Παρέμβαση: Μα ο Αναστασιάδης διαγράφηκε από το ΔΗΣΥ;

Αν δηλαδή η Κυβέρνηση δεν εμπλακεί στον Προεκλογικό, τότε η Αντιπολίτευση θα σταματήσει να λέει πως έχουμε «Κυβέρνηση ΔΗΣΥ» ή θα λέει ότι πρόκειται για δική της Κυβέρνηση; Ή μήπως θα μιλά για Κυβέρνηση Εθνικής Εμπιστοσύνης; Οπόταν ας μην υποκρινόμαστε… τουλάχιστον!


tsaggaris BWΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Ενδιαφέρον το ντελίριο των τελευταίων ημερών, ως προς την κατά ορισμένους ανάμειξη και ως προς την μη ανάμειξη –κατά άλλους- του Προεδρικού και της Κυβέρνησης στον Προεκλογικό για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

Το ενδιαφέρον δε, δεν δημιουργείται μόνο υπό την μικροπολιτική και μικροκομματική  σκοπιά εντός της –αστείας σε πολλές περιπτώσεις- προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά και υπό άλλη πτυχή. Αμιγώς πολιτικής.

Θα ήταν ίσως πιο εύκολο να γινόταν κατανοητό αν το σύστημα της Κύπρου δεν ήταν Προεδρικό αλλά Κοινοβουλευτικό. Εν πάση περιπτώσει όμως, αξίζει να επισημανθεί ότι σε καμία χώρα του Δυτικού Κόσμου ο εκάστοτε Αρχηγός του Κράτους αποποιείται την κομματική του προέλευση.

Τουναντίον, η Μέρκελ, για παράδειγμα, φεύγει το απόγευμα από την Καγκελαρία, πηγαίνει στην Bundestag, από τα έδρανα του κόμματος της ρίχνει μερικά «μπινελίκια» στην αντιπολίτευση και μετά επιστρέφει στην Καγκελαρία.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην Ελλάδα, και στην Μεγάλη Βρετανία και σε όλες σχεδόν χώρες του κόσμου.

Ας έρθουμε όμως στην Κύπρο.

Κατ’ αρχάς προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για πλεονασμό όταν κάποιος ΠτΔ δηλώνει ότι είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Αυτό είναι και αυτονόητο και επιβεβλημένο.

Όπως επίσης, θεωρώ ανοησία –επιεικώς- την θεώρηση πως επειδή κάποιος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτομάτως θα πρέπει λίγο – πολύ να «διαγράφεται» και από το κόμμα του.

(Τα ανωτέρω τα διατύπωσα και επί καιρώ Χριστόφια)

Παράδειγμα.

Επειδή, για παράδειγμα, ο «Χ» εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάψει να υπηρετεί τις Αρχές και Αξίες του κόμματος από το οποίο προέρχεται και μέσω του οποίου αναδείχθηκε στην Εξουσία; Όχι βεβαίως. Διότι ακριβώς οι Αρχές και οι Αξίες του κόμματός του, είναι ταυτόσημες και ίδιες με τις Αρχές και Αξίες του ίδιου του «Χ» Προέδρου, ο οποίος ακριβώς τώρα καλείται να εφαρμόσει αυτές τις Αρχές και Αξίες για το καλό του τόπου. Για το καλό όλων των πολιτών.

Ένας Πρόεδρος εκλέγεται ακριβώς για αυτό τον λόγο. Διότι εκτιμάται ότι οι Αρχές και Αξίες που πρεσβεύει –οι οποίες είναι αυτές του Κόμματός του αφού μέσω αυτού εξελέγη- είναι προς το συμφέρον όλου του τόπου και εκλέγεται για να τις εφαρμόσει.

Κάπου στην Κύπρο συγχύσαμε τα πράματα.

Ερώτημα: Το «Κομματικό Καλό» είναι αντίθετο με το «Ευρύτερο καλό του τόπου»;

Κι’ άλλο ερώτημα: Το Κόμμα ασκεί πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με το ευρύτερο καλό αλλά συνεχίζει να τις ασκεί επειδή αυτές ωφελούν το κόμμα αλλά βλάπτουν τον τόπο;

Αν αυτό είναι που συμβαίνει τότε δεν υπάρχει λόγος ούτε να συζητούμε ούτε να τσακωνόμαστε.

Αν όμως δεν είναι αυτό που συμβαίνει, τι γίνεται;

Επί του προκειμένου:

1/ Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη με ένα Πρόγραμμα, το οποίο κατά κύριο λόγο συνάδει με τις Αρχές και Αξίες του ΔΗΣΥ. Να το θέσω αλλιώς. Το Πρόγραμμα του Αναστασιάδη δεν αποκλίνει από τις Αρχές και Αξίες του ΔΗΣΥ (και βεβαίως υιοθετήθηκαν και θέσεις και απόψεις άλλων δυνάμεων –πχ ΔΗΚΟ- αλλά και ανεξάρτητων φορέων κτλ αλλά θα ήταν γελοίο να υποστήριζε κάποιος πως αυτές οι θέσεις έρχονταν ή/και έρχονται σε αντίθεση ή/και σε σύγκρουση με την βασική φιλοσοφία του ΔΗΣΥ. Άλλωστε δεν βρισκόμαστε σε περιόδους δεσποτισμού)

Αυτό είναι και ξεκάθαρο και δεδομένο.

Πάμε παρακάτω.

2/ Κύριος άξονας της υλοποίησης του Προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη είναι ο ΔΗΣΥ. Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που στηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος και ο ΔΗΣΥ είναι αυτός που κάνει ό,τι απαιτείται να γίνει για να μπορέσουν να εγκριθούν όλα τα απαραίτητα Νομοσχέδια.

3/ Αν όμως, όπως είδαμε και στο σημείο 1/, το Πρόγραμμα του Αναστασιάδη συνάδει με τις Αρχές και Αξίες του ΔΗΣΥ, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο πρέπει αλλά επιβάλλεται να στηρίξει την Προεκλογική του ΔΗΣΥ. Κάτι όμως και πάλι δεν κάνει. Αυτό που πράγματι κάνει είναι να απαντά σε αυτά που η αντιπολίτευση καταλογίζει στην Κυβέρνηση (και όχι στον ΔΗΣΥ).

4/ Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς όλοι μεταξύ μας. Αν η Αντιπολίτευση θεωρεί πως η Κυβέρνηση είναι του ΔΗΣΥ που είναι το πρόβλημα να εμπλακεί η Κυβέρνηση στο Προεκλογικό υπέρ του ΔΗΣΥ; Αντίστροφα: Αν η Κυβέρνηση δεν εμπλακεί στον Προεκλογικό, τότε η Αντιπολίτευση θα σταματήσει να λέει πως έχουμε «Κυβέρνηση ΔΗΣΥ» ή θα λέει ότι πρόκειται για δική της Κυβέρνηση; Ή μήπως θα μιλά για Κυβέρνηση Εθνικής Εμπιστοσύνης; Οπόταν ας μην υποκρινόμαστε… τουλάχιστον!

5/ Και κάτι τελευταίο. Αν η Κυβέρνηση είναι τόσο χάλια, όσο λέει η Αντιπολίτευση, τότε θα έπρεπε να χαιρόταν να εμπλεκόταν μια τόσο χάλια Κυβέρνηση στην προεκλογική υπέρ του αντιπάλου της…

Εν κατακλείδι,  τα όσα ακούγονται περί εμπλοκής Κυβέρνησης στην Προεκλογική, είναι του βερεσέ. Αστείες αναλύσεις. Για να περνάει η ώρα και ευχάριστα η προεκλογική. Τίποτα το σοβαρό.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, ας αλλάξουμε θέμα.

Και στο κάτω κάτω ο Νίκος Αναστασιάδης δεν διαγράφηκε από μέλος του ΔΗΣΥ…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s