Να πέσουν οι τόνοι για Διοικητή ζήτησε ο Νίκος

Διαφορετικές προσεγγίσεις Πινδάρου – Προεδρικού για Σαρρή ενόψει και της έρευνας

Στο επίκεντρο της Ερευνητικής Επιτροπής θα βρεθεί η Λαϊκή, στην οποία ο Μ. Σαρρής ανέλαβε πρόεδρος (αρχές 2012) με ELA 3,5 δισ. και παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2012 με το ELA της τράπεζας να ανέρχεται 9,6 δισ. ευρώ. Διοικητής Κ.Τ. έως τον Μάιο ήταν ο κ. Ορφανίδης και αργότερα ο κ. Δημητριάδης.
Στο επίκεντρο της Ερευνητικής Επιτροπής θα βρεθεί η Λαϊκή, στην οποία ο Μ. Σαρρής ανέλαβε πρόεδρος (αρχές 2012) με ELA 3,5 δισ. και παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2012 με το ELA της τράπεζας να ανέρχεται 9,6 δισ. ευρώ. Διοικητής Κ.Τ. έως τον Μάιο ήταν ο κ. Ορφανίδης και αργότερα ο κ. Δημητριάδης.

Δύο μέτωπα φαίνεται να είναι ανοικτά και τα οποία πρέπει «στο άμεσο μέλλον» να αντιμετωπιστούν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ποια θα είναι η κατάληξη. Από τη μία, είναι οι σχέσεις Προεδρικού – Κεντρικής Τράπεζας και από την άλλη το θέμα του υπουργού Οικονομικών, για το οποίο, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την «καταιγίδα» των δεκαπέντε ημερών θέλει να επέλθει όσο το δυνατό περισσότερη «ομαλότητα» για να μπορέσει να διαχειριστεί τις δύσκολες μέρες που έρχονται, θέτοντας ως προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της «κοινωνικής πλέον κρίσης», η οποία όπως εκτιμάται ολοένα και θα αυξάνεται. Ωστόσο, για να μπορέσει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο δύσκολο αυτό έργο, πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς προχωρούν οι σχέσεις Προεδρικού και διοικητή Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το κατά πόσον ο Μιχάλης Σαρρής θα συνεχίσει να βρίσκεται εντός κυβερνητικού σχήματος και στο πηδάλιο της κυπριακής οικονομίας.

«Ο Μ. Σαρρής ενόψει και της έρευνας των Δικαστών πρέπει να διευκολύνει τον Πρόεδρο και να παραιτηθεί»

Οδηγία Νίκου
«Οι δύο θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν, είτε μας αρέσει είτε όχι», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη κληθείς να σχολιάσει την «κόντρα» μεταξύ Προεδρικού και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα μέσω πρωτοβουλιών κάποιων, οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις των δύο θεσμών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ήδη οδηγίες τις τελευταίες μέρες προς όλους τους συνεργάτες τους να μην προβαίνουν σε σχόλια ή ενέργειες οι οποίες να οξύνουν περισσότερο το κλίμα. «Θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν προκύπτουν τέτοιες ευθύνες στον νυν διοικητή, και απαιτείται η παραίτησή του, τότε το θέμα θα επανεξεταστεί», σημείωσε στην «Κ» ο ίδιος αξιωματούχος. Πάντως, στο Προεδρικό αντιμετωπίζουν το όλο θέμα και ως «μη επαρκή γνώση από πλευράς του διοικητή» στα θέματα με την Τρόικα, «ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα ίσως να ήταν κάπως διαφορετικά. Όχι πολύ διαφορετικά, για να είμαστε δίκαιοι», ήταν τα περαιτέρω σχόλια.

Από την άλλη, κύκλοι οι οποίοι προσεγγίζουν διαφορετικά τα πράγματα, βλέπουν «την επίθεση όλων κατά διοικητή» και ως «επιχείρηση εξιλαστήριου θύματος». «Εάν εξεταστούν ορθά τα πράγματα, ο διοικητής δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από αυτά που συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Γιούρογκρουπ και από αυτά που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, και όλα έγιναν με τη σύμφωνο γνώμη του υπουργού Οικονομικών», σημείωσε στην «Κ» κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε εμπλοκή στα ζητήματα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών. «Προσέξετε. Εξώθησαν τους υπαλλήλους τράπεζας να κατηγορούν τον διοικητή. Ο οποίος τι έκανε; Υλοποίησε την απόφαση του Γιούρογκρουπ, την οποία συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης και έθεσε σε εφαρμογή τον Νόμο διάλυσης της Τράπεζας, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Προεδρικό σε αυτή τη «μάχη κατά του διοικητή» βρήκε απρόσμενα σύμμαχους με όλα τα πολιτικά κόμματα να ζητούν την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, χωρίς ωστόσο να ακουστούν και ισχυρά επιχειρήματα επί τούτου.

«Τι περισσότερο έκανε ο διοικητής πέραν των όσων συμφώνησε ο Ν. Αναστασιάδης στο Eurogroup;», διερωτούνται πολιτικοί κύκλοι

Το θέμα Σαρρή
Την ίδια ώρα για το Προεδρικό δημιουργείται ένα άλλο επιπλέον θέμα. Το θέμα του υπουργού Οικονομικών και κατά πόσον ο κ. Σαρρής θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται εντός κυβερνητικού σχήματος. Επ’ αυτού φαίνεται να δημιουργούνται δύο προσεγγίσεις. Από τη μία η Πινδάρου, η οποία βλέπει πως έξοδος του Μιχάλη Σαρρή θα βελτίωνε αφενός την εικόνα της κυβέρνησης και αφετέρου θα αποτελεί και ένδειξη «πραγματικής πρόθεσης κάθαρσης» από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη και από την άλλη στενοί συνεργάτες του Προέδρου, οι οποίοι κρίνουν ότι ο Μιχάλης Σαρρής πρέπει να παραμείνει στον κυβερνητικό σχηματισμό.

«Εμπλοκή στο θέμα Σαρρή» δημιουργείται παράλληλα και με τον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής από πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου (με πρόεδρο τον Γιώργο Πική και μέλη τον Παναγιώτη Καλλή και Γιαννάκη Κωνσταντινίδη), η οποία έχει όλες τις εξουσίες της νομοθεσίας για να εξετάσει το θέμα ευθύνης ή ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίκεντρο της διερεύνησης θα βρίσκεται η Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία κατά την επίμαχη περίοδο, το 2012 όπου το ELA εκτοξεύθηκε στα 9 δισ. ευρώ, πρόεδρος της ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής (συγκεκριμένα ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2012 και παραιτήθηκε στις 9 Αυγούστου του 2012) και ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε τη διάσωσή της και ελλείψει επενδυτών εισηγήθηκε όπως η Τράπεζα περάσει στα χέρια του κράτους, μεταφέροντας έτσι τα όποια ελλείμματα υπό την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τούτο, το γνωρίζουν τόσο στο Προεδρικό όσο και στην Πινδάρου, με την τελευταία να θεωρεί ότι «ο Μιχάλης Σαρρής ενόψει και της έρευνας θα πρέπει να δώσει την παραίτησή του για να διευκολύνει και τον Πρόεδρο», ενώ επιχειρηματολογία αναπτύσσεται και στα πλαίσια της πολιτικής «ηθικής και κάθαρσης». «Ο κ. Σαρρής οφείλει να παραιτηθεί, διότι δεν γίνεται από τη μία η κυβέρνηση να επικαλείται κάθαρση και από την άλλη να διεξάγεται έρευνα στην οποία ο ίδιος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να παραμένει ως υπουργός». Κάτι που αντιλαμβάνεται και το Προεδρικό, ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τούτο, εάν δηλαδή θα κληθεί ο κ. Σαρρής να δώσει την παραίτησή του ή όχι.

(Δημοσίευση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 31/3/13)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s