Η κλεψύδρα αδειάζει για ΔΗΣΥ & ΑΚΕΛ…

Αν η τάση των μετρήσεων αυτών επαληθευτεί και στην κάλπη, ο μεγάλος νικητής των επερχόμενων εκλογών θα είναι το ΔΗΚΟ και κατά δεύτερο λόγο η ΕΔΕΚ… και την επαύριον των εκλογών δεν θα μιλάμε για ‘περίοδο ανασύνταξης’ των δυο μεγάλων αλλά για περίοδο διάλυσης των δυο μεγάλων… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Παρακολουθούμε την μια έρευνα μετά την άλλη να εντοπίζουν και να τοποθετούν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη πέραν του 33% ενώ η διαφορά του από τον δεύτερο και τρίτο να φτάνει σε κάποιες έρευνες και το εκπληκτικό ποσοστό των 20 μονάδων. 

Αν και οι εκλογές θα λάβουν χώρα μετά από 6 μήνες, αναντίλεκτα, οι μετρήσεις φανερώνουν μια νυν τάση των πολιτών, η οποία ενδεχομένως να διατηρηθεί έως και τις εκλογές και αν οι μετρήσεις αποδειχτούν σωστές -ή έστω κατά προσέγγιση ορθές- τότε αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη. Αυτονόητη επισήμανση, αλλά ας γίνει, είναι πως οι εκλογές κρίνονται δια της ψήφου και όχι δια των μετρήσεων, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η τάση που διαμορφώνεται αυτή την δεδομένη στιγμή.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τα δυο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, είναι άλλο. Είναι η απήχηση στην Κοινωνία, είναι η ανταπόκριση από την Κοινωνία και αν η τάση των μετρήσεων αυτών επαληθευτεί και στην κάλπη, τότε την επαύριον των εκλογών δεν θα μιλάμε για ‘περίοδο ανασύνταξης’ των δυο μεγάλων αλλά για περίοδο διάλυσης των δυο μεγάλων. 

Αυτό είδαμε κατά καιρούς να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπου μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, εξαφανίστηκαν από τον κομματικό χάρτη. 

Δεν είχαν ούτε τον χρόνο για ‘ανασύνταξη’, ούτε τον χρόνο για ‘ανασυγκρότηση’. Η πτώση ήταν ακαριαία. 

Η μόνη διαφορά στην Κύπρο, που θα επιτρέψει μερικές ανάσες στα δυο μεγάλα κόμματα, είναι το πολιτειακό σύστημα αφού αν επιβεβαιωθεί η πτώση τους στις Προεδρικές Εκλογές αυτά θα συνεχίσουν να διατηρούν τις έδρες εντός Κοινοβουλίου, κάτι που θα λειτουργήσει ως ο ‘αναπνευστήρας’ τους έως την επόμενη εκλογική διαδικασία. 

Ωστόσο η πολιτική, κομματική ιστορία δείχνει πως όταν ένα κόμμα έχει σημαντική πτώση, δύσκολα επανέρχεται, όπως άλλωστε συνέβη και εδώ στην Κύπρο με το ΑΚΕΛ, το οποίο εδώ και μια 10ετία παλεύει με τις Ερινύες του. 

Κατά που φαίνεται, ο μεγάλος νικητής των επερχόμενων εκλογών θα είναι το ΔΗΚΟ και κατά δεύτερο λόγο η ΕΔΕΚ αφού ο πρώτος ήδη συμπορεύτηκε -και η δεύτερη αναμένεται να το πράξει- με αυτή την τάση, η οποία αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, θα αποτελέσει την αφετηρία για μια ‘χρυσή ανοδική πορεία’ των δυο κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου. 

Η κλεψύδρα αδειάζει και οι δυο μεγάλοι, αν θέλουν να παραμείνουν μεγάλοι, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Σοβαρές αποφάσεις… Διότι μετά τις εκλογές, τα πράγματα ίσως να είναι μη αναστρέψιμα.  
(Δημοσιεύτηκε σε Offsite.com.cy & Brief.com.cy – 10/7/22)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s