«Ο Δρόμος του Μεταξιού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κίνα και την Τετάρτη και Πέμπτη θα παρευρεθεί σε ειδική Σύνοδο, που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με τίτλο “Ο Δρόμος του Μεταξιού”. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις και με άλλους αρχηγούς κρατών της περιοχής, που θα συμμετάσχουν στο Σύνοδο.

Η ανακοίνωση από το Προεδρικό λέει και άλλα για το πόσο σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις του Προέδρου κτλ κτλ κτλ αλλά εμείς είπαμε: Κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

Συνεπώς για να μην σπαταλάμε τον χρόνο σας και τον χώρο μας, ας πούμε κάτι για το Δρόμο του Μεταξιού, να θυμηθούμε και τίποτα:

«Δρόμος του Μεταξιού είναι γνωστό το δίκτυο των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και στα νότια αυτής. Το δίκτυο αυτό απλωνόταν σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο, με έναρξη την Κίνα και προορισμό την Ινδία, την Περσία και τις περιοχές της Μεσογείου, ενώ παράλληλα, μέσω του Ινδικού Ωκεανού, τα προϊόντα μεταφέρονταν μέσω των θαλάσσιων διαδρομών προς την Ινδοκίνα, την Ινδία, την Αραβική χερσόνησο και τις χώρες της ανατολικής Αφρικής. Ο Δρόμος του μεταξιού υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό δίκτυο από την Αρχαιότητα, μέχρι την εγκατάλειψή του μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453».

Η ονομασία «Δρόμος του Μεταξιού» (στα γερμανικά: Seidenstraße) χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά από τον Γερμανό γεωγράφο Φερδινάνδο φον Ριντχόφεν, τον 19ο αιώνα. Το όνομα προέρχεται από ένα από τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα που διακινούσε η Κίνα, το κινέζικο μετάξι, η εμπορική εκμετάλλευση του οποίου ξεκίνησε σε εντατική μορφή την περίοδο της Δυναστείας των Χαν, μετά τις εξερευνήσεις του Τσανγκ Τσιάν» (από Wikipedia)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s