Η περίπτωση Πυρίλλη

Αυτό το τοπικιστικό στοιχείο, το γεωγραφικό κριτήριο, όπως το θέτει ο Θεόδωρος Πυρίλλης, πρέπει να ισχύσει και σε επίπεδο Κυβέρνησης και ευρύτερα; Σε επίπεδο πόστων και θέσεων;

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Διάβασα δυο – τρεις φορές την επιστολή του Θεόδωρου Πυρίλλη, του Δήμαρχου Παραλιμνίου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του από το ΔΗΣΥ λόγω διορισμού Υφυπουργού Τουρισμού μη Αμμοχωστιανού. 

Αν και εκ πρώτης όψεως η ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον οποίο ενημερώνει για την απόφασή του να διαγραφεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, φαίνεται αθώα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εγείρει δυο πολύ σοβαρά ζητήματα: 

Πρώτον, κατηγορεί το ΔΗΣΥ ότι στηρίζει κατεστημένα. Γράφει συγκεκριμένα: «Σε θέματα εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου σε επίσημα θεσμικά όργανα ή και σε άλλες θέσεις, η παράταξή μας στηρίζει τα κατεστημένα, καταδικάζοντας ουσιαστικά την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου σε πλήρη απουσία από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων». Και συνεχίζει: «Το σημερινό καθεστώς ευνοεί συγκεκριμένους κύκλους («τζάκια»), που κατοικούν και δραστηριοποιούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από την επαρχία μας και εσείς τους επιτρέπετε να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς». 

Δεύτερον, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εγείρει ένα ευρύτερο ζήτημα εκπροσώπησης της Αμμοχώστου σε διάφορα πολιτειακά και κυβερνητικά πόστα. Έγραψε ο κ. Πυρίλλης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου: «Για σας, δεν υπάρχουν ικανοί πολίτες από τους κατοίκους των πιο πάνω Δήμων και Κοινοτήτων, που να μπορούν να αναλάβουν αξίωμα Υπουργού, Υφυπουργού ή Προέδρου Ημικρατικού Οργανισμού. Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδώ και πενηντα οχτώ χρόνια, για την Πολιτεία, αυτός ο τόπος δεν γέννησε ούτε και έναν ικανό άνθρωπο να διορισθεί στις πιο πάνω θέσεις». 

Ως προ το πρώτον, δεν θα ασχοληθεί η Στήλη διότι ο κ. Πυρίλλης -δυστυχώς- απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος. Απλώς σημειώνω πως αν για παράδειγμα ρωτηθούν 20 Παραλιμνίτες «ποιοι αποτελούν κατεστημένο στο Παραλίμνι», πολύ πιθανό να κατονομάσουν τον Δήμαρχο τους χωρίς να σημαίνει ότι αυτό ευσταθεί ή ισχύει. Πρόκειται δηλαδή για εντελώς υποκειμενικό λόγο και άποψη εκτός και αν όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως όντως έτσι είναι.  

Όπως και να έχει όμως, δεν είναι σκοπός της Στήλης να προβεί σε ανάλυση του τι εστί «κατεστημένο». Για τούτο υπάρχουν διάφορα συγγράμματα.  

Το δεύτερο όμως ζήτημα που εγείρει ο κ. Πυρίλλης είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Όπου θέτει δηλαδή θέμα γεωγραφικής εκπροσώπησης σε διάφορα πόστα και θέσεις στην Κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα. 

Και βεβαίως το μικρό τοπικιστικό στοιχείο είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους σε πολλά πολιτειακά συστήματα (εξού και σε αρκετές χώρες οι βουλευτικές εκλογές γίνονται βάσει γεωγραφικών κριτηρίων με μονοεδρικές περιφέρειες, σε μικρότερο τοπικό επίπεδο δηλαδή απ’ ότι στην Κύπρο που διεξάγονται σε επαρχιακό επίπεδο). 

Όμως, αυτό το τοπικιστικό στοιχείο, το γεωγραφικό κριτήριο, όπως το θέτει ο Θεόδωρος Πυρίλλης, πρέπει να ισχύσει και σε επίπεδο Κυβέρνησης και ευρύτερα; Σε επίπεδο πόστων και θέσεων; 

Δεν θεωρώ ότι αυτό ισχύει ή ότι πρέπει να ισχύσει. Η απαίτηση του Δημάρχου είναι μάλλον υπερβολική. 

Για παράδειγμα η ουσία είναι αν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ θα είναι Σωτηρκάτης ή από το Πολέμι της Πάφου ή από το Μάμμαρι; Ή αν ο Πρόεδρος του ΔΣ που θα επιλεχθεί και θα διοριστεί θα κάνει την δουλειά του σωστά; 

Ή από την άλλη, ο κάθε ένας που διορίζεται σημαίνει ότι θα λειτουργεί προς όφελος της γενέτειράς του αντί προς όφελος του κοινού καλού; 

Ο Δήμαρχος Πυρίλλης, εννοεί δηλαδή πως ο όποιος Υφυπουργός Τουρισμού επειδή δεν είναι από την επαρχία Αμμοχώστου δεν θα βοηθήσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής; Δεν θα ενεργήσει προς όφελος των επαγγελματιών του τουρισμού στην Αμμόχωστο; Δηλαδή, τώρα αυτός που είναι Λευκωσιάτης θα ενεργήσει για ανάπτυξη του Τουρισμού μόνο στην Λευκωσία; Αλλά να το αντιστρέψω: Δηλαδή αν διοριζόταν Υφυπουργός από την επαρχία Αμμοχώστου θα εργαζόταν μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών τουρισμού που βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου; Αν όχι, τότε γιατί ένας άλλος -μη Αμμοχωστιανός- να το κάνει αυτό για την δική του επαρχία; 
(Δημοσιεύτηκε στην Brief.com.cy – 30/12/18)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s