Έχουμε Γενέθλια: Ο Συνεταιρισμός με τους Τούρκους γίνεται 56 ετών.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε ήταν Ελληνική. Η Κύπρος ναι. Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως όχι.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Η όποια λύση τύπου ΔΔΟ θα αφορά ένα εκ νέου συνεταιρισμό μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου…

  • Η πικρή πραγματικότητα είναι πως η «Κυπριακή Δημοκρατία» δημιουργήθηκε μέσα από την ελλειμματική και προβληματική πολιτική του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του Ενωτικού Αγώνα του 1955-59. Η ΕΟΚΑ έγινε για την ΕΝΩΣΗ και όχι για να διώξουμε τους Άγγλους και να βάλουμε εγγυητές τους Τούρκους…

tsangaris bwΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
1η Οκτωβρίου και η Κύπρος γιορτάζει τα 56χρονα της ως Ανεξάρτητο Κράτος. Ή καλύτερα και για να είμαστε και ακριβείς, στην πραγματικότητα την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε ένα Συνεταιρισμό με τους Τουρκοκύπριους μέσα από ένα δοτό Σύνταγμα (του 1960) και το οποίο ο τότε Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, αποδέχτηκε και υπέγραψε.

Είναι πραγματικά λυπηρό, ακόμη και μετά από 56 χρόνια τα πλείστα πολιτικά κόμματα να τρέμουν να πουν την πραγματικότητα στον κόσμο, στους πολίτες αυτού του τόπου. Τους παραμυθιάζουν με διάφορες βαρύγδουπες κουβέντες, τους λένε κάθε χρόνο το ίδιο «στόρι» και οι αθώοι και αδαείς πολίτες βαράνε παλαμάκια. Το καθησυχαστικό είναι πως έστω και αργά οι «πισκαλιστές» μειώνονται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία λοιπόν, η οποία γιορτάζει τα 56χρονά της, δεν είναι αυτή που ξέρουμε σήμερα. Η πραγματική Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει και του Συντάγματός της, είναι ένας Συνεταιρισμός των Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου.

Ουδέποτε η «Κυπριακή Δημοκρατία» άνηκε κατ’ αποκλειστικότητα στους Έλληνες της Κύπρου. Η Κύπρος ναι, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι.

Η πικρή πραγματικότητα είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την ελλειμματική και προβληματική πολιτική του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του Ενωτικού Αγώνα του 1955-59. Διότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν έγινε για να γίνει η Κύπρος ένας Συνεταιρισμός με τους Τούρκους, αλλά για να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΕΝΩΣΗΣ άλλωστε εκπηγάζει από το Δημοψήφισμα της 15ης και 22ας Ιανουαρίου 1950 και δεν επρόκειτο για αόριστη έννοια, αφού η εν λόγω αξίωση διεκδικείτο με το ίδιο σύνθημα «ΕΝΩΣΗΣ» από την Κρήτη, Επτάνησα, Δωδεκάνησα κτλ.

Έκτοτε, αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα προβληματικό πάζλ της ιστορίας της νήσου Κύπρου.

Αφού καταστήσαμε την Τουρκία εγγυήτρια Δύναμη με επεμβατικά δικαιώματα, αφού δώσαμε υπερπρονόμια και υπερεξουσίες σε μια μειοψηφούσα μερίδα του πληθυσμού, τους Τουρκοκύπριους, θέλαμε δήθεν να λειτουργήσουμε αυτό το Κράτος, το οποίο εν τη γενέσει του ήταν καταδικασμένο σε θάνατο.

Πάνω σε εκείνη την βάση, στο Σύνταγμα του 1960, συμφωνήθηκε το πλαίσιο λύσης, στο οποίο συζητούμε μέχρι σήμερα. Στην ούτως καλούμενη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Το 1977 και το 1979 τέθηκαν οι βάσεις για αυτού του είδους λύση.

Θα διερωτηθεί κάποιος: καλά και εάν δεν δούλεψε το Σύνταγμα του 1960, πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει τώρα μια ΔΔΟ, η οποία στην ουσία θα εκπηγάζει μέσα από τις πρόνοιες του 1960; (και όταν λέμε “εκπηγάζει” εννοούμε ότι τα υπερπρονόμια και υπερεξουσίες που παραδόθηκαν τότε στο 18% του πληθυσμού εκλαμβάνονται ως δεδομένα και ως αυτονόητα από τους τ/κ ότι σε όποιο είδος λύσης θα παραχωρηθούν εκ νέου).

Και ορθώς μπορεί να διερωτηθεί. Αλλά ξέρετε ποιος και ποιοι ΔΕΝ μπορούν να διερωτούνται; Και να μας το παίζουν και υπεράνω; Όσοι έχουν ως ευαγγέλιο το Σύνταγμα του 1960 ΔΕΝ νομιμοποιούνται να διερωτούνται. Όσοι έχουν ως ευαγγέλιο την Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ μπορούν να εμφανίζονται σήμερα ως οι “απόλυτοι Τουρκοφάγοι”.

Απλά τα πράγματα αγαπητοί μου και επαναλαμβάνεται αυτό που είπαμε πιο πάνω: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Η όποια λύση τύπου ΔΔΟ θα αφορά ένα εκ νέου συνεταιρισμό μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου…

Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε ήταν Ελληνική. Η Κύπρος ναι. Η Κύπριακή Δημοκρατία όμως όχι.

Χαρούμενα γενέθλια για τον συνεταιρισμό μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο.

Click here for e-Newspaper

Click here for pdf version

export-2016-10-01-12-05-33-1

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s