Τι ΜΟΕ και κουραφέξαλα;

Τι ΜΟΕ και κουραφέξαλα; Συζητούμε για συνολική λύση και ακόμη θέλουμε ΜΟΕ; Τηλεφωνία λέει ο Ακκιντζί. Μα αγαπητέ μου, η Κύπρος έχει διεθνή κωδικό, το «00357». Υιοθετήστε τον και τελείωσε το παραμύθι… Ή εννοείτε ότι με τη λύση θα θέλετε και ξεχωριστό κωδικό; Αυτό μας έλειπε τώρα!

tsangaris bw
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Έχει δίκαιο ο Νίκος Αναστασιάδης που δήλωσε το βράδυ της 28ης Μαρτίου ότι «αν πάμε την Κυριακή στο δείπνο και συζητήσουμε ΜΟΕ, τότε ο διάλογος είναι καταδικασμένος…».

Μα είναι ποτέ δυνατόν, να συζητούν εδώ και τρία χρόνια, να είμαστε –υποτίθεται- κοντά σε συνολική λύση και να γίνεται λόγος, τώρα, αυτή την στιγμή, για ΜΟΕ; Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Στο παρά ένα –υποτίθεται- μιας συνολικής λύσης;

Μα, δεν είναι οι Τούρκοι και ο Μουσταφά Ακκιντζί που θέτουν και χρονοδιάγραμμα για λύση εντός του 2017; Και λένε ότι η λύση είναι εφικτή εντός του 2017; Αν χάθηκε η εμπιστοσύνη και πρέπει να βρούμε ΜΟΕ, τότε σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2017. Γιατί; Διότι, για να έχουμε λύση εντός του 2017 σημαίνει πως οι δυο ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν σε κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία το πολύ ως το τέλος Απριλίου. Διότι από την ημέρα της συμφωνίας αυτής, θέλουμε άλλους 6 μήνες περίπου ώστε να προετοιμαστούν όλες οι λεπτομέρειες και να τεθεί το όποιο σχέδιο λύσης σε Δημοψήφισμα. Άρα, ακόμη και σήμερα να συμφωνήσουν επί όλων των εκκρεμοτήτων, το συντομότερο που θα έχουμε δημοψηφίσματα θα είναι τέλη 2017.

Με λίγα λόγια, ο κύριος Ακκιντζί μας λέει από την μια ότι θέλει και είναι εφικτή η λύση σε ένα μήνα, αλλά από την άλλη μας λέει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη και για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν ΜΟΕ.

Αλλά και τα δυο δεν μπορούν να ισχύουν. Είτε το ένα μπορεί να συμβεί είτε το άλλο.

Για να γίνει κατανοητό πόσο παράλογο είναι αυτό που λέει ο κ. Ακκιντζί (ο οποίος μας έπιασε μάλλον στο δούλεμα) προσέξτε τι πρέπει να γίνει, βάσει των όσων λέει:

Πρώτον: Να συζητήσουμε ΜΟΕ,

Δεύτερον: Αυτά τα ΜΟΕ να εφαρμοστούν σε μια βδομάδα (!)

Τρίτον: Μέσα σε 10 ημέρες (!!) θα ανακτηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης (λες και η εμπιστοσύνη ανακτάται με διακόπτη με «ON» και «OFF»)

Τέταρτον: Και αφού ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, στις επόμενες 20 ημέρες να βρεθεί και κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία (!!!)

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι μπούρδες. Κουραφέξαλα. Είναι γελοιότητες και εξευτελίζουν ακόμη και την ίδια την διαδικασία. Και είναι άξιον απορίας, πώς ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν το αντιλαμβάνεται αυτό… (ή το αντιλαμβάνεται; Αλλά είπαμε. Ο άνθρωπος έχει και αυτός ένα «γερό» συμβόλαιο που θέλει να το προστατέψει).

Και προχώρησε ο Μουσταφά Ακκιντζί και ένα βήμα παρά πέρα και μας είπε και ποια ΜΟΕ έχει κατά νου.

Μας είπε πχ για την «τηλεφωνία» και εμφανίστηκε μάλιστα ως ο «μέγα ανθρωπιστής» δίδοντας μας νουθεσίες ότι δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να μπορούμε να επικοινωνούμε με όλο τον κόσμο αλλά μεταξύ μας να μην μπορούμε να τηλεφωνηθούμε.

Και όντως έχει δίκαιο ο Ακκιντζί σε αυτό. Αλλά αγαπητέ Ακκιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης σου πρότεινε να τολμήσεις και να κάνεις το βήμα και να υιοθετήσεις τον διεθνή τηλεφωνικό κωδικό της ΚΥΠΡΟΥ, ο οποίος είναι το «00357». Εσείς όμως αρνείστε…

Πώς θέλετε να συνδεθούμε; Να υιοθετήσουμε εμείς τον κωδικό της Τουρκίας (0090), τον οποίο χρησιμοποιείτε εσείς τώρα; Ή μήπως θέλετε να διαγράψουμε και τον επίσημο κωδικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αιτηθούμε για καινούργιο; Ή μήπως μετά τη λύση θα θέλετε και ξεχωριστό Κωδικό; Αυτό μας έλειπε τώρα! (Εδώ η Ανατολική Γερμανία που ήταν κιόλας κράτος αναγνωρισμένο και είχε δικό της κωδικό, το 0037, υιοθέτησε τον κωδικό της Δυτικής Γερμανίας, το 0049, μετά την επανένωση).

Ας πούμε όμως και δυο κουβέντες για τα οδοφράγματα. Πώς γίνεται να λες ότι η λύση είναι κοντά, πώς γίνεται να λες ότι μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2017 και την ίδια ώρα να προτείνεις διάνοιξη και άλλων Οδοφραγμάτων; Όταν με την λύση, ακόμη και τα υφιστάμενα Οδοφράγματα θα καταργηθούν;

Και επαναδιατυπώνω ένα παράδειγμα που έγραψα παλαιότερα: Είναι τόσο παράλογο να μιλάς για διάνοιξη Οδοφραγμάτων όσο είναι όταν συζητάς τον τρόπο που θα χαλάσεις τον τοίχο μεταξύ δυο εφαπτόμενων διαμερισμάτων ώστε να μετατραπούν σε ένα και αντί να συζητάς το πώς θα χαλάσεις τον διαχωριστικό τοίχο να συζητάς για διάνοιξη πόρτων και παράθυρων μεταξύ των δυο διαμερισμάτων, στα οποία παράθυρα και πόρτες να θες μάλιστα να υπάρχει και έλεγχος παρόλο που η κατεδάφιση του τοίχου (όπως λένε) είναι θέμα χρόνου.

Τα ανωτέρω –και άλλα πολλά- είναι, το ολιγότερο, παράλογα πράματα. Για να μην πω «γελοία». Και ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει απόψε να τα πει σταράτα, ντόμπρα και ξεκάθαρα στον Μ. Ακκιντζί… Και να τον καλέσει να επανέλθει στο διάλογο χωρίς όρους, προϋποθέσεις και μασκαραλίκια!    

Υγ. Τα ΜΟΕ έχουν σημασία μόνο όταν λειτουργούν προς όφελος της επανένωσης και όχι με πρόθεση ανάδειξης «ξεχωριστών» οντοτήτων.

 

Click here for PDF version 

Click here for e-Newspaper

20170402 ARTICLE SINGLE-1

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s