Ξέρετε ότι χρωστάμε πέραν των 30δις;

«Η μικρή Κύπρος έδειξε στην Τρόικα πόσο μεγάλη είναι». Ξέρετε ότι χρωστάμε πέραν των 30δις; Οπόταν, στην Τρόικα, δεν δείξαμε τίποτα. Αντιθέτως μέχρι στιγμής αυτή μας δείχνει… τον σωστό δρόμο. Και αν δεν συνέλθουμε, και δείξουμε στους εαυτούς μας τι αξίζουμε, η Τρόικα θα μας δείξει κι’ άλλα…

Η περίοδος αυτή, είναι από εκείνες όπου υπερέχει και κυριαρχεί η υπερβολή, ο παροξυσμός, ο συναισθηματισμός. Περίοδος κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη ψυχραιμίας, δεύτερης σκέψης και λογικής. Τα «κοινωνικά μέσα», όπως Facebook και Tweeter συμβάλουν σε περαιτέρω «ακραίες σκέψεις» σε τέτοιες στιγμές, και ίσως αυτή η πτυχή να αποτελεί από μόνη της ξεχωριστό κεφάλαιο προς μελέτη από τους πανεπιστημιακούς, κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες.

Εμάς το θέμα μας είναι άλλο. Η Κύπρος και το «κτύπημα» που δέχτηκε. Οι συνέπειες και η κυρίαρχη τάση εντός του λαού, η οποία κινείται από «αντι-γερμανικά» και «αντι-τροϊκανά» αισθήματα. Καθόλου άδικα. Αλλά την ίδια ώρα παρατηρούμε έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και πολιτικής τόλμης, η οποία θα θέτει σιγά – σιγά τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Και επειδή η αλήθεια είναι η πιο σύντομη οδός για να φτάσεις κάπου, έχουμε και λέμε:

Ένα. Πήγαμε στο Eurogroup με την εντύπωση ή αν θέλετε είχαμε την εντύπωση ότι τα ελλείμματα μας ως κράτος ήταν γύρω στα 10δις ευρώ. Η Τρόικα είχαμε την εντύπωση ότι τα υπολόγιζε γύρω στα 15δις. Και ευελπιστούσαμε ότι θα «κλείναμε» το deal γύρω στα 12 με 13δις και να τελειώνουμε.

Ε δεν είναι έτσι. Μετράτε. Έως το 2016 το κράτος θα χρειαστεί γύρω στα 13δις. Προσθέστε και άλλα 2,5δις που χρωστάμε στη Ρωσία. Οι δύο τράπεζες χρειάζονταν 5,7δις. Στον ELA η Λαϊκή μας άφησε άλλο ένα υπόλοιπο να πληρώσουμε 9,6δις. Επιπλέον θέλουμε άλλα 3δις για την ανακεφαλαιοποίηση των παραρτημάτων στην Ελλάδα (μάλιστα. Η συμφωνία για πούληση το προϋποθέτει και αυτό). Επιπλέον θέλουμε 1,5δις για το Συνεργατισμό. Και άλλο ένα δις περίπου για τις άλλες τράπεζες. Μετράτε ξανά. 35δις ευρώ. Μάλιστα! Αντιλαμβάνεστε για τι ποσό μιλάμε; Βρεθήκαμε με ελλείμματα πέραν των 30δις!!!

Δύο. Εμείς ζούσαμε σε ένα κόσμο με πολλά λεφτά, χωρίς όμως να υπάρχουν στην πραγματικότητα τα λεφτά. Η «κλίκα των 200» (συμπεριλαμβανομένων εννοείται και των τραπεζών, κυρίως των δύο μεγάλων) διαχειριζόταν τον δήθεν «χρηματοπιστωτικό τομέα», έβγαζε κέρδη δις. Η «κλίκα» με τη σειρά της τα διαμοίραζε στο παζάρι. Παράλληλες και εξαρτώμενες υπηρεσίες, με υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους και «ανάπτυξη» του τομέα ακινήτων / κτηματομεσιτικά. Το δημόσιο με τη σειρά του, ενώ το κράτος είχε ρυθμούς ανάπτυξης 1,5 και 2,5% έδιδε αυξήσεις, ετησίως (!) της τάξης του 7 με 10% (σε 10 χρόνια θα θέλαμε το 100% του ετήσιου προϋπολογισμού για μισθούς και μόνον – σήμερα είναι το 50%). Όλοι μαζί διακινούσαμε περίπου 100εκ. ημερησίως στο εγχώριο παζάρι και έτσι ήταν και οι μικρομεσαίοι και οι επιχειρηματίες ευχαριστημένοι. Παράλληλα οι Νομοθέτες φρόντισαν να μην υπάρχει σωστή πολεοδομική ανάπτυξη (για να υπάρχει πάντα περιορισμένη προσφορά τεμαχίων γης) και να μην οπλίσουν τα χέρια του Φόρου Εσωτερικών Προσόδων για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και όλοι ζούσαμε ωραία και άνετα. Με λεφτά όμως του αέρα.

Τρία. Πήγαμε στην Τρόικα. Και τι μας είπε; Με απλά λόγια; Κύριοι, εμείς θα σας βοηθήσουμε αλλά βοηθήστε κι’ εσείς τον εαυτό σας. Έχουμε και μια ιστορία επ’ αυτού: «Βοήθα Παναγιά μου», και μας λέει η Παναγία «Ναι, αλλά βάλε κι’ εσύ το χέρι σου». Τι μας είπε λοιπόν; «ΟΚ, θα σας δώσω 10δις αλλά βρείτε μόνοι σας, για αρχή, 5.7δις και μετά βλέπουμε». Μας εισηγήθηκε και τρόπους. «Κύριοι αφού οι δύο σας μεγάλες τράπεζες σας δημιουργούν το πρόβλημα, κλείστε τις και κάντε μια ‘καλή τράπεζα’». Προτιμήσαμε να κλείσουμε τη μια και να αφήσουμε την άλλη με την «μεσοβέζικη» «εξυγίανση». Αν θα πετύχει θα το δούμε σύντομα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Τέσσερα. Δεν φτάνει που βρήκαμε και κάποιο να μας δανείσει, δημιουργούμε και «αντι-τροϊκανικό» και «αντι-γερμανικό» κλίμα. Και πάμε σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις «για να δείξουμε στην Τρόικα ότι δεν μασάμε».

Πέντε και τέλος. Εάν δεν συνέλθουμε, άσπρη μέρα δεν θα δούμε. Εάν δεν αναγνωρίσουμε ποιοι ήμαστε, ποιες είναι οι δυνατότητες μας, και που μπορούμε να φτάσουμε, σωτηρία δεν θα δούμε. Και ήδη πάθαμε αρκετά. Υποθηκεύσαμε τρεις γενιές. Δεν μας φτάνει;

Υγ. Ορθή η παραίτηση Σαρρή. Διότι δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος να επικαλείται «κάθαρση» και να αφήνει στο πηδάλιο της οικονομίας ένα άνθρωπο που ανέλαβε Πρόεδρος της Λαϊκή με οφειλές στον ELA 2,5δις και παρέδωσε οφειλές 9,6δις.

Υγ2. Δεν πρέπει σιγά – σιγά να φωνάζουμε και τον κ. Ορφανίδη να «περάσει» να δώσει την κατάθεση του; Επειδή έγιναν «τερατουργήματα» επί δικής του εποπτείας. Αλλά αυτό για άλλη φορά. Έχουμε πολλά να πούμε…

Δημοσίευση http://www.kathimerini.com.cy στις 2 Απριλίου 2013

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s