Τα ψέματα τελείωσαν, Μουσταφά…

moustafa-akintzi-eisvoli-eprepe-na-ginei

το ότι δήθεν η Άγκυρα κρατάει τις Εγγυήσεις ως «διαπραγματευτικό χαρτί» είναι μπούρδες… Άλλωστε, εάν είχε τέτοια πρόθεση, δεν θα το έπραττε στην Γενεύη; Εκεί τι έγινε; Θυμόμαστε όλοι τι έγινε. Σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι των Συνομιλιών. Και τι αποφασίστηκε; Να συγκληθεί τεχνική ομάδα να συζητήσει το θέμα και να επαναληφθεί η Γενεύη όταν τα μέρη είναι έτοιμα. Ωραία, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη, η Κύπρος δηλώνει έτοιμη, η Τουρκία ακόμη δεν δηλώνει έτοιμη.

tsangaris bw
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν. Ήρθε η ώρα της αποκάλυψης και αποκαθήλωσης. Και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και θα απαντηθεί είναι: θέλει τελικά η Άγκυρα λύση του κυπριακού ή όχι;

Ορθώς δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου τις προάλλες ότι για δυο χρόνια η Τουρκία παίζει τον «ουδέτερο τρίτο». Κάνουν συνομιλίες οι δυο κοινότητες και η Άγκυρα περιορίζεται μέσω δηλώσεων να καλεί τις δυο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση, ως ένας ουδέτερος τρίτος, χωρίς η ίδια να τοποθετείται για ένα πρόβλημα προϊόν εισβολής και κατοχής της ίδια της Τουρκίας. Τώρα πλέον όμως τα πράγματα βρίσκονται στο τέλος τους. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Θα πρέπει να τοποθετηθεί. Και θα τοποθετηθεί. Είτε της αρέσει είτε όχι.

Όπως η Στήλη έγραψε αρκετές φορές και στο παρελθόν (μακρινό και πρόσφατο) το Κυπριακό θα μπορούσε και μπορεί να επιλυθεί μέσα από μια απλή, πολύ απλή δήλωση της Άγκυρας. Ότι δεν ενδιαφέρεται για διατήρηση των Εγγυήσεων και των μονομερών Επεμβατικών Δικαιωμάτων που προνοούνται για τις τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την τοποθέτηση έκανε ήδη η Ελλάδα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε την ετοιμότητα της να το πράξει και η ίδια εάν είναι αυτό που θέλουν τα δυο μέρη.

Ξέρω, λογικό είναι κάποιος να σκεφτεί: Και καλά γιατί η Άγκυρα να δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν θέλει πλέον τις Εγγυήσεις και να μην διαπραγματευτεί αυτό το χαρτί με σοβαρά ανταλλάγματα στο κυπριακό, όπως πχ την Εκ Περιτροπής Προεδρία; Λογική αντίληψη. Αλλά ας δούμε και ένα ερώτημα αντίστροφο: Καλά, ακόμη και έτσι να ήταν, να θέλει δηλαδή η Άγκυρα να ανταλλάξει τις Εγγυήσεις με την Εκ Περιτροπής, τι ενοχλεί εάν το δηλώσει; Θα αποκαλύψει τον άσσο της; Σιγά. Τουναντίον. Εάν η Άγκυρα έλεγε ξεκάθαρα και σταράτα: ‘Κύριοι, δεν θέλω ούτε εγγυήσεις ούτε επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 καταργείται, φτάνει μόνο να αποδεχτείτε την Εκ Περιτροπής Προεδρία’, που θα έπεφτε το βάρος; Δεν θα έπεφτε το βάρος στον Νίκο Αναστασιάδη; Και εάν θέλετε προσθέστε και άλλα ανταλλάγματα. Το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Ότι δηλαδή η Άγκυρα είναι έτοιμη να απεμπολήσει τα τόσο σημαντικά της Δικαιώματα επί της Κύπρου, και η Ελληνοκυπριακή πλευρά περί άλλων τυρβάζει.

Συνεπώς το ότι δήθεν η Άγκυρα κρατάει τις Εγγυήσεις ως «διαπραγματευτικό χαρτί» είναι μπούρδες. Ο λόγος που η Άγκυρα δεν τοποθετείται είναι διότι δεν έχει διάθεση και πρόθεση να συμφωνήσει σε κατάργηση Εγγυήσεων και Δικαιωμάτων που σήμερα απολαμβάνει επί της Κύπρου, μέσω των Συμφωνιών του 1960.

Άλλωστε, εάν είχε τέτοια πρόθεση, δεν θα το έπραττε στην Γενεύη; Εκεί τι έγινε; Θυμόμαστε όλοι τι έγινε. Σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι των Συνομιλιών. Και τι αποφασίστηκε; Να συγκληθεί τεχνική ομάδα να συζητήσει το θέμα και να επαναληφθεί η Γενεύη όταν τα μέρη είναι έτοιμα. Ωραία, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη, η Κύπρος δηλώνει έτοιμη, η Τουρκία ακόμη δεν δηλώνει έτοιμη.

Και τι εννοεί ο Μουσταφά Ακκιντζί όταν λέει πως η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή; Εννοεί πως θα έχουμε λύση χωρίς να συμφωνηθεί η κατάργηση Εγγυήσεων; Εννοεί ότι θα έχουμε λύση χωρίς επιστροφή εδαφών υπό ε/κ διοίκηση που να επιτρέπει την επιστροφή (υπό ε/κ διοίκηση) 80, 100 χιλιάδων προσφύγων; Εννοεί ότι θα έχουμε λύση με περιορισμούς στην απόκτηση περιουσίας ε/κ στην ίδια τους την πατρίδα; Εάν είναι αυτά που εννοεί, αντί να τα υπονοεί ας τοποθετηθεί ξεκάθαρα για να μην χάνουμε και χρόνο στην Γενεύη.

Αγαπητέ Μουσταφά, τα ψέματα τελείωσαν τόσο για σένα όσο και για την Άγκυρα. Ήρθε η ώρα να δούμε τι εννοείς και τι όχι. Να δούμε τι εννοεί η Άγκυρα και τι όχι.

Υγ. Ορθώς ο ΠτΔ κωφεύει στις πατριωτικές κορώνες των «απορριπτικών» που φωνάζουν ότι «τα έδωσε όλα» όπως και στις σειρήνες των «λυσ’ ο,τι ‘νάναι» που φωνάζουν «δώσε κι’ άλλα». Διότι απαιτούνται ισορροπημένες, συνετές και εξορθολογιστικές θέσεις. Και αυτό πιστώνεται στον Ν. Αναστασιάδη μέχρι στιγμής.

Click here for PDF version

Click here for e-Newspaper

20170521 ARTICLE -1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s