Υπάρχει κάποιος υποψήφιος Πρόεδρος που θα αποδεχτεί:
1/ Λύση με Τουρκικές Εγγυήσεις, Μονομερή Επεμβατικά Δικαιώματα;
2/ Λύση που να μην προνοεί αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και με χρονοδιάγραμμα οριστική αποχώρηση και των αγημάτων ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ;
3/ Λύση που να προνοεί Τουρκική Στρατιωτική Βάση;
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp
Είναι ωραία περίοδος. Εισερχόμαστε σιγά σιγά στην προεκλογική και τώρα αρχίζουν να γίνονται τα πράγματα ενδιαφέρον. Όμως σε αυτές τις Προεδρικές Εκλογές θα πρέπει να απαντηθεί και ένα κρίσιμο ερώτημα ως προς τα του κυπριακού. Διότι η τελευταία προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού, ακόμη πολύ πρόσφατη, μας κατέδειξε κάποια πράγματα και άφησε κάποια άλλα να αιωρούνται.
Για παράδειγμα κατέδειξε ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη να παραδώσει την Κύπρο στους πολίτες της χωρίς να έχει η ίδια ρόλο και λόγο. Κατέδειξε ότι η Άγκυρα, δεν λέει και δεν είναι αποφασισμένη να «διαγράψει» την Κύπρο από τον τουρκικό χάρτη ως δικό της προάστιο και να την αναγνωρίσει ως ένα ανεξάρτητο κράτος συναποτελούμενο από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Λατίνους, Αρμένιους και Μαρωνίτες. Κατέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση χωρίς να κρατήσει τουλάχιστον μια τουρκική στρατιωτική βάση.
Αν θέλετε να τα αντιστρέψουμε τα ερωτήματα, γίνεται. Να το πούμε αλλιώς. Η τελευταία προσπάθεια κατέδειξε ότι, ο Νίκος Αναστασιάδης,
- Δεν αποδέχτηκε, όπως η Άγκυρα να συνεχίζει να έχει λόγο και ρόλο στα της Κύπρου.
- Δεν αποδέχτηκε επικυριαρχίες, επεμβατικά δικαιώματα και τουρκικές εγγυήσεις.
- Δεν αποδέχτηκε λύση, η οποία να προνοεί Τουρκικές στρατιωτικές βάσεις
Που το ξέρουμε; Μα αν τα αποδεχόταν θα κατέληγαν σε λύση. Ή αντίστροφα. Αν ήταν η Τουρκία έτοιμη να αποσύρει τις παράλογες και αναχρονιστικές αξιώσεις της επί των πιο πάνω πάλι θα γινόταν λύση.
Έτσι αρχίζει να συμπληρώνεται το πάζλ του κρίσιμου ερωτήματος επί του κυπριακού –που αναφέραμε πιο πάνω- και το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί από όλους τους υποψηφίους ενόψει και Προεδρικών Εκλογών. Το οποίο είναι:
Υπάρχει κάποιος υποψήφιος Πρόεδρος που θα αποδεχτεί:
1/ Λύση με Τουρκικές Εγγυήσεις, Μονομερή Επεμβατικά Δικαιώματα;
2/ Λύση που να μην προνοεί αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση και των αγημάτων ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ;
3/ Λύση που να προνοεί Τουρκική Στρατιωτική Βάση;
Μέχρι στιγμής έχουμε επίσημα τρεις υποψήφιους. Τους Γιώργο Λιλλήκα, Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά (ο Νίκος Αναστασιάδης τα έθεσε ο ίδιος για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού και απάντησε επί της πράξης σε αυτά τα ερωτήματα οπόταν ουσιαστικά έχουμε τις δικές του απαντήσεις, αν θα είναι υποψήφιος).
Και οι τρεις, λοιπόν, οφείλουν αυτό το –για πολλούς- προφανές ερώτημα με την προφανή απάντηση- να το απαντήσουν. Χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Μα δεν είναι αυτονόητο; Θα διερωτηθούν ευλόγως κάποιοι. Όχι. Δεν είναι αυτονόητο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε αυτό τον τόπο. Γι’ αυτό και είμαι της άποψης ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντούν ξεκάθαρα στα έστω προφανή και εύκολα ερωτήματα, και μόλις έχουμε τις απαντήσεις τους να θέσουμε και άλλα –πιο σύνθετα (sic)- ερωτήματα (και για Διακυβέρνηση και για Εδαφικό και για Περιουσιακό κτλ κτλ).
Όμως εάν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους τους υποψηφίους σε αυτό το ζήτημα, τότε αυτομάτως έχουμε και ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ* ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και δεν χρειάζεται η εσωτερική εσωστρέφεια και αντιπαράθεση επί τούτου…
*Υγ. Για να μην αδικούμε κανένα, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν βεβαίως και πολίτες με ακραίες θέσεις, έστω λίγοι, που δεν θα τους ενοχλούσε λύση ακόμη και με Τουρκικές Εγγυήσεις, Τουρκικό κατοχικό Στρατό και Μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. Δικαίωμα τους βεβαίως. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον, εάν αυτές οι ομάδες πολιτών οργανώνονταν και διεκδικούσαν τις εκλογές με δικό τους υποψήφιο… Θα ήταν ένας δείκτης ώστε ο καθένας να ξέρει τι απήχηση έχει στον κόσμο η κάθε άποψη. Το ίδιο βεβαίως ενδιαφέρον θα ήταν να είχαμε το ίδιο σκηνικό από την άλλη άκρη, δηλαδή να είχαμε και υποψήφιο από πολίτες που υποστηρίζουν την συμφωνημένη διχοτόμηση. Το 2008 αυτή η θέση εκφράστηκε από τον τότε υποψήφιο Μ. Ματσάκη, ο οποίος έλαβε 0.77%