Ποια ονόματα «παίζουν» για το Υπουργικό Αναστασιάδη

Ασκήσεις επί χάρτου για υπουργοποιήσεις – Σφίγγα ο Αναστασιάδης για τα πρόσωπα που θα διορίσει

Ν. Αναστασιάδης και Μ. Καρογιάν θα αποφασίσουν από κοινού για το πρόσωπο στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υφυπουργείο Ενέργειας.
Ν. Αναστασιάδης και Μ. Καρογιάν θα αποφασίσουν από κοινού για το πρόσωπο στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υφυπουργείο Ενέργειας.


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Αν και απομένουν 20 μέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές το παρασκήνιο των υπουργοποιήσεων οργιάζει με ονόματα να μπαίνουν κάτω, να αφαιρούνται και να προστίθενται μεταξύ διαφόρων πολιτικών κύκλων, κυρίως εντός της συμμαχίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ μιας και η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη λίγο πολύ θεωρείται ως δεδομένη είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη Κυριακή. Από πλευράς Πινδάρου, καμία πληροφορία επ’ αυτού δεν διαρρέεται τονίζοντας εμφαντικά ότι «δεν συζητείται θέμα υπουργοποιήσεων». Τα ίδια και από πλευράς του πέμπτου ορόφου του ΔΗΚΟ, όπου ο Μάριος Καρογιάν και οι στενοί του συνεργάτες κάνουν σαφές ότι δεν συζητήθηκε καν θέμα υπουργείων «πόσω μάλλον να συζητηθούν ονόματα».

Στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη δήλωσε στην «Κ»: «Πολλά λέγονται και πολλά συζητούνται. Ένα είναι βέβαιο. Θα εκπλαγείτε από τις επιλογές Αναστασιάδη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι οι άριστες επιλογές που θα έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος, όταν με το καλό εκλεγεί. Δεν θα περιορίζονται στον χώρο του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα θα προέρχονται και από την Κεντροαριστερά, και από τη Σοσιαλιστική πλευρά και από δεξιές δυνάμεις, καθώς από τους Πράσινους. Όπως βεβαίως και από τους χώρους των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας. Θα δείτε νέα πρόσωπα, ικανά στελέχη, άξιους τεχνοκράτες και άριστες προσωπικότητες. Ένα σας λέω: άτομα με γκρίζο παρελθόν, είτε σε σχέση με την πολιτική τους δράση είτε με την επαγγελματική τους δράση, δεν θα έχουν θέση στο κυβερνητικό σχήμα», συμπλήρωσε στενότατος συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη για να καταλήξει: «Εγώ σας υπογραμμίζω πως ουδέποτε μέχρι στιγμής συζητήθηκε έστω κι ένα όνομα».

Οι 14 εν δυνάμει βουλευτές

Δεδομένη έδρα στη Βουλή θα έχει ο Α. Θεμιστοκλέους εάν εκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης.
Δεδομένη έδρα στη Βουλή θα έχει ο Α. Θεμιστοκλέους εάν εκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης.

Η «Κ» διείσδυσε στα πολιτικά σαλόνια της πρωτεύουσας και διασταυρώνοντας τα διάφορα ονόματα που «παίζουν» για το

κάθε υπουργείο είναι σε θέση να παρουσιάσει κάποια εκ των ονομάτων που ακούγονται, χωρίς όμως να θεωρείται τίποτα δεδομένο. Σίγουρο, ωστόσο, θεωρείται ότι θα υπάρξει γενική ανακατάταξη και εντός του ΔΗΣΥ μιας

και υπουργοποιήσεις και διορισμοί θα επιτρέψουν σε επιλαχόντες βουλευτές να λάβουν έδρα στη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρώτοι επιλαχόντες και εν δυνάμει βουλευτές του ΔΗΣΥ. Λευκωσία: 1. Μαρία Κυριακού, 2. Νίκος Νουρής, 3. Ρίκκος Μαππουρίδης, 4. Πρόδρομος Προδρόμου, 5. Κυριάκος Αναστασιάδης 6. Χρίστος Κληρίδης. Αμμόχωστος: 1. Χριστόφορος Φωκαΐδης και 2. Ευγένιος Χαμπουλλάς. Λάρνακα: 1. Αριστοτέλης Μισός και 2. Μιχάλης Χαϊλής. Λεμεσός: 1. Αντρέας Θεμιστοκλέους (θεωρείται ο μόνος σίγουρος νέος βουλευτής του ΔΗΣΥ, μιας και θα αναπληρώσει την έδρα του Νίκου Αναστασιάδη άμα τη εκλογή του τελευταίου), 2. Χρήστος Πουργουρίδης. Πάφος: 1. Φαίδωνας Φαίδωνος και Κερύνεια: 1. Ελένη Χατζηχαρίτου.


Τα ονόματα και τα υπουργεία

 Στο Υπουργείο Εξωτερικών, τα ονόματα που ακούγονται είναι: Γιαννάκης Κασουλίδης, Χριστόδουλος Πασιαρδής, Σταύρος Ζένιος. Το παρασκήνιο θέλει, ωστόσο, να δίδεται προτεραιότητα στον κ. Κασουλίδη, ο οποίος όμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του κατά πόσο ο ίδιος επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωβουλή για ένα χρόνο, μιας και εντός του 2014 αναμένεται να προταθεί προς την Ε.Ε. για Επίτροπος. Στην περίπτωση που ο κ. Κασουλίδης αποδεχτεί τη θέση στο ΥΠΕΞ, τότε την έδρα του στην Ευρωβουλή λαμβάνει ο Χρίστος Στυλιανίδης, του οποίου την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων λαμβάνει η Μαρία Κυριακού. Ο Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Σταύρος Ζένιος θεωρούνται ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα αυτά και κυρίως απολαμβάνουν και το «ΟΚ» από το ΔΗΚΟ.

Για το νευραλγικής σημασίας «υπερυπουργείο» Εσωτερικών συζητούνται δύο ονόματα. Του Χρίστου Στυλιανίδη και Ιωνά Νικολάου. Ο κ. Στυλιανίδης, ωστόσο, φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για θέματα που έχουν να κάνουν με την Ε.Ε. και ως εκ τούτου, κρίνεται ότι μάλλον προσανατολίζεται για την Ευρωβουλή ή για θέσεις που έχουν να κάνουν με τα της Ε.Ε. Ο Ιωνάς Νικολάου θεωρείται ικανότατος πολιτικός, γνώστης πραγμάτων και καταστάσεων και κυρίως είναι «παιδί του βαθέως Συναγερμού». Απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Νίκου Αναστασιάδη.

Υπουργείο Άμυνας: Στο υπουργείο άμυνας πρώτο λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα έχει το ΔΗΚΟ και ο οργανωτικός γραμματέας του κόμματος και άριστος γνώστης των αμυντικών θεμάτων Φύτος Κωνσταντίνου έχει την προτεραιότητα να αποφασίσει κατά πόσο επιθυμεί την υπουργοποίηση ή όχι. Γκρίζο σημείο παραμένει κατά πόσο κενωθείσα βουλευτική έδρα στη Λευκωσία από πλευράς ΔΗΚΟ θα ληφθεί από τον πρώτο επιλαχόντα, ο οποίος είναι ο Γιώργος Κολοκασίδης, κάτι που ο ίδιος υποστηρίζει. Πάντως, δεύτερος επιλαχών στο ΔΗΚΟ Λευκωσίας είναι ο Στέλιος Ιερωνυμίδης. Επίσης, ονόματα που ακούγονται για το συγκεκριμένο υπουργείο είναι του Χρίστου Πατσαλίδη αλλά και του Κούλλη Μαυρονικόλα από πλευράς ΕΔΕΚ.

 «Παίζουν» και ονόματα από Κεντροαριστερά, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους

Υπουργείο Εμπορίου: Φαίνεται πως οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα ονόματα. Φώτης Φωτίου, Βασίλης Πάλμας, Λευτέρης Χριστοφόρου και Μαρία Κυριακού. Και τα τέσσερα πρόσωπα θεωρούνται κοινής αποδοχής ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εμπορίου θεωρητικά θα διατηρεί τον έλεγχο για την ενέργεια αλλά ουσιαστικά όλες οι αρμοδιότητες για το «καυτό κεφάλαιο» θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο Ενέργειας.

Υπουργείο Υγείας: Στο ΔΗΣΥ εκτιμάται ότι υπάρχουν δύο ικανότατα πρόσωπα που μπορούν να φέρουν εις πέρας με πλήρη επιτυχία το έργο στο ευαίσθητο κοινωνικά αυτό υπουργείο, μιας και αναμένεται να υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στο σύστημα υγείας λόγω της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Τα δύο ονόματα που συζητούνται είναι της Στέλλας Κυριακίδου και της Ελένης Θεοχάρους.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Φαβορί για το υπουργείο της «τάξης» θεωρείται ο Ιωνάς Νικολάου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εάν ο κ. Νικολάου αναλάβει το Εσωτερικών τότε το υπουργείο να δοθεί σε πρόσωπο κοινής αποδοχής με το ΔΗΚΟ και πρόσωπο που θεωρείται εν δυνάμει υποψήφιος υπουργός είναι ο Αντώνης Πασχαλίδης.

Το Υπουργείο Παιδείας θ’ αναλάβει πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης της Εκκλησίας και του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Υπουργείο Παιδείας: Γίνεται συζήτηση για πρόσωπα με ελληνοκεντρική προσέγγιση πραγμάτων, τα οποία να απολαύουν της εμπιστοσύνης τόσο της Εκκλησίας όσο και του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Συζητούνται τρία ονόματα: Ελένη Θεοχάρους, Μαίρη Κουτσελίνη Ιωαννίδου και Νίκος Τορναρίτης.

Υπουργείο Συγκοινωνιών: Αναμένεται ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει το ΔΗΚΟ. Δεν αποκλείεται να προταθεί ο Κυριάκος Κενεβέζος ή ο Αντώνης Μιχαηλίδης.

Υπουργείο Γεωργίας: Θεωρείται το υπουργείο για πρόσωπο από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Ο Κούλλης Μαυρονικόλας θεωρείται ένας εκ των δυνάμει υποψηφίων όπως όμως και ο νυν υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης. Με αυτό τον τρόπο, ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να επιδείξει την πρόθεση του για «κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής».

Υπουργείο Εργασίας: Στο υπουργείο Εργασίας ενδεχομένως να προταθεί ο Κυριάκος Κενεβέζος ή ακόμη υποψήφιο πρόσωπο είναι ο Νίκος Κουγιάλης από τις τάξεις του ΕΥΡΩΚΟ.

Λίστα επτά προσώπων για το Οικονομικών

xristoforos pissaridis
Ο Κύπριος Νομπελίστας αναμένεται να είναι ο Επικεφαλής της Οικονομικής Ομάδας Αναστασιάδη.

Το πηδάλιο στο πλέον σημαντικό υπουργείο για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναλάβει πρόσωπο, αυστηρώς, προσωπικής επιλογής του Νίκου Αναστασιάδη με τη συγκατάθεση του Μάριου Καρογιάν. Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τους δύο να έχουν καταρτίσει κατάλογο με επτά πιθανούς υποψηφίους για το Υπουργείο Οικονομικών. Το προφίλ που σχηματίστηκε από τους Αναστασιάδη – Καρογιάν απαιτεί πρόσωπο με άριστη τεχνοκρατική γνώση αλλά την ίδια ώρα και με ικανότητα πολιτικής αντίληψης. Γίνεται λόγος για Μ. Σαρρή, Σ. Ζένιο και Μ. Κεραυνό.

Ως προς τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, επειδή θεωρείται πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται για τη θεσμική θέση του υπουργού, γίνονται σκέψεις να του προταθεί να αναλάβει ως επικεφαλής του συμβουλευτικού σώματος του Νίκου Αναστασιάδη για θέματα Οικονομίας.

Παρά τω Προέδρω και Υφυπουργεία

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευθυντής Γραφείου Προέδρου, υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Πρόκειται για ευαίσθητα πόστα μιας και τα πρόσωπα που θα τα αναλάβουν θα αποτελούν και τους καθημερινούς συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να είναι ο Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης.

Ο Τάσος Μητσόπουλος θα είναι πιθανότατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο Τάσος Μητσόπουλος θα είναι πιθανότατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για τη θέση του διευθυντή ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να διορίσει τον νυν διευθυντή του γραφείου του, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ για το «ισχυρό πόστο» του υφυπουργού υπάρχουν σκέψεις για πρώην βουλευτή, ισχυρό στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να «προστατεύσει» τον Πρόεδρο και να τον συμβουλεύει σε ποικίλα ζητήματα.

Ως προς τα επτά υφυπουργεία, ξεχωρίζει το Υφυπουργείο Ενέργειας, στο οποίο θα αναλάβει πρόσωπο αυστηρώς προσωπικής επιλογής του Νίκου Αναστασιάδη με το «ΟΚ» από τον Μάριο Καρογιάν.

Κοινής αποδοχής πρόσωπο θα αναλάβει και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ένταξης.

Το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης αναμένεται να προταθεί πρόσωπο από τους Οικολόγους όπως Ιωάννα Παναγιώτου ή Γιώργος Περδίκης ή άλλη επιλογή που θα προταθεί από το κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού «παίζονται» τα ονόματα Πρόδρομος Προδρόμου και Μαίρη Κουτσελίνη – Ιωαννίδου.

Στο Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να είναι επιλογή με άριστη γνώση στα της ΕΕ όπως Ανδρέας Μαυρογιάννης, Ανδρέας Πιρίσιης, Πρόδρομος Προδρόμου, Χρίστος Στυλιανίδης.

Ως προς τα Υφυπουργεία Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Έρευνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπηρεσιών ακούγονται διάφορα ονόματα όπως Αντώνης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Γιωργάλλας, Νίκος Κουγιάλης, καθώς και ονόματα νεαρών στελεχών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Leave a comment