Αν ο κ. Έιντε εννοεί «τα περί τελευταίας ευκαιρίας», τότε μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, επιβάλλεται να μας εξηγήσουν τα πλάνα του ΟΗΕ για το κυπριακό. Θα το αρχειοθετήσουν ως «άλυτο» και θα το βάλουν στα ντουλάπια της Νέας Υόρκης;
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα, θα έλεγα, ολίγον τι θρασύς. Με κίνδυνο να εκφύγει από τους όρους εντολής του και από Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, να μετατρέπεται σε Ειδικό Σύμβουλο των Κυπρίων για το κυπριακό. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή γραμμή, την οποία οι των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με τα του κυπριακού, αρκετές φορές και στο παρελθόν, πέρασαν. Άλλοι πολύ και άλλοι λίγο. Αν και είναι λογικό αλλά και αναμενόμενο, δεν παύει να είναι εκτροχιασμός από το πλαίσιο στο οποίο διορίστηκαν και εντός του οποίου πρέπει να λειτουργούν.
Δεν θα αναφερθώ στα αμιγώς πολιτικά και επί της ουσίας του κυπριακού, για τα οποία εμφανίστηκε παλαιότερα και εκνευρισμένος ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά για δυο αναφορές του κ. Έιντε, τις οποία κρίνω ως υπερβολικές και εκτός των πλαισίων εργασιών του και εκτός των δικών του όρων εντολής.
Η πρώτη αναφορά του, ήταν για μερίδα κυπρίων που δεν θέλει λύση. Κακή αναφορά. Πολύ κακή αναφορά. Απαράδεκτη πολιτικά. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ δεν μπορεί, δεν νομιμοποιείται και δεν γίνεται να μιλά για μερίδα πολιτών, οι οποίοι κατά την γνώμη του «δεν θέλουν λύση». Μπορεί να είναι έτσι; Μπορεί. Μπορεί να έχει δίκαιο; Ίσως. Αλλά δεν είναι ο αρμόδιος να το πει και κυρίως η δουλειά του δεν είναι να μας ανακοινώνει ότι υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν θέλει λύση. Αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί και ακριβείς, η δουλειά του Έιντε, αφού εντόπισε αυτό το οποίο λέει, ότι δηλαδή υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν θέλει λύση, είναι να εντοπίσει το «ΓΙΑΤΙ» αυτοί δεν θέλουν λύση και να εξετάσει κατά πόσο οι λόγοι που αυτοί δεν θέλουν λύση –όπως λέει ο ίδιος- είναι λογικοί ή παράλογοι. Αν έπρεπε να κάνει κάτι ο κ. Έιντε, αυτό θα έπρεπε να έκανε και όχι να μας ανακοινώνει ότι υπάρχει μερίδα πολιτών που δεν θέλει λύση.
Η δεύτερη αναφορά του, η οποία επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά, είναι τα «περί τελευταίας ευκαιρίας». Και διαφωνώ κάθετα για τα περί τελευταίων ευκαιριών και άλλες μαλαφατούρες που εντοπίζονται κατά καιρούς στα του κυπριακού. Ακόμη όμως και να ισχύει, ότι πρόκειται για «τελευταία ευκαιρία», ο κ. Έιντε, θα πρέπει να μας πει και τι εννοεί. Δηλαδή ο ΟΗΕ δεν θα ξανασχοληθεί με το κυπριακό; Έχει τέτοια πρόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Έχει τέτοια πρόθεση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ; Πάντως οι ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία δεν εξέφρασαν τέτοια πρόθεση, να ψηφίσουν δηλαδή ως Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, Ψήφισμα που να κηρύττει το κυπριακό ως «άλυτο» και ο «Φάκελος Κυπριακού» να αρχειοθετηθεί στα ντουλάπια του ΟΗΕ. Αν ισχύει όμως, ότι δηλαδή πρόκειται περί «τελευταίας ευκαιρίας», ο κ. Έιντε θα πρέπει, σε μια κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, να μας εξηγήσουν στα σοβαρά το τι προγραμματίζεται από τον ΟΗΕ και γιατί πχ αποφάσισαν να τερματίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και όχι να το «ρίχνει» έτσι στα αόριστα εν είδει απειλής.
Βεβαίως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι παρόλα Νορβηγός ο κ. Έιντε, δεν σημαίνει ότι διαφέρει και πολύ από εμάς τους Κύπριους. Ότι δηλαδή και αυτός είναι άνθρωπος, και αυτός προσπαθεί για την δουλειά του και αυτός προσπαθεί να είναι «καλυμμένος» για την ενδεχόμενη μη πετυχημένη αποστολή του. Και δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είναι Κύπριος, δεν θα προσπαθήσει να επιρρίψει τις ευθύνες του όποιου αδιεξόδου στους άλλους αντί ίσως και σε δικές του παραλείψεις ή και κακούς χειρισμούς από πλευράς των Η.Ε.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο κ. Έιντε θα πρέπει να προσέξει. Και όσο ο χρόνος κυλά, και επειδή τα πράγματα θα γίνονται περισσότερο ευαίσθητα και εύθραυστα, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός και να περιοριστεί αυστηρώς στους όρους εντολής του…
Click here for PDF version
Click here for e-Newspaper