ΑΠΟΨΗ: Οι 21.000, τα ΜΜΕ και η διαφάνεια

Ο Σ. Χάσικος, ο οποίος είναι υπέρμαχος της διαφάνειας των πωλήσεων/εμβέλειας των ΜΜΕ, πρέπει να τολμήσει. Και να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική καταγραφή των πωλήσεων / τηλεθέασης / ακροαματικότητας / επισκεψιμότητας των ΜΜΕ

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Το onlycy.com κατά την πρώτη βδομάδα (23/4-30/4) με τη νέα του δομή και εμφάνιση είχε κατά μέσο όρο 21 χιλιάδες (+) επισκέψεις ημερησίως. Εκπληκτικός αριθμός! Πολύ περισσότερες επισκέψεις απ’ ότι αναμέναμε. Το επιπλέον θετικό είναι πως αυτή η τάση είναι αυξανόμενη. Οι επισκέψεις μέρα παρά μέρα αυξάνονται. Οι πολίτες αναζητούν, ψάχνουν, θέλουν. Γυρεύουν αυτό το κάτι. Το διαφορετικό, ίσως το ανατρεπτικό.

Οι 21,000 επισκέψεις κατατάσσουν το onlycy.com μετά βεβαιότητας στις πρώτες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του τόπου μας.

Βεβαίως το onlycy.com και κατ’ επέκταση εμείς, οι συντελεστές του, δεν παριστάνουμε τους μονομάχους, οι οποίοι κυνηγάνε ανεμόμυλους. Ήμαστε κι’ εμείς αν όχι συνηθισμένοι, σχεδόν συνηθισμένοι, άνθρωποι. Ωστόσο, έχουμε ένα «κουσούρι». Ψάχνουμε κι’ εμείς. Δεν συμβιβαζόμαστε. Αναζητούμε. Προσπαθούμε. Στόχος μας είναι να είμαστε αμερόληπτοι, δίκαιοι, ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι, ισορροπημένοι.

Όμως σκεφτείτε. Φωνάζετε, φωνάζουμε για διαφάνεια. Σωστά; Αλλά εμείς ως ΜΜΕ τι κάναμε; Τι κάνουμε; Τι θα κάνουμε; Εμείς τηρούμε τους κανόνες; Είμαστε έντιμοι και σωστοί ενώπιον των πολιτών; Και κυρίως ενώπιων αυτών που μας «χρηματοδοτούν», των διαφημιζομένων;

Όσοι παρακολουθούν την στήλη (είτε από το onlycy.com είτε από άλλα ΜΜΕ με τα οποία συνεργαζόμουν) δεν θα εκπλαγούν. Διότι στο εν λόγω θέμα αναφερθήκαμε πολλές φορές. Στη Διαφάνεια των ΜΜΕ. Και εξηγούμαι: Το Nr1 κανόνας στο δυτικό κόσμο, είναι να δημοσιοποιείς τις πωλήσεις σου. Πόσα φύλλα πουλάς; Πόσοι σε βλέπουν; Ποιοι σε ακούν; Πόσοι σε επισκέπτονται; Ερωτήσεις για τις οποίες δεν θα βρείτε απαντήσεις πουθενά. Ή αν θέλετε δεν θα βρείτε αξιόπιστες απαντήσεις.

Στην Κύπρο, -σε αυτή την χώρα, η οποία μέχρι σήμερα βάσισε την ύπαρξή της σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην κομπίνα-, δεν θα βρείτε ΠΟΥΘΕΝΑ επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις των εφημερίδων, την ακροαματικότητα των ραδιοφώνων, τις επισκέψεις των Ιστοσελίδων. Ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Όσα θέλει λέει. Και όπως θέλει τα λέει.

Κατά το 2009 κάναμε μια προσπάθεια με τον Σωκράτη Χάσικο, τότε εκδότη της «ΑΛΗΘΕΙΑΣ» να δημοσιοποιούνται με επίσημο τρόπο οι ημερήσιες πωλήσεις των εφημερίδων. Ουδείς ανταποκρίθηκε, πλην του «ΠΟΛΙΤΗ». Όλοι οι άλλοι «μούγκα».

Στη Γερμανία και σε άλλες σοβαρές χώρες (ακόμη και στην Ελλάδα) καθημερινώς δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις πωλήσεις των Έντυπων, την τηλεθέαση των καναλιών, την ακροαματικότητα των ραδιοφώνων και την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων.

Αντίθετα στην Νήσο των Αγίων υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου, όπου κανείς δεν λέει τίποτα. Σιωπή. Απόλυτη. Και ο λόγος; Η διαφήμιση. Τα λεφτά. Ο κάθε εκδότης λέει ό,τι θέλει , ό,τι του καπνίσει για να εισπράξει διαφημιστικά κέρδη. Διότι άλλο είναι να έχεις επίσημα στοιχεία ότι η Χ εφημερίδα πωλεί 10,000 φύλλα ημερησίως κι’ άλλο να βασίζεσαι στον εκδότη ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα πωλεί 20,000 φύλλα ημερησίως. Αντιλαμβάνεστε ότι και το ποσό και η ταρίφα της διαφήμισης είναι τουλάχιστον κατά δύο φορές περισσότερο.

Φτάσαμε λοιπόν στο δια ταύτα. Στη Διαφάνεια. Των ΜΜΕ.
Και η Πολιτεία οφείλει, η νυν Κυβέρνηση, να ρυθμίσει επιτέλους και αυτό το ζήτημα. Την Διαφάνεια στα ΜΜΕ. Πόσα πωλεί η κάθε εφημερίδα, τι ακροαματικότητα έχει το κάθε ραδιόφωνο, τι τηλεθέαση έχει το κάθε κανάλι και πόσες επισκέψεις έχει η κάθε ιστοσελίδα.

Ο Σωκράτης Χάσικος λοιπόν, ο οποίος είναι υπέρμαχος της διαφάνειας των πωλήσεων/εμβέλειας των ΜΜΕ, πρέπει να τολμήσει. Και να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική καταγραφή των πωλήσεων / τηλεθέασης / ακροαματικότητας / επισκεψιμότητας των ΜΜΕ.

(Δημοσιεύτηκε στο onlycy.com 01/5/2014)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s