Τι είπε ο Λιλλήκας στις 27 Μαΐου

Έχει σχεδόν τελειώσει η προεκλογική και δεν καταλάβαμε ακόμη την πρόταση Λιλλήκα για το Κυπριακό. Όχι στη ΔΔΟ σωστό. Αλλά τι;

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Κατά τους πρώτους μήνες μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα είχα την άποψη ότι ο κ. Λιλλήκας προτάσσει με παρρησία τις απόψεις του για το Κυπριακό. Ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του, σημασία είχε ότι προσέγγιζε το θέμα του κυπριακού προβλήματος από κάποια άλλη οπτική γωνία, την οποία, αν και πολλοί πολίτες μουρμούριζαν μεταξύ τους, δεν τολμούσαν να την υιοθετήσουν και να την υποστηρίξουν. Από τους πολιτικούς δε ουδείς. Μέχρι που έκανε την εμφάνισή του ο Γιώργος Λιλλήκας και τόλμησε να μας πει ότι «η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι διχοτομική» (Βεβαίως αυτό είναι το πρώτο σκέλος μιας ολοκληρωμένης σκέψης. Το δεύτερο σκέλος, που είναι και το πιο δύσκολο, είναι η απάντηση στο ερώτημα «αν όχι ΔΔΟ, τότε τι»; Και επί τούτου δεν μας απάντησε ο κ. Λιλλήκας)

Στην αρχή λοιπόν, ο κ. Λιλλήκας μας είπε αυτό. Μετά άρχισε να μας τα αλλάζει. Και μας είπε ότι δεν εννοεί το σύστημα «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» διχοτομικό, αλλά τη «διζωνικότητα» και μόνο ως διχοτομική. Πιο απλά. Ο κ. Λιλλήκας υιοθετεί τη δικοινοτική ομοσπονδία αλλά όχι τη «διζωνική».

Όμως στις 27 Μαΐου 2012 σε συνέντευξη που μου παραχώρησε ο κ. Λιλλήκας έλεγε εντελώς άλλα πράγματα από αυτά που λέει σήμερα. Παραθέτω, λοιπόν, το απόσπασμα της συνέντευξης έτσι ώστε όλοι αφενός να θυμηθούμε τι λέγαμε πριν από μόλις οκτώ μήνες και αφετέρου ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

–Κύριε Λιλλήκα, σε περίπτωση εκλογής σας θα είσαστε δεσμευμένος από τις αποφάσεις ή την τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Κυπριακό;
–Όχι.
–Αλλά;
–Μα το έχω δηλώσει ήδη. Η δική μου η θέση είναι η απόσυρση όλων των υποχωρήσεων που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά και το τονίζω όλων και όχι μόνο αυτών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και διαπραγμάτευση του Κυπριακού από μηδενική βάση.
–Από μηδενική βάση και χωρίς το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;
–Πολλές φορές εμείς οι Ελληνοκύπριοι ξεχνούμε ποια είναι η πραγματική αιτία της δημιουργίας του Κυπριακού και της μη λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό και πολλές φορές κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλο για απορριπτισμό ή για ενδοτισμό. Γι’ αυτό και κατηγορούσαμε Προέδρους ότι δεν ήθελαν λύση ή ότι ήθελαν λύση. Το Κυπριακό δεν λύθηκε όχι διότι υπήρξε Πρόεδρος που δεν ήθελε λύση. Αλλά διότι αυτά που θέλει να πετύχει η Τουρκία μέσα από τη λύση δεν υπάρχει χέρι Ελληνοκύπριου Προέδρου που να τα αποδεχτεί και να τα υπογράψει. Άρα ας σκεφτούμε πώς θα εξαναγκάσουμε την Τουρκία να αλλάξει πολιτική, αν θέλουμε όντως λύση του Κυπριακού. Διότι αν δεν αλλάξει η Άγκυρα, αυτό που θα πετύχουμε με τις συνεχείς υποχωρήσεις είναι λύση τουρκικών προδιαγραφών. Αυτό θα είναι το εφικτό σημείο…
–Σας ρώτησα και για τη Διζωνική…
–Μα η Διζωνική εκ φύσεώς της είναι διχοτομική και αφαιρεί ελευθερίες και δικαιώματα από τους Έλληνες Κύπριους.
–Η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία;
–Ναι. Εκ φύσεώς της. Και γιατί; Αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και ελεύθερη ψήφος, τότε με μαθηματική ακρίβεια οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κρατίδιο ή περιοχή την οποία να ελέγχουν και να κυβερνούν. Άρα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους Ελληνοκύπριους βασικές ελευθερίες και δικαιώματα, τα οποία θα απολαμβάνουν όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες και τώρα δυστυχώς τα έχουμε παραχωρήσει και στους Τούρκους πολίτες και όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους.
–Συνεπώς δεν θα στηρίξετε αυτό το πλαίσιο…
–Η λύση είναι μεγάλης σημασίας. Εξαιρετικής σημασίας να βρούμε λύση. Πολύ πιο μεγάλη σημασία όμως έχει η βιωσιμότητα της λύσης. Η επόμενη μέρα της λύσης. Συνεπώς πρέπει να μας ενδιαφέρει η λύση αλλά να μας ενδιαφέρει και το τι θα γίνει μετά τη λύση…
–Συγγνώμη, αλλά όταν λέτε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι διχοτομική, πού είναι το πρόβλημα να πείτε ευθαρσώς ότι στόχος σας είναι η επαναδιαπραγμάτευση μακριά από τη βάση της ΔΔΟ;
–Μα το είπα. Δεν έχω πρόβλημα να το πω. Άλλοι έχουν πρόβλημα. Άλλοι κοροϊδεύουν τον λαό. Αυτοί που λένε ότι η λύση της ΔΔΟ θα επανενώνει και θα ελευθερώνει την Κύπρο. Αυτοί που λένε ότι θα γίνουν σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά ταυτόχρονα μιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
–Και τα δύο δεν γίνονται, λέτε εσείς…
–Ας μου αποδείξει κάποιος πώς γίνεται.

Υγ. Προσωπικά θεωρώ την παραπάνω θέση του κ. Λιλλήκα πιο τολμηρή και πιο ατόφια παρά τα όσα λέει σήμερα. Το μόνο που έλειπε από την ανωτέρω θέση ήταν ποια εναλλακτική λύση προτείνει ο ίδιος.

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 30/12/12)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s