Το οκτάγωνο τραπέζι της Γενεύης…

img_0619ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp
Αλήθεια, πώς θα είναι η χωροταξία στην Πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου του 2017; Ποιος θα καθίσει, που;

Ίσως, να θεωρηθεί ότι το χωροταξικό θέμα δεν είναι ουσία αλλά λεπτομέρεια. Και όμως. Είναι ΚΑΙ ουσία και όχι μόνο λεπτομέρεια.

Δια Νόμου η Εθιμοταξία
Άλλωστε, παρενθετικά, υπενθυμίζουμε πως το ποιος κάθεται που σε επίσημες τελετές, γιορτές και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από δημόσιες Αρχές, Οργανισμούς και άλλα Ιδρύματα καθορίζεται δια Νόμου σε όλα τα κράτη του κόσμου και τηρείται ευλαβικά το Πρωτόκολλο, διότι ακριβώς δεν πρόκειται για λεπτομέρεια, αλλά ουσία. Πρόκειται για ισχυρά μηνύματα και εικόνες, που δηλώνουν και την εξουσία, τον ρόλο και την θέση του κάθε παρευρισκομένου. Για παράδειγμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και κλείνει η παρένθεση, η «Εσωτερική Εθιμοταξία» καθορίζεται από τον «Ο Περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εσωτερική Εθιμοταξία) Νόμος του 1996». Και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον αριθμό 1 βρίσκεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο 2 ο Αρχιεπίσκοπος, στο 3 ο Πρόεδρος της Βουλής, στη θέση 4 οι Αρχηγοί Κοινοβουλευτικών Κομμάτων (βάσει εκλογικής δύναμης) στη θέση 5 οι Πρώην Πρόεδροι της ΚΔ και πάει λέγοντας.

Δια Πρωτοκόλλου επίσης ρυθμίζεται η εθιμοταξία και στις περιπτώσεις εκδηλώσεων με συμμετοχή Αρχηγών Κρατών κτλ, κτλ.

Συνεπώς, το ποιος θα καθίσει που, δεν αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια αλλά αποτελεί ουσία και πολύ σημαντική εικόνα.

Το Πεντάγωνο Τραπέζι του 2004ÅËÂÅÔÉÁ - ÔÅÔÑÁÌÅÑÇÓ ÄÉÁÓÊÅØÇ ÃÉÁ ÔÏ ÊÕÐÑÉÁÊÏ ÓÔÏ ÌÐÏÕÑÃÊÅÍÓÔÏÊ
Ας πάμε τώρα στην Διεθνή Διάσκεψη. Το 2004 στο Μπούργκενστοκ, χωροταξικά επρόκειτο για Πεντάγωνο Τραπέζι, όπου στην κεφαλή του τραπεζιού βρισκόταν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του για το Κυπριακό.

Δεξιά και αριστερά βρίσκονταν οι δυο Κοινότητες, Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή αντιστοίχως.

Απέναντι, δεξιά και αριστερά βρίσκονταν οι δυο εκ των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, Ελλάδα και Τουρκία αντιστοίχως.

Το Οκτάγωνο Τραπέζι της Γενεύης (;)

dr-konstantinidisΣυνομιλώντας προ ολίγων ημερών με τον Ιατρό Ανδρέα Κωνσταντινίδη (ο οποίος ασχολείται με την επικαιρότητα και κυρίως με τα της πολιτικής εδώ και χρόνια) και ανασκοπώντας την κατάσταση στο κυπριακό και φτάνοντας στις τελευταίες εξελίξεις, εκ των πραγμάτων φτάσαμε και στο θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης.

«Από το 2011 εισηγήθηκα, ότι αυτή όταν πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να γίνει με Οκτάγωνο Τραπέζι», μου είπε συγκεκριμένα. Και τον ρώτησα να μου πει περαιτέρω.

«Περίμενε», μου είπε, και άνοιξε ένα φάκελο με αρκετά έγγραφα, τα οποία όπως μου είπε αφορούσαν όλα το κυπριακό.

Μου έδωσε αυτό το σχεδιάγραμμα, το οποίο παραθέτω και εδώ, κατόπιν άδειας του Γιατρού Κωνσταντίνιδη.

oktagwno-kwnstantinidis-giatros-2-wm2

Γιατί το παραθέτω; Διότι ακριβώς, το σχεδιάγραμμα αυτό αποτυπώνει και το πώς λογικά η πραγματικότητα αλλά και το Διεθνές Δίκαιο καθώς και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ αυτό το Σχεδιάγραμμα. Ο Δρ. Α. Κωνσταντινίδης το ονόμασε «Διαπραγματεύσεις δια την Λύση στο Κυπριακό. Το οκτάγωνο τραπέζι και η θέση κάθε πλευράς».

Όπου, Κεφαλή του Οκτάγωνου Τραπεζιού θα πρέπει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεξιά και Αριστερά της ΚΔ, να βρίσκονται οι ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, δεξιά η Ελληνοκυπριακή και αριστερά η Τουρκοκυπριακή.

Στα αριστερά της Τ/κ Πλευράς θα πρέπει να βρίσκεται η Τουρκία και στα αριστερά της Τουρκίας, να βρίσκεται η Αγγλία.

Στα δεξιά της Ε/κ Πλευράς θα πρέπει να παρευρίσκεται η Ελλάδα. Και στα δεξιά της Ελλάδος, θα πρέπει να παρακαθίσει ο ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απέναντι της ΚΔ και μεταξύ ΟΗΕ και Αγγλίας θα πρέπει να παρακαθίσει η ΕΕ.

Το συζητήσαμε. Και σε κάποια φάση κάναμε τον εξής διάλογο:

– Ερ.: Καλά Ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία;
– Γιατρός: Ο Πρόεδρος
– Ερ.: Μα ο Πρόεδρος θα εκπροσωπεί την Ε/κ Πλευρά…
– Γιατρός: Την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να την εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος ή ο Πρόεδρος της Βουλής. Την Ε/κ Πλευρά μπορεί να την εκπροσωπήσει ο Διαπραγματευτής ή κάποιος άλλος, φτάνει να αποφασιστεί επίσημα.
– Ερ.: Θα μπορούσε ο Πρόεδρος της ΚΔ να εκπροσωπήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή Πλευρά;
– Γιατρός: Βεβαίως. Αλλά η ταμπέλλα, της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται εκεί. Και ας έχει δυο, μια ως Πρόεδρος της ΚΔ και μια ως ο εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς.

Ομολογώ, δεν είχα επιχειρήματα για να διαφωνήσω. Συμφώνησα απόλυτα με τις θέσεις του και θεωρώ ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα μπορούσε να διαφωνήσει και να αποδείξει με επιχειρήματα ότι πρόκειται για λανθασμένη θέση.

Πάντως ως προς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης, ο Γιατρός Κωνσταντινίδης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη, λόγω της στάσης της Τουρκίας, η οποία δεν θα αποδεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας των Εγγυήσεων. “Η τελική θα λύση, αν και όταν θα επέλθει, θα είναι σε άλλο οκτάγωνο τραπέζι, που θα γίνει στο Προεδρικό στη Λευκωσία, στο άλλοτε Αγγλικό Κυβερνείο”.

Υγ. Ως προς τις Εγγυήσεις, ο γιατρός Κωνσταντινίδης σημείωσε: Διερωτώμαι γιατί κανένας πολιτικός δεν λέει το αυτονόητο; Η ίδια η Συνθήκη των Εγγυήσεων δίδει την απάντηση. Οι Εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να επέμβουν μονομερώς προς αποκατάσταση της Συνταγματικής τάξης. Αυτό έπραξε και πράττει μέχρι σήμερα η Τουρκία; Εκ των πραγμάτων η ίδια η Τουρκία κατήργησε και καταπάτησε την Συνθήκη Εγγυήσεων. Συνεπώς για ποιες Εγγυήσεις γίνεται λόγος και μάλιστα για συνέχισή τους;

Υγ2. Καλή ψήφο για τους Τοπικούς Άρχοντες, αν και σήμερα θα έπρεπε να ψηφίζαμε για 10 Δήμους το πολύ, και όχι για 39!!!! Αλλά είπαμε: Νήσος των Αγίων. Κορόιδα.

Click here for e-Newspaper

Click here for PDF version 

20161218-article-1

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s