Η ρητορική έντασης του Μουσταφά

 Σκεφτείτε μόνο για μια στιγμή τη δήλωση ότι μέχρι τον Ιούλιο και μετά τέρμα, έκανε ο Αναστασιάσης αντί ο Μουσταφά… θα γινόταν χαλασμός κόσμου…  

όταν ο Τ/κ ηγέτης με τη ρητορική του δημιουργεί κλίμα έντασης τότε σε τι διαφέρει από ένα πολίτη που χρησιμοποιεί λόγο και συνθήματα έντασης; Και γιατί να μας απασχολούν οι διάσπαρτες δηλώσεις πολιτών και δεν μας απασχολούν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

Ακούσατε τι είπε ο Αναστασιάδης; Είπε: «Η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις».

Ψέμα. Την πιο πάνω δήλωση δεν την έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά ο Μουσταφά Ακκιντζί. Ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα: «Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι «μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις».

Σκεφτείτε όμως για μια στιγμή: Αν ο Νίκος Αναστασιάδης τολμούσε να εκστόμιζε μια τέτοια δήλωση, θα διαλυόταν το σύμπαν. Θα γινόταν χαμός στα social media από όλους αυτούς που δήθεν επιθυμούν λύση, θα γινόταν χαμός με ανακοινώσεις, με παρεμβάσεις, ίσως και πρέσβεις να έκαναν δηλώσεις και σίγουρα ο Έσπεν θα έβγαινε δημοσίως για να τοποθετηθεί με ύφος απειλητικό και αφήνοντας να αιωρούνται προειδοποιήσεις για τις σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει η ε/κ πλευρά. 
Και όμως. Ο Μουσταφά Ακκιντζί έκανε αυτή την τοποθέτηση δημόσια την περασμένη Πέμπτη, 4 Μαΐου, (σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων») και «μύτη δεν έσπασε». Κανένας δεν ασχολήθηκε. Εξαφανίστηκαν όλοι. Λες και την δήλωση την έκανε ο Χασάνης που κάνει μαχαλεπί στα κατεχόμενα. 

Επιπλέον όμως, εντύπωση δεν κάνει μόνο το τελεσιγραφικό ύφος του Μουσταφά Ακκιντζί, αλλά και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του, το οποίο ομολογουμένως το επαναλαμβάνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό. Ότι δηλαδή με την έναρξη γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπάρξει ένταση. 

Αλλά τι εννοεί με αυτό; Γιατί δεν μας εξηγά τι ακριβώς εννοεί. Πώς θα υπάρξει ένταση; Και από ποιον θα υπάρξει ένταση; 

Από την Τουρκία; Και πώς; Θα στείλει η Τουρκία πολεμικά πλοία να παρεμποδίσουν την διενέργεια γεωτρήσεων; 

Και γιατί; Για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Μα αυτά είναι διασφαλισμένα, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέκαθεν, όλοι η κατά σειρά Πρόεδροι της Δημοκρατίας το δηλώνουν ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση του όποιου Φυσικού Αερίου θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της ΚΔ, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων. Στην περίπτωση δε λύσης, η Τ/κ πολιτεία θα έχει και ενεργό λόγο και ρόλο στο Ταμείο. 

Αλλά για να επιστρέψουμε πίσω στη δήλωση του Μουσταφά Ακκιντζί. Εν ολίγοις θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χρησιμοποιεί “ρητορική μίσους”. Ή ότι συμβάλει στην δημιουργία κλίματος μίσους. Διότι, τι άλλο είναι να σου λέει: Προσέξετε εγώ θα συνομιλώ έως τον Ιούλιο γιατί μετά εσείς θα προχωρήσετε σε γεωτρήσεις και θα υπάρξει ένταση. 
Αυτή η δήλωση συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης ή μήπως έντασης; Και όταν ο Τ/κ ηγέτης με τη ρητορική του δημιουργεί κλίμα έντασης τότε σε τι διαφέρει από ένα πολίτη που χρησιμοποιεί λόγο και συνθήματα έντασης; Και γιατί να μας απασχολούν οι διάσπαρτες δηλώσεις πολιτών και δεν μας απασχολούν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη; 
Εν κατακλείδι, είναι ολοφάνερο ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί, αφού πάρκαρε τις Συνομιλίες για 2 και πλέον μήνες (όπως πολύ ορθά δήλωσε τις προάλλες ο Αβέρωφ Νεοφύτου), τώρα αποφάσισε να ναυαγήσει τη διαδικασία… Και εαν θεωρεί ότι έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τ/κ πλανάται…  

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s