Οι τρεις επιλογές του Ερντογάν για τη Δευτέρα

η ερχόμενη Δευτέρα μπορεί να αποδειχτεί μια «καυτή» μέρα Σεπτεμβρίου για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ή μια «ψυχρή, πολύ ψυχρή μέρα για τον Ερντογάν».

Η πλατφόρμα HOMER της αμερικανικής NOBLE βρίσκεται στη θέση της στο "Αφροδίτη" (Οικόπεδο 12)

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Τα μάτια όλων βρίσκονται στραμμένα στην «Αφροδίτη» (Οικόπεδο 12) όπου τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, το τρυπάνι πιάνει δουλειά. Υπό το κλίμα των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν Αθήνα και Τελ Αβίβ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις.

 Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα θα διαφανεί κατά πόσο οι τουρκικές απειλές για θα επαληθευτούν ή όχι, με δυτικούς αναλυτές να θεωρούν πως «το πρώτο μέρος της κρίσης έχει ξεπεραστεί». Εννοώντας βεβαίως την μεταφορά της πλατφόρμας στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Αφού καμία αντίδραση δεν υπήρξε από πλευράς Άγκυρας, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πλατφόρμα να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο στέλνοντας εκεί δύο φρεγάτες, θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο πλέον η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι σε στρατιωτικό επίπεδο, είναι λίγο πολύ η πλέον διαδεδομένη εκτίμηση, αυτή τη στιγμή.

 Ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ως προς το κατά πόσο η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εργασίες για έναρξη της γεώτρησης, η οποία όπως αναμένεται αρχίζει τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, ο Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον τριών επιλογών:

  1.  Να διατάξει Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας να παρεμποδίσουν την έναρξη της γεώτρησης είτε άμεσα είτε δημιουργώντας θερμό επεισόδιο σε άλλες θαλάσσιες περιοχές ελληνικών, κυπριακών ή /και ισραηλινών συμφερόντων. Κάτι βεβαίως που σημαίνει και στρατιωτική σύρραξη.
  2.  Να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του και να «επιστρέψει σπίτι»
  3.  Να μην προχωρήσει στην πρόκληση θερμού επεισοδίου αλλά να δώσει οδηγίες για έναρξη ερευνητικών διαδικασιών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα ανοικτά μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει  στην Τουρκία, «ρίχνοντας το μπαλάκι» σε Αθήνα και Λευκωσία.

 Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα, η ευρύτερη εκτίμηση είναι πως η ερχόμενη Δευτέρα μπορεί να αποδειχτεί μια «καυτή» μέρα Σεπτεμβρίου για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ή μια «ψυχρή, πολύ ψυχρή μέρα για τον Ερντογάν».

Leave a comment