ΑΝΑΛΥΣΗ – Η επόμενη γεώτρηση: Του Πορθητή ή της ExxonMobil;

Η Άγκυρα μέσω των Τουρκοκυπρίων αξιώνει την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων, συναπόφαση για όλες τις ενεργειακές αποφάσεις και την μεταφορά του ΦΑ μέσω αγωγού στην Τουρκία. Απαιτήσεις, οι οποίες προσπεράστηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τις εταιρείες.  

 XARTES COVER SMALL

Η Άγκυρα μέσω παράνομων  γεωτρήσεων με το «DeepSea Metro2» («Πορθητής») στην κυπριακή ΑΟΖ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στον καθορισμό της ΑΟΖ που επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και τη Συρία και τον Λίβανο.


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Τετελεσμένα και επί θαλάσσης θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Άγκυρα, η οποία κινείται εκβιαστικά στο θέμα του Φυσικού Αερίου εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις εντός της ΑΟΖ τρέχουν, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρά σε υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου (από το «Αφροδίτη») ενώ μεταγενέστερα, εντός του 2018, αναμένεται και η κάθοδος της Exxon Mobil για διερευνητικές γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου «10». Παράλληλα την Δευτέρα 21 Μαΐου ανακοινώθηκε από πλευράς TOTAL το ενδιαφέρον του γαλλικού κολοσσού για συμμετοχή και στο τεμάχιο 8, για το οποίο τα δικαιώματα έχει εξασφαλίσει η ιταλική ENI.

Ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα πρόκειται για ένα εξάμηνο «γεμάτο ενέργεια» αφού οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές τόσο ως προς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο όμως και ως προς τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Οι αξιώσεις της Άγκυρας μέσω Τουρκοκυπρίων

Η Άγκυρα εδώ και καιρό στήνει εντέχνως το σκηνικό γύρω από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας ναυτική παρουσία εντός της κυπριακής ΑΟΖ είτε μέσω του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», είτε μέσω πολεμικών σκαφών που παρεμπόδισαν την διέλευση της πλατφόρμας Saipem 12000 της ΕΝΙ στο Οικόπεδο «3» αλλά και μέσω δηλώσεων τόσο από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων όσο και από πλευράς Τουρκοκυπρίων με τον ίδιο τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί μέσω την δηλώσεων του να παρουσιάζει την κατεύθυνση της πολιτικής της Άγκυρας ως προς το όλο θέμα.

Οι πρόσφατες ωστόσο δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί, χωρίς το πολιτικό περιτύλιγμα, ήταν αρκούντως ενδεικτικές για το τι επιδιώκει η Άγκυρα. Και οι επιδιώξεις της Άγκυρας κινούνται σε δυο επίπεδα. Τόσο στο διαδικαστικό επίπεδο όσο και στο διαχειριστικό επίπεδο ως προς το Φυσικό αέριο που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Ως προς το διαδικαστικό επίπεδο, η Άγκυρα, μέσω των Τουρκοκυπρίων, αξιώνει: Είτε την αναστολή των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε δημιουργία «Κοινής Επιτροπής Ενέργειας Ε/κ και Τ/κ», η οποία θα αποφασίζει από κοινού για τις όποιες ενέργειες γίνονται εντός της ΑΟΖ.
  • Ως προς το διαχειριστικό επίπεδο, οι Τουρκοκύπριοι, μετά από οδηγίες της Άγκυρας, ζητούν την ακύρωση όλων των ενδεχομένων συμφωνιών για πώληση και διοχέτευση του Φυσικού Αερίου και υποστηρίζουν ως την μόνη λύση, την κατασκευή αγωγού προς Τουρκία και την διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυτού.

Ο τουρκικός εκβιασμός

DEAPSEA METRO II

Όμως πώς θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα το ενδεχόμενο που οι προτάξεις των Τουρκοκυπρίων ως προς το Φυσικό Αέριο δεν θα γίνουν αποδεκτές από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Είναι βεβαίως αυτονόητο πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχτεί ποτέ ούτε την αναβολή του ενεργειακού της προγράμματος αλλά ούτε και την τουρκική αξίωση της «συναπόφασης» ως προς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αφού κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται αυτόματα την αυτόβουλη παράδοση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς συνδιαχείριση με την Τουρκοκυπριακή πλευρά. 

Τις απαντήσεις της Λευκωσίας, τις γνώριζαν εκ των προτέρων τόσο η Άγκυρα όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Ως εκ τούτου ο τουρκικός σχεδιασμός, πέραν των προφορικών αξιώσεων και της πρόκλησης κρίσης παρεμποδίζοντας πχ την διενέργεια γεώτρησης στο τεμάχιο «3», προχώρησε προ πολλού και ένα βήμα πάρα πέρα αναζητώντας και παραγγέλνοντας πλατφόρμα γεωτρήσεων, την οποία και τελικά αγόρασαν προς 200 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής, την λεγόμενη «DeepSea Metro 2».

Ουσιαστικά μέσω της πλατφόρμας, η Άγκυρα σχεδιάζει να «ανταπαντά» σε κάθε ενεργειακή πράξη της Λευκωσίας προχωρώντας και η ίδια σε γεωτρήσεις εντός της λεγόμενης «ΑΟΖ» των κατεχομένων.

Ιούλιο η πρώτη γεώτρηση;

Αν και από τον Ιούνιο του 2017 ο αρμόδιος τούρκος υπουργός ενέργειας εξήγγειλε ότι η πρώτη γεώτρηση εντός της «ΑΟΖ» της κατεχόμενης Κύπρου θα γίνει στα τέλη του 2017 αυτή δεν  έγινε αφού ούτως η άλλως η πλατφόρμα δεν ήταν έτοιμη.

Αυτή την στιγμή Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι φαίνεται να προσανατολίζονται για τον Ιούλιο 2018 ώστε να αποτελεί «απάντηση» προς την συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» προς την δεύτερη.

Ως προς το που ακριβώς θα προχωρήσουν σε γεώτρηση οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Άγκυρα είτε θα επιλέξει το «τεμάχιο A» είτε το «τεμάχιο E» στην «αοζ» των κατεχομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κατεχόμενα προχώρησαν σε «σχεδιασμό» «αοζ» με επτά τεμάχια (όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη1).

ΧΑΡΤΗΣ 1 AOZ KATEXOMENON
Χάρτης 1: Τα τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ – με κόκκινο τα υποτιθέμενα όρια των θαλάσσιων τεμαχίων των κατεχομένων, όπως σχεδιάστηκαν από το καθεστώς των κατεχομένων.

Η επιλογή μεταξύ των δυο τεμαχίων δεν είναι καθόλου τυχαία.

Με γεώτρηση στο «τεμάχιο Α» δημιουργούν σοβαρά ζητήματα και ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου αφού η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι δυο ΑΟΖ δεν συνορεύουν και βρίσκονται ανάμεσα στην δική της ΑΟΖ (χάρτης 2 και χάρτης 3).

ΧΑΡΤΗΣ 2 ΑΟΖ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ
Χάρτης 2: Η ΑΟΖ Τουρκίας και κατεχομένων, όπως υποστηρίζει η ίδια η Τουρκία. Βάσει αυτών των ισχυρισμών, και όπως φαίνεται και στον χάρτη, κατά την Άγκυρα οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας δεν συνορεύουν μεταξύ τους (είδε Χάρτη 3)

Με γεώτρηση στο νότιο άκρο του «τεμαχίου Ε» ενδεχομένως να δημιουργήσουν θέμα για τα τεμάχια «2» και «3» της κυπριακής ΑΟΖ ιδιαίτερα εάν εντοπισθούν κοιτάσματα, τα οποία ίσως να προεκτείνονται και εντός του λεγόμενου τεμαχίου «Ε» των κατεχομένων.

ΧΑΡΤΗΣ 3 ΑΟΖ ΟΛΩΝ
Χάρτης 3: Οι ΑΟΖ των χωρών της περιοχής, βάσει και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Μια δεύτερη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης γεώτρησης των τ/κ –ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό ως προς την επιλογή των τεμαχίων- είναι να συμπέσει χρονικά με την γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο «10».

Κυβέρνηση και εταιρείες αποφασισμένες

Τόσο η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνονται ωστόσο αποφασισμένες να προχωρήσουν με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Και τα δυο μέρη (κυβέρνηση και εταιρείες) γνωρίζουν τα πλάνα της Άγκυρας αλλά δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένα να κάνουν βήματα πίσω αφού είναι γνωστό ότι στο κεφάλαιο της ενέργειας διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια και μετέπειτα μέσω της εκμετάλλευσης δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ από πλευράς Κυβέρνησης βήμα προς τα πίσω θα σήμαινε παράλληλα και εκχώρηση ή έκπτωση από τα κυριαρχικά δικαιώματα του Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενισχυτικός παράγοντας για την αμετακίνητη θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και των εταιρειών είναι και οι συνεχείς υποστηρικτές δηλώσεις που γίνονται και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου όλοι διαμηνύουν πως η έρευνα και η εκμετάλλευση των πόρων εντός της ΑΟΖ είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα καλούν την Τουρκία να μην προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, η οποία ενισχύει τις θέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Εταιρειών είναι ο σχεδιασμός του αγωγού EastMed, σχεδιασμός, ο οποίος ενδιαφέρει και την ίδια την ΕΕ αλλά και το κράτος του Ισραήλ.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής άρχισε να σχηματίζεται και όλες οι εμπλεκόμενες χώρες επιζητούν ρόλο και λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ποιες τελικά θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα φανεί λίαν συντόμως με το Ισραήλ ωστόσο να θεωρείται χώρα-κλειδί αλλά και με την Κύπρο να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο πάζλ του χάρτη.

*Η ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΥΡΩΚΕΡΔΟΣ (Τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου 2018) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s