Πόσο τζίρο θα μας παραδώσουν οι υποψήφιοι το 2028; 

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να μας πουν πόσο ΑΕΠ θα παραδώσουν το 2028, πόσες θέσεις εργασίας, πόσο μέσο μισθό. Και αυτά είναι μόνο μερικά. Η κοινωνία δεν θέλει Πρόεδρο ‘Δημόσιο’. Θέλει Πρόεδρο που να μπορεί να διαχειριστεί το κράτος ως ένας CEO μιας εταιρείας με όλες τις μεταβλητές και παραμέτρους σε κοινωνικό επίπεδο που υπάρχουν σε αυτή την εταιρεία που ονομάζεται «κράτος». Και σε αυτά δεν χωράνε ούτε ομορφιές, ούτε συμπάθειες, ούτε χαριτωμενιές… ο άνθρωπος που θα εκλεγεί πρέπει να είναι συγκεκριμένος, με πλάνο και κυρίως να είναι Doer (not a moaner)

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Για χρόνια τώρα οι προεκλογικές εκστρατείες στην Κύπρο πόρρω απείχαν από τις προεκλογικές εκστρατείες στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Σε αντίθεση με τη δύση, στην Κύπρο το περιεχόμενο των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων ήταν πάντοτε αόριστο και επιδερμικό. Ποτέ συγκεκριμένο (και επί τούτου έγραψε και η Στήλη παλαιότερα πως η αοριστολογία είναι ο μανδύας του μασκαρά). Ποτέ δεν μας είπαν οι υποψήφιοι συγκεκριμένα πράγματα που θα πράξουν. Παρά μόνο γενικολογίες, αοριστολογίες και θεωρίες. 

Να σας πω ένα παράδειγμα. Στην Κύπρο ένας υποψήφιος θα πει «θα αναβαθμίσουμε τις σχολικές μονάδες». Σε μια σοβαρή χώρα, ένας υποψήφιος θα πει πώς, που, πότε, πόσα. Θα πει για παράδειγμα ‘έχουμε 10,000 Σχολεία, θα αναβαθμιστούν όλα με φωτοβολταϊκά και κλιματιστικά, με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Τόσα Σχολεία τον πρώτο χρόνο, τόσα τον δεύτερο κτλ. Θα μας στοιχίσει τόσα περίπου και είναι στις δυνατότητες μας’.

Είναι λοιπόν καιρός, οι υποψήφιοι στην Κύπρο να γίνουν συγκεκριμένοι. Η κοινωνία αλλάζει, οι πολίτες είναι απαιτητικοί, και μόνο μέσα από την πολιτική εντιμότητα μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Αλλά για να είσαι πολιτικά έντιμος, θα πρέπει να είσαι και πολιτικά συγκεκριμένος. Πρέπει οι υποψήφιοι να βλέπουν τα πράγματα ωσάν να αναλαμβάνουν Διευθυντές σε μια εταιρεία και όχι ωσάν να αναλαμβάνουν Διευθυντές στο Δημόσιο. Διότι, όλοι γνωρίζουμε τις διαφορές. Υπάρχει κανένας CEO που θα λάβει το πράσινο φως από τους μετόχους αν δεν τους παρουσιάσει πλάνο; Συγκεκριμένο πλάνο. Που είναι η εταιρεία σήμερα, και που θα την παραδώσει σε ένα χρόνο και με ποιο τρόπο θα την οδηγήσει εκεί. Σε αντίθεση με έναν CEO πχ Υπουργείου, ο οποίος απλώς διορίζεται ως Γενικός Διευθυντής διότι ήρθε η σειρά του. Ούτε πλάνο, ούτε διαχείριση, ούτε σχέδιο για να κριθεί και να αξιολογηθεί επί εκείνου. 

Η κοινωνία δεν θέλει Πρόεδρο ‘Δημόσιο’. Θέλει Πρόεδρο που να μπορεί να διαχειριστεί το κράτος ως ένας CEO μιας εταιρείας με όλες τις μεταβλητές και παραμέτρους που υπάρχουν σε αυτή την εταιρεία που ονομάζεται «κράτος». Και σε αυτά δεν χωράνε ούτε ομορφιές, ούτε συμπάθειες, ούτε χαριτωμενιές. Σε αυτά υπάρχουν μόνο ιδεολογική προσέγγιση, συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένο σχέδιο, ικανότητα, διαύγεια, οξυδέρκεια και εξυπνάδα και κυρίως ο άνθρωπος που θα εκλεγεί να είναι Doer (not a moaner).  

Όμως για να μην αναλωθούμε σε αυτό που κατηγορούμε τους υποψήφιους, δηλαδή σε γενικολογίες, ας γίνουμε συγκεκριμένοι και να πούμε τι θα θέλαμε από τους υποψήφιους να ακούσουμε. 

ΑΕΠ. Πόσο ΑΕΠ θα παραδώσουν το 2028. Θα παραλάβουν ένα ΑΕΠ γύρω στα 20+ δισεκατομμύρια ευρώ (το 2021 είχαμε ΑΕΠ €22,43 δισεκατομμύρια σε σταθερές τιμές). Το ΑΕΠ μιας χώρας είναι ο τζίρος της. Πόσο ΑΕΠ λοιπόν θα παραδώσουν; Ποιο είναι το πλάνο τους για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πώς θα το εφαρμόσουν, τι θα πράξουν; Θέλουμε να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα. 

Θέσεις Εργασίας – Ανεργία. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν; Με τι πλάνο; Τι χρονοδιάγραμμα; Σε ποιους τομείς; (πχ ο Τζο Μπαίντεν προεκλογικά είπε πως θα δημιουργήσει 3εκ θέσεις εργασίας ‘καλά αμειβόμενες’ σε αυτούς και αυτούς τους τομείς, πότε και πώς). Η ανεργία τέλος του 2021 στην Κύπρο ήταν 6,3% με 29,600 άνεργους. Ποιος είναι ο στόχος; Σε ποιο ποσοστό θα ρίξουν την Ανεργία; Στο 3%; Στο 2,5%; Ποιος είναι ο στόχος του κάθε υποψήφιου αλλά και πώς θα τον πετύχει. Θέλουμε να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα.

Μισθοί. Αν το 50% των εργαζομένων αμείβεται στην Κύπρο με μισθό έως και €1500ευρώ τον μήνα (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020) και οι μέσες ακαθάριστες απολαβές (διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις) τέλος του 2021 εκτιμούνται στα €2.062 (σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία), τότε δεν πρέπει να μας πουν οι υποψήφιοι το πλάνο τους; Πόση αύξηση θα έχουμε σε αυτά τα δυο στοιχεία το 2028 αν εκλεγούν; Με τι πλάνο, πώς και με τι χρονοδιάγραμμα; Θέλουμε να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα.

Έχω παραθέσει ως παραδείγματα μόλις τρεις πολύ σημαντικούς δείκτες στοιχείων. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι. Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι τομείς, για τους οποίους θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράματα. Παιδεία, Υγεία, Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας, Υπηρεσίες, Ναυτιλία, Καινοτομία, Δημόσια Υπηρεσία κτλ κτλ κτλ κτλ. Η λίστα είναι μακρά. Και ακόμη δεν είπαμε λέξη για το κυπριακό. 

Επί του παρόντος η προεκλογική δεν άρχισε και πολύ καλά. Βλέπουμε κοπαρίσματα και από την μια τα ίδια. Ας ελπίσουμε ότι με το που θα μπούμε για τα καλά στην προεκλογική και όταν επισημοποιήσει και το ΑΚΕΛ τον δικό του υποψήφιο θα ακούσουμε και συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες πολιτικές, τουλάχιστον από τους δυο μεγάλους… που είναι και το πιθανότερο να βρίσκονται στον δεύτερο γύρο. 
(Δημοσιεύτηκε σε Offsite.com.cy & Brief.com.cy – 29/5/22)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s