Άκου Μουσταφά και παρέτα τα μασκαραλίκια

Άκου μερικές αλήθειες και άκου και τούτο: Θέλουμε λύση, αλλά δεν πεθαίνουμε κιόλας για την ΔΔΟ με Εγγυήσεις… Άκουε κι εσύ Έιντε!

tsangaris bw
ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Ενόψει και των συνομιλιών της Γενεύης, θα πρέπει να λεχθούν κάποιες αλήθειες. Αλήθειες κυρίως προς τους Τουρκοκύπριους αλλά και προς την ηγεσία τους και δη προς τον Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος διαπραγματεύεται εκ μέρους τους.

Αλήθεια 1. Οι Τουρκοκύπριοι εν μια νυκτί, σε περίπτωση λύσης, θα είναι πολίτες της ΕΕ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για κάποιο πρόσωπο που εκ των πραγμάτων ζει, λειτουργεί, δραστηριοποιείται στον δυτικό κόσμο να απολαμβάνει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Αλήθεια 2. Η Κυπριακή Οικονομία παρά την κρίση των τελευταίων ετών ανακάμπτει. Αργά ή γρήγορα η οικονομία του Κράτους θα επανέλθει. Οι μισθοί θα αυξηθούν, η ανεργία θα μειωθεί, ο κόσμος θα ευημερεί και πάλι.

Αντιθέτως οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν με δανεικά από την Άγκυρα. Θα εξαρτώνται οικονομικά και πολιτικά από την εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση. Θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αλλά με δεκανίκια και με βήματα σημειωτόν.

Αλήθεια 3. Οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν σε ένα ψευδοκράτος, σε περιοχές που δεν τους ανήκουν, σε εδάφη που ελέγχει η Τουρκία ως αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μια υποτελής Διοίκηση της Άγκυρας.

Αλήθεια 4. Είναι γελοίο να υποστηρίζει κάποιος ότι οι Εγγυήσεις χρειάζονται και είναι αναγκαίες σε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος. Εγγυήσεις μάλιστα από ένα τρίτο κράτος που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ. Αλλά και μέλος της ΕΕ να ήταν η Τουρκία το ίδιο γελοίο θα ήταν να είχε την απαίτηση να εγγυάται ένα άλλο κράτος μέλος. 

Αλήθεια 5. Η ΔΔΟ ήταν η ύστατη υποχώρηση της Ε/κ πλευράς ως μια λύση για να σταματήσει η Τουρκική κατοχή και να αποχωρήσει ο Τουρκικός στρατός. Ήταν μια ύστατη υποχώρηση που έγινε το 1977 από τον Αρχ Μακάριο και μετέπειτα το 1979 από τον Σπύρο Κυπριανού ενώ την βάση της ΔΔΟ επαναβεβαίωσε το 2006 ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Το αν οι Μακάριος και Κυπριανού προέβησαν στην ύστατη υποχώρηση χωρίς ανταλλάγματα είναι άλλο κεφάλαιο. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή.

Μην θεωρείτε κύριε Μουσταφά ότι η ΔΔΟ είναι και το ανφάν γκατέ της Πολιτικής Επιστήμης. Αν η Ε/κ πλευρά δεν ήταν δεσμευμένη από το 1977 και 1979, σήμερα εν έτει 2016 δεν υπήρχε καμία πιθανότητα διαλόγου στη βάση ΔΔΟ.

Αλήθεια 6 – Σύνοψη: Το να κάθεται η Ε/κ πλευρά να συνομιλεί: α/ για λύση ΔΔΟ, β/ για να σας εντάξει στην ΕΕ, γ/ για να κάνει Ομοσπονδία κάνοντας εκπτώσεις σε βασικότατες αρχές που ισχύουν σε ενιαία κράτη, δ/ για να σας προσφέρει Πολιτική Ισότητα ενώ είσαστε το 18%. Και για να τα κάνει όλα αυτά και άλλα πολλά, είναι ναι, υποχωρήσεις. Τεράστιες μάλιστα. Και θα έπρεπε να κάνατε τούμπες και πανηγύρια και όχι να βάζετε συνεχώς προσκόμματα και να αξιώνετε και περισσότερα και να θέτετε και κόκκινες γραμμές περί Εγγυήσεων.

Εν κατακλείδι, αγαπητέ Μουσταφά. Θέλουμε λύση αλλά δεν πεθαίνουμε κιόλας για την ΔΔΟ. Με βαριά καρδιά όμως οι Ε/κ θα στηρίξουν την λύση αν αυτή βρίσκεται στα λογικά πλαίσια. Αν διασφαλίζεται η ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση, επιχειρείν. Αν διασφαλίζεται εσαεί ο δημογραφικός χαρακτήρας. Αν διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Αν απαγορεύεται η απόσχιση. Αν πρόκειται για ΕΝΑ κράτος, ΜΙΑ κυριαρχία, ΜΙΑ ιθαγένεια. Αν έχουμε μια Κύπρο χωρίς Εγγυήσεις τρίτων και χωρίς τα στρατεύματα κατοχής.

Συνεπώς άστε τα μασκαριλίκια, και προχωράτε… Και μην ξεχνάτε: Τα πάντα ρει.  

Υγ. Είναι η Τουρκία έτοιμη να μην επιμένει σε Εγγυήσεις και να παραδώσει την Κύπρο στον λαό της; Θα φανεί σε μερικές μέρες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (8/1/17)

20170108-article

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s