Το ότι οι Πολίτες αγωνιούν είτε για να επιβραβεύσουν είτε για να τιμωρήσουν συγκεκριμένες πολιτικές –κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης- δεν έχει σημασία. Το ενδιαφέρον είναι και σημασία έχει ότι αγωνιούν… Και όταν ο λαός αγωνιά και καρτερά πως και πως τις εκλογές, προμηνύονται σοβαρές εξελίξεις…
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp
Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση. Διεξάχθηκε από IMR / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Reporter» με δείγμα 1000 ατόμων και έγινε μεταξύ 22και 29 Μαρτίου.
Η Δημοσκόπηση αφορούσε τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές. Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στα ποσοστά και στους διάφορους συνδυασμούς υποψηφιοτήτων που εμφανίστηκαν στην Δημοσκόπηση, διότι προσωπικά θεωρώ ότι το πλέον σημαντικό εύρημα της εν λόγω Δημοσκόπησης δεν είναι τα ποσοστά αλλά το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές.
Όμως για να αποτυπωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα της Δημοσκόπησης αναφέρω επιγραμματικά τα ευρήματα για τον 1ο Γύρο των Προεδρικών. Παρουσιάζονται τέσσερα σενάρια με υποψηφιότητες:
1/ Με 4 υποψηφίους και τα ποσοστά έχουν ως εξής: Ν. Αναστασιάδης λαμβάνει 36%, Α. Κυπριανού λαμβάνει 13%, Ν. Παπαδόπουλος παίρνει 25% και Γ. Λιλλήκας λαμβάνει 16%.
2/ Με 3 υποψηφίους: Ν. Αναστασιάδης 37%, Α. Κυπριανού 17% και Ν. Παπαδόπουλος 34%
3/ Με 3 υποψηφίους: Ν. Αναστασιάδης 45%, Α. Κυπριανού 16% και Γ. Λιλλήκας 24%
4/ Με 3 υποψηφίους: Ν. Αναστασιάδης 38%, Ν. Παπαδόπουλος 29% και Γ. Λιλλήκας 19%
Ως προς τον 2ο Γύρο, στην έρευνα παρουσιάζονται πέντε σενάρια και τα αποτελέσματα είναι:
1/ Ν. Αναστασιάδης 53% Vs Α. Κυπριανού 24%,
2/ Ν. Αναστασιάδης 44% Vs Ν. Παπαδόπουλος 41%,
3/ Ν. Αναστασιάδης 52% Vs Γ. Λιλλήκας 35%,
4/ Α. Κυπριανού 29% Vs Ν. Παπαδόπουλος 54% και
5/ Α. Κυπριανού 30% Vs Γ. Λιλλήκας 45%
Ως προς τα πιο πάνω αποτελέσματα, ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα –αν και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στα ποσοστά. Αλλά σε δυο άλλες κάρτες.
Η μια αφορά το ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες προεδρικές, όπου μόνο 21% δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου, ενώ 35% λέει ότι τον ενδιαφέρουν «σε μεγάλο βαθμό», 27% «σε αρκετό βαθμό» και 21% «σε μικρό βαθμό».
Η άλλη κάρτα έχει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Στην ερώτηση: «Πόσο βέβαιοι είστε ότι θα ψηφίσετε στις Προεδρικές εκλογές;», οι απαντήσεις εκπλήττουν:
54% απαντά ότι «Σίγουρα θα ψηφίσω».
23% απαντά ότι «Μάλλον θα ψηφίσω».
13% απαντά ότι «Μάλλον δεν θα ψηφίσω», και
9% απαντά ότι «Σίγουρα δεν θα ψηφίσω».
Και τώρα ας δούμε το πολιτικό συμπέρασμα των πιο πάνω: 83% των πολιτών, δηλώνει, ένα ολόκληρο χρόνο πριν, ότι τον ενδιαφέρουν οι Προεδρικές εκλογές ενώ ένα 77% δηλώνει ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ότι «σίγουρα» ή «μάλλον» θα ψηφίσει στις Προεδρικές. Εκπληκτικά νούμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε 11 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα εάν προσθέσουμε στην εξίσωσή μας και την παράμετρο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας δεδομένος υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές. Θα προσθέσω και ένα τρίτο δεδομένο: Στις Προεδρικές του 2013 ψήφισε το 83,1% του πληθυσμού. Είναι δε αναμενόμενο ότι ενόσω οι Προεδρικές πλησιάζουν και όταν υπάρξουν σίγουροι και δεδομένοι υποψήφιοι, το ενδιαφέρον των πολιτών θα αυξάνεται. Στις εκλογές του ΄18 ίσως να έχουμε και ρεκόρ συμμετοχής.
Εν ολίγοις, οι Πολίτες αγωνιούν, καρτερούν τις Προεδρικές Εκλογές για να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από την ψήφο τους. Και αυτό είναι το πλέον σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί και να ληφθεί πολύ σοβαρά από τα κόμματα.
Το ότι οι Πολίτες είτε αγωνιούν για να επιβραβεύσουν είτε για να τιμωρήσουν συγκεκριμένες πολιτικές –κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης- δεν έχει σημασία. Το ενδιαφέρον είναι και σημασία έχει ότι αγωνιούν… Και όταν ο λαός αγωνιά και καρτερά πως και πως τις εκλογές, προμηνύονται σοβαρές εξελίξεις… Και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγάλες. Ίδωμεν…
Δείτε εδώ αναλυτικά την δημοσκόπηση
Γιατί δεν αναφέρεις και το poll του Sigmalive το οποίο είναι σαρωτικά υπέρ του Λιλλήκα έναντι του Παπαδόπουλου με δείγμα άνω των 9.000 και στηρίζεις τους αριθμούς σου σε δείγμα 1.000 ατόμων.;;; (http://www.sigmalive.com/polls/204). ΗΜΑΡΤΟΝ!
ή και αυτό; http://cyprusnews.eu/editors-choice/5697979——–l-r.html
Διότι αυτά που αναφέρεις είναι ιντερνετικές μετρήσεις, οι οποίες και βεβαίως έχουν την σημασία τους αλλά επισήμως δεν θεωρούνται μετρήσεις (ασχέτως ότι μπορεί να καταγράφουν το κλίμα ίσως και καλύτερα από τις κατά τα άλλα επίσημες μετρήσεις). Επιπλέον όμως, όπως θα είδες, δεν δίδω μεγάλη σημασία στα ποσοστά όπως άλλωστε γράφω. Μεγαλύτερη σημασία κατά την άποψή μου από την έρευνα που αναφέρω είναι η διάθεση των πολιτών ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.