Το 1,8% ή το 5% δεν αφορά την είσοδο στην Βουλή, αλλά την είσοδο κάποιου στην διαδικασία δεύτερης κατανομής εδρών. Αυτόματη είσοδος στην Βουλή γίνεται στην πρώτη κατανομή, στην οποία κανένα απολύτως ρόλο δεν παίζει το Εκλογικό Μέτρο του 1,8% ή του 5%. Και κάτι άλλο… το να συγκεντρώσει ένα κόμμα 17 ή έστω 20,000 ψήφους (5%) απαιτείται Οργάνωση, Συνέπεια, Σοβαρότητα, Συνέχεια, Δεσμεύσεις και Αρχές. Αυτό τους φοβίζει;
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου το Σάββατο (24/10) σχολιάζοντας τα περί πολιτικής ανηθικότητας και πολιτικής αλητείας που ακούστηκαν: «Τα παρέρχομαι επειδή δεν θεωρώ εαυτό ούτε πολιτικό αλήτη, ούτε πολιτικά ανήθικο για να τα σχολιάσω, αλλά κατανοώ αυτούς που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφερόταν φυσικά στην Πρόταση που έκανε για αύξηση του Εκλογικού Μέτρου από το 1,8% στο 5%.
Επειδή πραγματικά είναι αρκετά αυτά που ακούγονται και γράφονται, θα πρέπει κάποτε να λεχθεί άλλη μια αλήθεια στους πολίτες, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται «καλά κρυμμένη» και ακόμη δεν αντιλήφθηκα προσωπικά τον λόγο.
Και τι δεν ακούστηκε για την Πρόταση Αβέρωφ. Περί κατάργησης της Δημοκρατίας, περί στρέβλωσης των ψήφων των Πολιτών, περί πολιτικής αλητείας, περί πολιτικής ανηθικότητας κτλ κτλ…
Το να ακούγονται και να γράφονται τέτοια σχόλια από τους πολίτες, ίσως να είναι και απόλυτα δικαιολογημένο. Ακριβώς διότι οι πολίτες πιθανότατα δεν γνωρίζουν την αλήθεια.
Το να λέγονται και να γράφονται όμως αυτά τα σχόλια από ανθρώπους των ΜΜΕ (οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν) ή από ανθρώπους του πολιτικού συστήματος (και αυτοί οφείλουν να γνωρίζουν) ή από ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με τα της πολιτικής ως Καθηγητές Πανεπιστημίων ή υπό άλλες εξειδικευμένες ιδιότητες (και αυτοί δηλαδή πρέπει να γνωρίζουν), είναι πράγματι αν όχι «πολιτικά ανήθικο» τουλάχιστον αξιοπερίεργο…
Και είναι για να διερωτάσαι. Τελικά ποιος είναι ο αλήτης ή έστω «αλήτης»;
Διότι, ακριβώς ουδέποτε εξήγησαν στους Πολίτες (όλοι αυτοί που φωνάζουν κατά της αύξησης του Μέτρου) ότι είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ η παρουσίαση του 1,8% ως ΔΗΘΕΝ είσοδος στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το 1,8% ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ την αυτόματη είσοδο κάποιου στην Βουλή, αλλά αν θέλουμε να ακριβολογούμε και να είμαστε σοβαροί, θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι το 1,8% αφορά την είσοδο κάποιου κόμματος στην διαδικασία της 2ης ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.
Διότι, η αυτόματη είσοδος στην Βουλή επιτυγχάνεται από όποιο Κόμμα ή Ανεξάρτητο Υποψήφιο ξεπεράσει το Εκλογικό Μέτρο της Επαρχίας στην οποία κατέρχεται ως Βουλευτής.
Και ναι, εάν διερωτάστε κατά πόσο αυτό το Μέτρο είναι χαμηλότερο από το 1,8%, η απάντηση είναι πως ΝΑΙ. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το Μέτρο της Επαρχίας είναι χαμηλότερο από το 1,8% (σε απόλυτο αριθμό ψήφων) όπως για παράδειγμα στις Βουλευτικές του 2011 όπου το Μέτρο ΤΡΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ήταν ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ από το 1,8%.
Θέλετε να το δούμε σε ψήφους;
Το 2011 το Μέτρο του 1,8% ήταν στις 7224 ψήφους.
Ξέρετε πόσο ήταν το Μέτρο της Επαρχίας Λεμεσού; 6947 ψήφους (οι οποίοι σε παγκύπρια βάση αντιστοιχούσε το 2011 στο 1,71%)
Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Ότι αυτός που λάμβανε 6947 ψήφους στη Λεμεσό εκλεγόταν στην Βουλή ανεξαρτήτως εάν λάμβανε το κόμμα του ή ο ίδιος (αν ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος) το 1,8% ή όχι!!!
Να το κάνουμε πιο απλό; Εαν το Μέτρο το 2011 ήταν στο 5% (θα ήταν ας πούμε περίπου στις 20,000) και εαν ένα Κόμμα λάμβανε 6947 ψήφους στην Λεμεσό (που ήταν το Μέτρο της Λεμεσού το 2011), ε ναι, θα εξέλεγε ένα Βουλευτή ασχέτως εαν παγκύπρια ΔΕΝ συγκέντρωνε το 5%!!!
Όλα αυτά περιέχονται στην ανάλυση μας που δημοσιεύουμε σήμερα και συνεπώς δεν θα αναλύσουμε στο άρθρο μας περαιτέρω το σύστημα και πώς αυτό λειτουργεί. Αλλά επισημάναμε κάποια στοιχεία για να αντιληφθούμε πως όλοι αυτοί που φωνάζουν κρύβουν την πραγματική διάσταση του Εκλογικού Συστήματος της Κύπρου επειδή ακριβώς βολεύονται με το Μέτρο των 7200 ψήφων.
Επί της ουσίας της πρότασης Αβέρωφ, η στήλη τάσσεται όχι μόνο υπέρ, αλλά ανεπιφύλακτα υπέρ. Η αύξηση αφορά το Μέτρο για την ένταξη ενός κόμματος στην δεύτερη διαδικασία κατανομής εδρών του Κοινοβουλίου και όχι την είσοδο κάποιου κόμματος/ ανεξάρτητου υποψηφίου στην Βουλή.
Το να απαιτείται από ένα Κόμμα (αφού θέλει να ονομάζεται Κόμμα) να συγκεντρώσει ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 17 ή έστω 20,000 ψήφους (5%) ούτε παράλογο είναι ούτε αντιδημοκρατικό ούτε και πολιτική αλητεία είναι.
Αντίθετα, αυτό θα υποχρεώσει τα Κόμματα να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες. Θα τα υποχρεώσει επιτέλους να θέσουν Προϋποθέσεις για να πετύχουν τον στόχο των 20,000 ψήφων, οι οποίες είναι: Οργάνωση, Συνέπεια, Σοβαρότητα, Συνέχεια, Δεσμεύσεις και Αρχές.
Αυτό μόνο επωφελές θα είναι. Και για τον Τόπο αλλά κυρίως για τους ίδιους τους Πολίτες.
Twitter: @tsangarisp
[…] >>>> ΑΠΟΨΗ: Είναι ο Αβέρωφ πολιτικός αλήτης; […]
[…] >>>> ΑΝΑΛΥΣΗ: Αύξηση Εκλογικού Μέτρου, 12 Σημεία, 5 Πολιτικά Συμπεράσματα >>>> ΑΠΟΨΗ: Είναι ο Αβέρωφ πολιτικός αλήτης; […]
[…] Είναι πολιτικός αλήτης ο Αβέρωφ; (ΑΠΟΨΗ) @@@@@@ […]