ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τι συζητήθηκε μέχρι σήμερα. Συμφωνίες και Διαφωνίες. (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 

Μετά και την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού, αρκετές «Συγκλίσεις» και «Αποκλίσεις» είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο τι πραγματικά συζητήθηκε μέχρι σήμερα στις Συνομιλίες; Που υπάρχει Συμφωνία και που Διαφωνία; Συγκεντρώσαμε όλα τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν μέχρι σήμερα στις Συνομιλίες επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ρίχνουμε φως, που πραγματικά υπάρχει Συμφωνία και που Διαφωνία.

Μέσα από την μελέτη του καταλόγου γίνεται αντιληπτό, ότι σημαντικά ζητήματα παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα ή ακόμη δεν διαφάνηκε σύγκλιση (όπως για παράδειγμα στο θέμα της Εκτελεστικής Εξουσίας ή στο θέμα του Περιουσιακό ως προς το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο).

Την ίδια ώρα όμως, γίνεται αντιληπτό, ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στα οποία υπάρχει Συμφωνία, όπως για παράδειγμα στην ύπαρξη μιας μόνο Κεντρικής Τράπεζας. Ή στο γεγονός ότι το Κοινοτικό Δίκαιο και το ΦΠΑ θα εφαρμόζεται σε όλο το Νησί. Παράμετροι, εξαιρετικά σημαντικοί, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα στοιχεία διασφαλίζουν την ενιαία ή έστω την ενοποίηση της οικονομίας και της εσωτερικής αγοράς.

Ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα της Ιθαγένειας, ότι αυτή θα είναι μια και μόνη Κυπριακή Ιθαγένεια, η οποία μάλιστα θα ρυθμίζεται από την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και όχι από τα Κρατίδια.

Στο δε Περιουσιακό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αδίκως ακούγονται φωνές ότι θα υπάρξει μαζική προσφυγή στα Δικαστήρια, διότι η προσφυγή στα Δικαστήρια θα γίνεται μόνο και εάν το πρόσωπο δεν μείνει ικανοποιημένο από την θεραπεία που θα προσφέρει το εσωτερικό ένδικο μέσα, δηλαδή η Επιτροπή Περιουσιών, η οποία επίσης συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών.
Άκρως σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι Συμφωνήθηκε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ στο κάθε άτομο. Κάτι που αναπόφευκτα πλέον απαιτεί και την ύπαρξη του Δικαιώματος προσφυγής στην Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις εκείνες που ένα άτομο θεωρείται ότι αδικείται από την προσφερόμενη θεραπεία (αντίθετα στο Σχέδιο Ανάν η επίλυση του Περιουσιακού κινείτο σε πλαίσιο «συνολικής επίλυσης του προβλήματος των Περιουσιών». Τώρα η επίλυση του περιουσιακού προβλήματος «μεταβιβάζεται» δίδει δηλαδή το δικαίωμα στον επηρεαζόμενο να διεκδικήσει την κατ’ εκείνον δίκαιη θεραπεία και Δικαστικώς).

Σας παρουσιάζουμε τον Κατάλογο (Στο τέλος του καταλόγου μπορείτε να κάνετε κλικ και για μορφή pdf)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΕ PDF ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s