Τα 7 δεδομένα επί του Εδάφους και τι ποσοστό αναμένεται…

είναι πασιφανές πως εάν δεν περιοριστεί ο έλεγχος εδαφών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τουλάχιστον στο 28,5% (όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν) θα ήταν οξύμωρο αλλά και παράδοξο να αναμένει κανείς ότι αυτό το αποτέλεσμα θα τύχει ένθερμης υποστήριξης και στήριξης από τον λαό… κάτι, που προφανώς και γνωρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης.

tsangaris bwΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp

Θα είναι ο Χάρτης Ανάν ή κάτι άλλο; Θα πάρουμε την Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή Διοίκηση ή όχι; Και τι γίνεται με την Καρπασία; Θα έχει η Ελληνοκυπριακή πλευρά υπό τον έλεγχο της λιγότερα ή περισσότερα εδάφη απ’ ότι προνοούνταν στο Σχέδιο Ανάν;

Αυτά και άλλα πολλά -σχετικά και άσχετα- ερωτήματα θα αρχίσουν δειλά δειλά να εμφανίζονται στις επόμενες μέρες και θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα καθώς οι εξελίξεις στο κυπριακό θα φουντώνουν.

Ωστόσο σε όλο αυτό το αλαλούμ και στο ντελίριο που αναμένεται, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι. Εάν δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα, τα ζητούμενα μας θα είναι άνω ποταμών.

Ας δούμε μερικά αδιαμφισβήτητα ιστορικά δεδομένα επί του Εδαφικού:

Πρώτο Δεδομένο. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει το 56% του εδάφους της Κύπρου, το 37% είναι υπό κατοχή, οι 2 Βρετανικές Βάσεις είναι περίπου στο 2.8% του εδάφους και περίπου 4% του εδάφους είναι η «νεκρή ζώνη», η οποία ελέγχεται από τον ΟΗΕ.

Δεύτερο Δεδομένο. Η τ/κ πλευρά ουδέποτε εμφανίστηκε διατεθειμένη να αποδεχτεί έδαφος υπό τον έλεγχο της λιγότερο του 30%, πλην στο Σχέδιο Ανάν όπου αποδέχτηκε τελικά να παραμείνει υπό τ/κ Διοίκηση έδαφος της τάξεως του 28,5% (δηλαδή αποδέχτηκε να παραδώσει το 8,5% του σημερινού κατεχόμενου εδάφους).

Δεδομένο Τρίτο. Το 1974 (Ραούφ Ντενκτάς και Γκιουνές) πρότειναν επιστροφή εδαφών υπό Ε/κ Διοίκηση της τάξεως του 3%!!! Δηλαδή η τ/κ πλευρά να διατηρήσει ποσοστό 34%.

Δεδομένο Τέταρτο. Το 1978 η τ/κ πλευρά πρότεινε να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της το 35,2% του εδάφους που κατέχει σήμερα (είπαμε, 37%)

Δεδομένο Πέμπτο. Χάρτες Γκόμπι. Το 1981, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Ούγκο Γκόμπι πρότεινε δυο χάρτες, ο ένας με ποσοστό εδαφών για την τ/κ πλευρά της τάξεως του 27,4% και ο άλλος της τάξεως του 27,2%. Η τ/κ πλευρά αντιπρότεινε ποσοστό 33,4% (!!!) του εδάφους υπό τον έλεγχο της.

Δεδομένο έκτο. Το 1992 ο ΓΓ ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, παρουσίασε χάρτη βάσει του οποίου η τ/κ πλευρά θα είχε έλεγχο στο 27,9% του εδάφους.

Δεδομένο έβδομο. Το 1999 στις συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς όταν η διαδικασία προχώρησε επί του Εδαφικού, ο Γλ. Κληρίδης πρότεινε 24% του εδάφους υπό τ/κ Διοίκηση αλλά η τ/κ πλευρά αντιπρότεινε 30+% του εδάφους. Τελικά εκείνες οι Συνομιλίες κατέληξαν στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο προνοούσε 28,5% του εδάφους να είναι υπό τ/κ Διοίκηση.

Συμπέρασμα; Ουδέποτε στις Συνομιλίες επί του Εδαφικού η τ/κ πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να παραδώσει στην Ε/κ πλευρά εδάφη πέραν του 7% από το 37% που κατέχει σήμερα, με εξαίρεση στο Σχέδιο Ανάν όπου αποδέχτηκε να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της εδάφη της τάξεως του 28,5%.

Όταν κάποιος λάβει υπόψη αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει είτε να αιθεροβατεί είτε να είναι εκτός πραγματικότητας εάν θεωρεί ότι σήμερα η τ/κ πλευρά θα αποδεχτεί οτιδήποτε αποκλίνει κατά πολύ από το Σχέδιο Ανάν.

Τουτέστιν, εάν κάποιος θα ήθελε να προχωρούσε σε μια λογική πολιτική εκτίμηση για το που θα αναμένεται ότι θα κυμαίνονται τα ποσοστά εδαφών που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα εκτιμούσε ποσοστά της τάξεως όχι λιγότερα του 26% και όχι περισσότερα του 28,5%.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης πετύχει επιστροφή εδαφών τέτοια που να αφήνει υπό τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής πλευράς όχι περισσότερα εδάφη από το 28,5% θα πρέπει να θεωρηθεί τεράστια επιτυχία, εάν βεβαίως αυτά τα ποσοστά επιτρέπουν και την επιστροφή περίπου 100,000 προσφύγων υπό ε/κ Διοίκηση.

Από την άλλη, είναι πασιφανές πως εάν δεν περιοριστεί ο έλεγχος εδαφών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τουλάχιστον στο 28,5% όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν, θα ήταν οξύμωρο αλλά και παράδοξο να αναμένει κανείς ότι αυτό το αποτέλεσμα θα τύχει ένθερμης υποστήριξης και στήριξης από τον λαό.

…κάτι, που προφανώς και γνωρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Click here for e-Newspaper

Click here for pdf version 

20161113-article

Advertisement

One comment

  1. Hi,
    We have land in cyprus , currently on turkish side.
    We would like to know, if there will a solution to cyprus?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s