Μια νερόβραστη πολιτική κουλτούρα…

ImageHandler

Πρόκειται για μια πολιτική υποκουλτούρα. Οι πλείστοι Πολιτικοί αποφεύγουν τις πολιτικές θέσεις (και σκοπίμως, διότι αυτές έχουν κόστος και περιορίζονται στα πολιτικά σχόλια -που δεν έχουν κανένα πολιτικό κόστος- ούτε πολιτική δέσμευση).


Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Twitter: @tsangarisp

Κάπου τα μπλέξαμε στην Κύπρο. Όλοι είμαστε λίγο απ’ όλα. Λίγο πολιτικός, λίγο βουλευτής, λίγο δημοσιογράφος, λίγο ακαδημαϊκός, λίγο αρθρογράφος, λίγο σχολιαστής. Και δεν μιλώ για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι τώρα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης θεωρούν ότι έχουν το δικό τους βήμα και ότι εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε «opinion leaders». Οι πολίτες εκφράζονται με τον τρόπο που εκφράζονται, αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν, σχολιάζουν με τον τρόπο που σχολιάζουν. Και καλώς και ορθώς κάνουν, και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν (τώρα κατά πόσο είναι και opinion leaders είναι άλλο θέμα, αλλά άλλωστε ο καθένας δικαιούται να νομίζει ό,τι θέλει).

Εν πάση περιπτώσει. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, την στήλη, στην προκειμένη δεν είναι να επικρίνουμε ή να κρίνουμε τους απλούς πολίτες, αλλά τους πολιτικούς. Οι οποίοι κάπου μπερδεύτηκαν.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι πολιτικοί υπάρχουν για να κάνουν πολιτική. Για να εκφράζουν πολιτικές θέσεις και πολιτικές τοποθετήσεις. Τελεία. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Στην Κύπρο όμως, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω προεκλογικής εκστρατείας, τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι Πολιτικοί αντί να τοποθετούνται και να μας λένε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, μας λένε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ!!! Τεράστια η διαφορά μεταξύ των δυο. Τα πολιτικά σχόλια ΔΕΝ τα κάνουν οι πολιτικοί αλλά οι Αρθρογράφοι και οι Σχολιογράφοι των ΜΜΕ, οι οποίοι πληρώνονται ακριβώς για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να αρθρογραφούν και να σχολιάζουν. Και στην Κύπρο, δόξα τω θεώ, έχουμε και ικανούς και «δυνατούς» αρθρογράφους και σχολιαστές.

Η διαφορά των δύο, δηλαδή της Πολιτικής Θέσης από το Πολιτικό Σχόλιο, είναι τόση όση η Γη με την Σελήνη. Όσο η μέρα με την νύκτα.

Ένα παράδειγμα: «Κανιβαλίζουν ελικόπτερο της ΕΦ» έγραψε πρωτοσέλιδα ο Φιλελεύθερος στις 27 Νοεμβρίου. Ένα πολιτικό σχόλιο θα ήταν «άχρηστη η Κυβέρνηση» όπως και «ανίκανη η Κυβέρνηση» όπως και «δεν ξέρουν τι τους γίνεται». Αυτά όμως ΔΕΝ είναι πολιτικές θέσεις. Αυτά τα σχόλια θα μπορούσε να τα γράψει και να τα αναπτύξει ένας Αρθρογράφος σε ένα ΜΜΕ διότι η δουλειά του αυτή είναι. Να ασκεί κριτική για τα κακώς έχοντα. Και εάν θεωρεί ότι κακώς πχ «κανιβαλίζουν το ελικόπτερο της ΕΦ», μπορεί να προβεί στα σχόλια του με στόχο να διορθωθούν τα κακώς έχοντα και να προβληματίσει τους ιθύνοντες.

Οι Πολιτικοί τώρα, θα έπρεπε να μας πουν «Πολιτικές Θέσεις» επί του συγκεκριμένου, εάν οι ίδιοι επέλεγαν να εμπλακούν στην συζήτηση. Και σίγουρα Πολιτική Θέση δεν είναι ότι «η Κυβέρνηση είναι ανίκανη».

Να δούμε όμως ένα άλλο παράδειγμα όχι και τόσο τεχνικά εξειδικευμένο για να είναι πιο σαφές. Το «Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αναξιόπιστος επειδή δέχτηκε παραμονή εποίκων», είναι πολιτικό σχόλιο. Η Πολιτική Θέση για το ίδιο θέμα θα ήταν -λογικά- «Εγώ, ο Χ υποψήφιος δεν θα δεχτώ κανένα έποικο να παραμείνει» ή «Εγώ, ο Χ υποψήφιος, θα δεχτώ την παραμονή μόνο 50,000 εποίκων».

Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο; Οι πλείστοι Πολιτικοί αποφεύγουν τις Πολιτικές Θέσεις (και σκοπίμως, διότι αυτές έχουν κόστος) και περιορίζονται στα Πολιτικά Σχόλια (που δεν έχουν κανένα πολιτικό κόστος ούτε πολιτική δέσμευση).

Πρόκειται βεβαίως για μια νερόβραστη πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά την οποία και ανεχόμαστε, και μάλιστα στις πλείστες των περιπτώσεων χειροκροτώντας αντί φτύνοντας.

Πρόκειται για μια πολιτική υποκουλτούρα. Που εκτρέφει τον αβίαστο λαϊκισμό, τον επιφανειακό λόγο αλλά κυρίως την πολιτική ανευθυνότητα. Αν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία κυριαρχεί κάτι είναι ακριβώς αυτό: Η εξαφάνιση των Πολιτικών Θέσεων, η αντικατάσταση τους με Πολιτικά Σχόλια και η Στρατηγική του «ψηφίστε εμένα διότι ο άλλος είναι άχρηστος», αντί του «ψηφίστε εμένα διότι έχω αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις».

Κατά τα άλλα βρε αθεόφοβοι, πώς θέλετε να εκλεγείτε στο ύπατο αξίωμα του τόπου χωρίς να διαθέτετε τα κότσια να τοποθετείστε; Χωρίς να δημιουργείται ένα –έστω τυπικό- Κοινωνικό Συμβόλαιο μέσω Πολιτικών Θέσεων αλλά να «τραβάτε» ένα Πολιτικό Σχόλιο και να θεωρείτε κιόλας ότι «καθαρίσατε»;

(Δημοσιεύτηκε στο EUROKERDOS, τεύχος Δεκεμβρίου 2017)
Link: http://www.eurokerdos.com/kypros-chora-tou-oti-dilosis-ise/

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s