Η κατάρρευση προήλθε από Ανορθόδοξες και Ανήθικες μεθόδους υπερδανεισμού των Τραπεζών προς άτομα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς καμία σχεδόν Εποπτεία…
Συνεπώς το να ψάχνουμε τους αίτιους για την οικονομική καταστροφή εδώ και 33 μήνες καταντά γελοίο και περιπαίξιμο.Κύριε Γενικέ, ‘η δικαιοσύνη πρέπει να επιβάλλεται σε όλους, και να ζητείται από όλους… πρόκειται για οικουμενική οφειλή’.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Από τον Μάρτιο του 2013 έχουν περάσει 33 μήνες. Η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κάθαρση και τιμωρία των ενόχων για την κατάρρευση της Οικονομίας σκάλωσε.
Και όχι εξ υπαιτιότητας δικής του, για να είμαστε δίκαιοι με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Αλλά λόγω πολλών και άλλων διαφόρων που ακούμε τις τελευταίες μέρες και τα οποία σε ένα φυσιολογικό κράτος θα προκαλούσαν την κατακραυγή των πολιτών…
Διότι, σε ποιο κράτος οι πολίτες θα παρακολουθούσαν ως θεατές τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας ως προς το ζήτημα των ερευνών για την οικονομία και θα παρέμεναν θεατές;
Ή η Κυβέρνηση του τόπου και τα πολιτικά κόμματα θα παρέμεναν θεατές ενώπιον αυτού του τραγελαφικού επιλόγου του τεραστίου κεφαλαίου που ονομάστηκε «Κατάρρευση της Οικονομίας».
Διότι περί αυτού πρόκειται, περί ενός άλλου επιλόγου ενός άλλου πονεμένου κεφαλαίου που αναμένεται να κλείσει χωρίς συνέπειες…
Πώς γίνεται μετά από 33 μήνες ερευνών να μην έχουμε αποτέλεσμα;
Πώς γίνεται ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (Α. Ορφανίδης), ο Επόπτης δηλαδή του Τραπεζικού Συστήματος, επί θητείας του οποίου οι Τράπεζες έκαναν την μεγαλύτερη επέκταση του αιώνα (ναι και την μεγαλύτερη ποσοστιαία επέκταση σε όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα), επί θητείας του οποίου βρέθηκαν τόσο εκτεθειμένες στο εξωτερικό, επί θητείας του οποίου αγόραζαν ελληνικά ομόλογα (όταν οι άλλοι τα ξεπουλούσαν), επί θητείας του οποίου η ρευστότητα της Λαϊκής ήταν ΜΗΔΕΝ και άρχισε το ELA, να διδάσκει ανενόχλητος στις ΗΠΑ…
Ψάχνουν, λένε, αποδείξεις και ονόματα. Μα να τα κάνουν τι; Το αν ένας ή πέντε ή δέκα ή χίλιοι απέσυραν τα λεφτά τους, κατέρρευσε η Οικονομία; Και βεβαίως όχι. Ή εάν έδωσε ο Βγεννόπουλος δάνεια σε φιλικά του πρόσωπα μη φερέγγυα (σήμερα). Ε και; Σε όλους εμάς, σε όλους τους πολίτες που δίνονταν τα δάνεια, σήμερα είναι φερέγγυοι; Αν ναι, τότε γιατί έχουμε 26 δισεκατομμύρια ΜΕΔ;
Τότε όμως μας έλεγαν πώς είναι Φερέγγυοι αυτοί που εγκρίνονταν για δάνεια.
Και εδώ είναι το σημείο. Εδώ εντοπίζεται ακριβώς η πεμπτουσία της αιτίας της κατάρρευσης της Οικονομίας.
Η Οικονομία κατάρρευσε για ένα απλούστατο λόγο:
Επειδή κάναμε τους χουβαρντάδες προς τους Ρώσους προσφέροντάς τους πανύψηλα καταθετικά επιτόκια για να καταθέτουν τα δισεκατομμύρια τους στο Τραπεζικό μας Σύστημα (με άμεσα οφέλη προς τους εμπλεκόμενους και έμμεσα οφέλη προς όλους μας –εφήμερα τελικά και σήμερα όπως καταδεικνύεται καταστροφικά.
Μας το είπαν πολλοί ευρωπαίοι αλλά δεν θέλαμε και δεν θέλουμε να το λάβουμε υπόψη. Είχαμε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΖΙΝΟ. Γιατί;
Διότι απλούστατα όταν δίδεις καταθετικό επιτόκιο της τάξεως του 5% και 6% (όταν στην ΕΕ ήταν 0,5 και 1%), δεν υπάρχει ΟΡΘΟΣ, ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ, ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ και ΗΘΙΚΟΣ τρόπος να κερδίσεις τόσα λεφτά ως τράπεζα για να πληρώσεις τα επιτόκια των καταθέσεων που δίδεις (συν τα έξοδα σου, συν κέρδος για τους μετόχους).
Γιατί δεν υπάρχει τρόπος; Διότι απλούστατα κανένα προϊόν, σε καμία αγορά παγκοσμίως δεν σου αποδίδει πέραν του 5 και 6% που εσένα ήταν μόνο τα καταθετικά σου επιτόκια… (εκτός και εάν αγόραζες ομόλογα της Λιβερίας ή της Ζιμπάμπουε).
Συνεπώς πας σε ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΝΗΘΙΚΟ και ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ τρόπο. Πώς;
Αυξάνοντας το δανειστικό επιτόκιο, υψηλότερα από το καταθετικό επιτόκιο (άρα πολύ πιο πέρα του 6%) (όταν σε όλη την ΕΕ ήταν 2 και 3%)
Αλλά για να εισπράττεις από το δανειστικό επιτόκιο, πρέπει να δίνεις και δάνεια σωστά;
Αλλά πόσα δάνεια μπορείς να δώσεις με την ΟΡΘΗ και ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ διαδικασία; Λίγα.
Πόσα δάνεια όμως μπορείς να δώσεις με την ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ πρακτική; Πολλά.
Αυτό έπρατταν (Σε αντίθεση με σοβαρές Τράπεζες στο εξωτερικό, οι οποίες ναι μεν βγάζουν κέρδος από δάνεια αλλά συνάμα επενδύουν και σε διάφορα άλλα όπως ομόλογα κτλ. Όμως τέτοια προϊόντα στο παζάρι που να σου αποφέρουν τόσο κέρδος ώστε να καλύπτεις το 6% που έδιδες σε δισεκατομμύρια καταθέσεων δεν υπήρχαν. Άρα έπρεπε να προχωρήσεις σε υπερδανεισμό ατόμων, νοικοκυριών, επιχειρήσεων κτλ κτλ.)
Και αφού με τον ορθόδοξο τρόπο ήταν αδύνατο να δώσεις τόσα πολλά δάνεια, έδιδαν δάνεια με τον ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ τρόπο.
Το πιο απλό: Αντί να εξετάζουν την φερεγγυότητα του δανειολήπτη, αποδέχονταν υποθήκη ακίνητα, τα οποία κιόλας τα υπερεκτιμούσαν οι ίδιοι, ακριβώς για να μπορέσουν να δανείσουν περισσότερα τον δανειολήπτη (υψηλότερο δάνειο σημαίνει περισσότερα έσοδα για την τράπεζα, άρα πληρώνει το επιτόκιο του Ρώσου καταθέτη, καλύπτει τα έξοδά της και της μένει και κέρδος για τους Μετόχους της).
Ένας πρωτάρης του banking γνωρίζει πως οι συνολικές δόσεις ενός ατόμου στα δάνεια του ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεπερνούν το 30% των ετησίων εισοδημάτων του, διότι μετά εμπίπτει στα πλαίσια του «πιθανού αφερέγγυου πελάτη».
Όλα αυτά βεβαίως στην εποχή προ του 2013 ΔΕΝ εφαρμόζονταν. Αντιθέτως και κυρίως προ του 2011 όλα αυτά ήταν άγνωστα.
Και καλά όμως άγνωστα σε εμάς. Στους υποτίθεται εκάστοτε ΕΠΟΠΤΕΣ; Στους υποτίθεται εκάστοτε ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ; Ήταν και σε αυτούς άγνωστα; Όχι βεβαίως… Ήταν γνωστά αλλά την ίδια ώρα αυτή η αλήθεια ήταν και ο πυρήνας της κομπίνας…!!!
Συνεπώς το να ψάχνεις 33 μήνες και να μην εντοπίζεις ποιος ευθύνεται, καταντά γελοίο αν όχι και περιπαίξιμο…
Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει να αντιμετωπίσει και να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα:
Η Κατάρρευση της Οικονομίας προήλθε από τις ίδιες τις Τράπεζες, λόγω των ενεργειών τους και λόγω της ΚΑΚΗΣ έως και ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ εποπτείας τους…
Το εάν θα τις καταδικάσει δεν γνωρίζουμε. Και όταν μιλάμε για Τράπεζες δεν μιλάμε αόριστα διότι οι Τράπεζες είναι Νομικά Πρόσωπα, είναι υπαρκτοί ζωντανοί οργανισμοί και άρα υπόκεινται στον Νόμο…
Άλλωστε, κύριε Γενικέ, με όλο το σεβασμό, ‘η δικαιοσύνη πρέπει να επιβάλλεται σε όλους, και να ζητείται από όλους… είναι οικουμενική οφειλή και οικουμενικό χρέος’. Και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.
Twitter: @tsangarisp
[…] Υγ. Μα, μας περιπαίζουν με τις έρευνες της Οικονομίας; Α… […]
[…] Υγ. Και εαν θέλετε να μάθετε και γιατί στην Κύπρο δεν εί… […]