Στο ΔΗΚΟ περιμένουν τον Μάρκο Κυπριανού

Με τις ευλογίες Καρογιάν για τη θέση του Αναπληρωτή – Καταστατικές αλλαγές όμως πρώτα με δημιουργία οργανικών κομματικών θέσεων

 

Εαν όλα κυλήσουν ομαλά με τη δικαστική διαδικασία, ο Μ. Κυπριανού θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ.
Εαν όλα κυλήσουν ομαλά με τη δικαστική διαδικασία, ο Μ. Κυπριανού θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Με δεδομένο το κλίμα εσωστρέφειας που δημιουργήθηκε προεκλογικά εντός του ΔΗΚΟ ο Μάριος Καρογιάν μαζί με την ηγεσία του κόμματος σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να επέλθει νηνεμία και κλίμα συνένωσης. Προς τούτο επιστράτευσε αρκετά στελέχη, τα οποία βρέθηκαν κοντά και στήριξαν το κόμμα, στη δύσκολη μάχη των προεδρικών εκλογών. Το εκπληκτικό ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΚΟ στο δεύτερο γύρο, το οποίο αγγίζει μέχρι και το 80%, είναι ένα από τα «ατού» του Μάριου Καρογιάν, και λειτουργεί ως «παράγοντας δικαίωσης» για τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και απαιτείται αρκετή δουλειά ώστε το ΔΗΚΟ να φθάσει σε σημείο που να μπορεί να περηφανεύεται για την «ομοψυχία» του ως κόμμα.

Καταστατικές αλλαγές

Στα πλάνα και στις προτεραιότητες της ΔΗΚΟικής ηγεσίας βρίσκεται το Καταστατικό Συνέδριο, μέσα από το οποίο, θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη δομή του κόμματος καθώς και εκσυγχρονιστικές πρόνοιες, οι οποίες θα επιτρέπουν στο κόμμα να βαδίσει στη νέα εποχή. Μερικές αλλαγές είναι για παράδειγμα η προσάρμοση του Καταστατικού στη νέα νομοθεσία Περί Πολιτικών Κομμάτων. Επίσης στις σκέψεις είναι η δημιουργία οργανικών κομματικών θέσεων καθώς και θέσεις στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος, όπως η αύξηση του αριθμού των Αντιπροέδρων σε τρεις ή τέσσερεις και η δημιουργία «Επιτρόπων». Επίσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί ομάδα Επικοινωνίας αλλά και άλλες Επιτροπές, οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένους όρους εντολής και πλαίσια δραστηριοτήτων για θέματα που απασχολούν την Κοινωνία των Πολιτών και άλλα θέματα πολιτική και οικονομικής σημασίας.

Ο Γ. Παναγιώτου, πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, ο επικρατέστερος για Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ

Στο μεταξύ λίαν συντόμως η ηγεσία του ΔΗΚΟ αναμένεται να αποφασίσει για τον νέο Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Ανάμεσα στους υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση, την οποία διατηρούσε ο Φώτης Φώτιου, είναι οι Κίκης Θεοδότου (μέλος Εκτελεστικού Γραφείου), Μαρίνος Κλεάνθους και Γιάννης Παναγιώτου (πρόεδρος ΝΕΔΗΚ). Ο κ. Παναγιώτου θεωρείται ο επικρατέστερος, μιας και φαίνεται ότι συγκεντρώνει τα περισσότερα «συν». Το μεγαλύτερο «ατού» του, η ουδέτερη προσέγγιση πραγμάτων και πιστός στις κομματικές αποφάσεις, κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις «τάσεις» εντός του ΔΗΚΟ και ως εκ τούτου μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ευρύτερα αποδεκτός». Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο, μετά από εισήγηση της Γραμματείας του ΔΗΚΟ.

Προς εκλογικό Συνέδριο

Και ενώ το Καταστατικό Συνέδριο προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο – Μάιο, οι επιλογές για το Εκλογικό Συνέδριο είναι είτε αμέσως μετά, δηλαδή έως τον Ιούνιο, είτε τον Σεπτέμβριο. Η πολιτική σκακιέρα στο ΔΗΚΟ έχει ήδη αρχίσει να στήνεται και σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρκος Κυπριανού προσανατολίζεται, εάν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με τη δικαστική διαδικασία για το Μαρί, να διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, αυτή την πρόθεση του κ. Κυπριανού, φέρεται να υιοθετεί και ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ως γνωστό προέρχεται από την «Κυπριανική ομάδα» του ΔΗΚΟ και θεωρεί ότι με τον Μάρκο συνοδοιπόρο στην ηγεσία του κόμματος, μπορεί η παράταξη να αρχίσει μια νέα πορεία μέσα από ομαδικότητα και ομαλότητα.

Ο Μάριος Καρογιάν αναμένεται ωστόσο να αμφισβητηθεί από το Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος όταν παραιτήθηκε προ ενός μηνός από τη θέση του Αντιπροέδρου, ανανέωσε το ραντεβού του με τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ στο επόμενο εκλογικό συνέδριο, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να νοηθεί ότι θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του κόμματος.

Μετά όμως και τις κινήσεις από πλευράς Μάριου Καρογιάν, να φέρει όλους τους «παλιούς συναγωνιστές και συνταξιδιώτες» του Νικόλα Παπαδόπουλου στο πλευρό του και να «πολεμήσουν» μαζί για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, τα πράγματα για τον κ. Παπαδόπουλο φαντάζουν αρκετά δύσκολα. Ο πρώην Αντιπρόεδρος θα πρέπει να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα με πλήρη συνδυασμό στελεχών για όλες τις υπόλοιπες θέσεις. Η αντίθετη επιχειρηματολογία ωστόσο θέλει τον Νικόλα Παπαδόπουλο να μην εισέρχεται σε αυτή τη λογική και να διεκδικήσει απλώς τη θέση του Προέδρου χωρίς «συνδυασμό στελεχών για τις υπόλοιπες θέσεις», αφού όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του «ο Νικόλας ούτως ή άλλως με όλα τα στελέχη που θα εκλεγούν στις άλλες ηγετικές θέσεις, μπορεί να συνεργαστεί».

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 03 Μαρτίου 2013)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s