ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Μα Αναστασιάδης θέλει 2 Κράτη στην Κύπρο;

…ο Αναστασιάδης θέλει λύση 2 κρατών και την προωθεί «υποχθόνια» και «παρασκηνιακά»;

ΠΛΟΙΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Και μια φωτό άσχετη με το θέμα: Το πρώτο πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (P61) έφτασε στην Κύπρο. Αγοράστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία στη Χάιφα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Twitter: @tsangarisp

Έγινε χαμός. Γιατί; Επειδή ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζεται, ότι λίγο πολύ υιοθετεί την ρητορική και πολιτική των δυο κρατών στην Κύπρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Απλά και κατανοητά:

Ρωτήθηκε ο Αναστασιάδης την Τρίτη (2/1/18) ως προς τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος απάντησε μεταξύ άλλων πως «ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι. Συνεπώς οι όποιες απειλές (της Τουρκίας) δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία.  Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

Η επίμαχη φράση, η οποία απομονώθηκε και παρουσιάστηκε αυτόνομη και ανεξάρτητη από το όλο πλαίσιο των δηλώσεων είναι η εξής: «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας».

Το τι κατηγορείται ο Αναστασιάδης είναι ότι μέσω της πιο πάνω δήλωσής του είναι ωσάν ο ΠτΔ να αναγνωρίζει τις όποιες ενέργειες της Άγκυρας στα κατεχόμενα και επιπλέον ότι είναι ωσάν ο ΠτΔ να καλεί την Τουρκία να περιορίζεται στον κατεχόμενο Βορρά και να μην παρεμβαίνει στον Νότο!!!

Συνεπώς:

1/ Αρχικά να σημειώσω ότι δεν θέλω να δικαιολογήσω τον Αναστασιάδη. Θεωρώ ότι ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λανθασμένες δηλώσεις εδώ και 4 χρόνια –ως ΠτΔ- τις οποίες και σχολίασα αρκετές φορές αλλά η εν λόγω δήλωση μόνο εάν ειδωθεί μέσα από προβοκατόρικη πρόθεση μπορεί να τύχει ερμηνείες όπως αυτές που βλέπουμε και ακούμε το τελευταίο 24ώρο.

2/ Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση επρόκειτο για αντίστροφη δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ώστε να αναδείξει ακριβώς τις άκρως απαράδεκτες και αυθαίρετες ενέργειες της Άγκυρας. Τουτέστιν, αν όντως η Άγκυρα ήθελε να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα περιόριζε τις όποιες ενέργειες της που θα είχαν άμεση σχέση με αυτό που αποκαλεί και αναγνωρίζει μόνο η ίδια, το ψευδοκράτος. Καθαρό το επιχείρημα. Καθαρότατο.

3/ Βρισκόμαστε μόνο 25 μέρες πριν τις Προεδρικές εκλογές και είναι –κάπως- λογικό τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα να παρερμηνεύονται από τα εκλογικά επιτελεία προς ενίσχυση της δικής τους επιχειρηματολογίας, αλλά είναι ωστόσο και επικίνδυνο να παρερμηνεύονται δηλώσεις του ΠτΔ οπλίζοντας –έστω και άθελα- την τουρκική επιχειρηματολογία.

Εάν όμως για χάριν συζήτησης, δεχτούμε ότι οι δηλώσεις του ΠτΔ, δεν έγιναν υπό το πλαίσιο που αναφέρεται πιο πάνω, τότε προκύπτει το ερώτημα:

Γιατί έγιναν; Επειδή ο Αναστασιάδης θέλει λύση 2 κρατών και την προωθεί «υποχθόνια» και «παρασκηνιακά»; Πρόκειται για παντελώς γελοία προσέγγιση…

Είπαμε: Ψύχραιμα. Ας μην παρασυρόμαστε από την μανία της διαδρομής προς την εξουσία. Υπάρχουν 15,000 θέματα που απασχολούν τον πολίτη και την καθημερινότητά του και αυτά θα έπρεπε να ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ έγνοια ΟΛΩΝ των υποψηφίων, με το κεντρικό ζητούμενο να ήταν: Πώς οδεύουμε στο 2023!

Καλή χρονιά.  

 

20180103 ARTICLE

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s