Πρόεδρε, βάλτε και κανένα τραπεζίτη φυλακή*… και πάρτε πίσω τη λευκή επιταγή που δώσατε διότι θα σας αφήσουν εκτεθειμένο
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Στις 15 Οκτωβρίου 2012, ο Νίκος Αναστασιάδης, τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγγειλε 100+1 προτάσεις για την Οικονομία.
Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε με έμφαση: «κανείς δεν διαφωνεί ότι οι ευθύνες των τραπεζιτών πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν. Και σημειώνω πως οι τραπεζίτες έχουν και όνομα και ταυτότητα» (η σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη, υπάρχει ως βίντεο στο διαδίκτυο).
Είναι γεγονός, πως όντως οι τραπεζίτες έχουν και όνομα έχουν και ταυτότητα. Αλλά μέχρι σήμερα, 19 μήνες μετά την τότε δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, παραμένουν «άφαντοι». Αν υπολογίσουμε τον χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τότε δεν αλλάζει και σημαντικά αφού αντί για 19 μήνες, θα μιλάμε για 15 μήνες.
Δεκαπέντε μήνες λοιπόν και ακόμη αναμένουμε την τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή του τόπου, όπου διέλυσε τις δυο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, άφησε πίσω της 70 και πλέον χιλιάδες άνεργους, έβαλε στον αναπνευστήρα όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά ως δια μαγείας… ουδείς ευθύνεται. Κανένας δεν βρέθηκε να λογοδοτήσει. Αρχής γενομένης από τα τότε Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, τους ελεγκτές, τους λογιστές τους. Ουδείς, δεν ευθύνεται.
Οι τραπεζίτες, οι οποίοι κατά τα άλλα έχουν και όνομα και επίθετο, εξαφανίστηκαν. Κάποιοι με τις ευλογίες μας κιόλας και κάποιοι άλλοι πήραν και μπόνους και είχαν και το θράσος να απειλήσουν για αγωγές διότι δεν έλαβαν όσα δικαιούνταν και «αδικήθηκαν».
Το ότι υπάρχει απτό στοιχείο εγκλήματος, δεν μας ενδιαφέρει. Σφυρίζουμε αδιάφορα και λέμε πως ψάχνουμε τους αίτιους. Πχ αυτός/αυτοί που ενέκριναν τα δάνεια τότε χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και διασφαλίσεις, δεν ευθύνονται. Και μιλάμε και για το δάνειο του νεαρού κλητήρα για να πάρει αυτοκίνητο 50,000 ευρώ ενώ είχε μισθό 800 ευρώ αλλά και για το δάνειο του Επιχειρηματία που ήθελε να προχωρήσει σε επένδυση 200 εκατομμύριων ευρώ ενώ οι εξασφαλίσεις του δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και αν αυτοί που ενέκριναν τα δάνεια είχαν αυτές τις οδηγίες, τότε κάποιοι θα ευθύνονται και πάλι διότι κάποιοι έδωσαν αυτές τις οδηγίες. Και όλα, όταν θέλουμε, καταλήγουν κάπου. Σε κάποιους, πολύ συγκεκριμένους, αλλά η Πολιτεία, τόσους μήνες μετά δεν τους εντόπισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλει να προχωρήσει τολμηρά. Και ναι, Πρόεδρε, βάλτε μερικούς τραπεζίτες φυλακή…!!!
Παρεμπιπτόντως, ρίχνοντας μια ματιά στις 100+1 προτάσεις, «έπεσα» σε δυο προτάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά αναιρέθηκαν κιόλας.
Η μία είναι η «Αναστολή του δικαιώματος χρήσης αεροπορικής θέσης business ή club class από ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους» (δεν νομίζω να χρειάζεται σχόλιο)
Η άλλη είναι η «Κατάργηση του Εφοριακού Συμβουλίου» (από την 1η Ιανουαρίου 2014 διορίστηκαν στο ΔΣ του Εφοριακού Συμβουλίου η Ελένη Χατζηχαρίτου ως Πρόεδρος και μέλη οι: Γιάννης Τσιαττάλας, Μίκης Σιανής, Μάκης Γεωργίου, Κώστας Προκοπίου)
Υγ1. Πρόεδρε, ίσως είναι καιρός να προχωρήσετε σε μια ανασκόπηση της όλης κατάστασης; Έχουμε ακόμα άλλα 4 χρόνια και ίσως δώσατε από πολύ νωρίς λευκή επιταγή διαχείρισης καταστάσεων σε κάποιους, αλλά υπόλογος στους πολίτες είστε εσείς και κανένας άλλος…
*Υγ2. Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφορικά με το σκάνδαλο της τράπεζας Barclays είπε: «Οι τραπεζίτες είναι άπληστοι, πάντοτε ήταν. Και το κράτος οφείλει να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα μειώνουν το ρίσκο που προκύπτει από την απληστία των τραπεζιτών στο ελάχιστο… Κανένας δεν πήγε φυλακή από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση. Οι τράπεζες κάνουν πράγματα που είναι παράνομα και στην καλύτερη των περιπτώσεων τούς δίδεται ένα πρόστιμο. Αν κάποιοι όμως πήγαιναν φυλακή, τότε αυτό ίσως να ήταν ένα μάθημα για κάποιους. Ή αν κρέμαζαν κάποιον στον δρόμο».