Η Τουρκία θα παραδώσει την Κύπρο;

  • …λύση, η οποία θα προνοεί την συνέχιση του λόγου και του ρόλου της Άγκυρας –είτε άμεσα είτε έμμεσα- στο κράτος της Κύπρου, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
  • …αντί να φωνάζουμε «γιατί να γίνει πολυμερής», θα έπρεπε να φωνάζαμε για επίσπευση της Πολυμερούς Διάσκεψης για τα θέματα των Εγγυήσεων, ώστε να ξέρουμε και τι γίνεται, και αν τελικά αξίζει τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια.

tsangaris bwΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Να το κάνουμε εκ νέου σαφές; Χωρίς η Τουρκία να παραδώσει την Κύπρο στον λαό της, λύση δεν υπάρχει ούτε και μετά από 1000 χρόνια. Τέλος.

Αυτό είναι το σαφές μήνυμα προς άπαντες.

Λύση, η οποία να προνοεί άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας στα της Κύπρου, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε καν από εκείνη την μερίδα των πολιτών, η οποία ενδεχομένως να εμφανίζεται πιο «ευέλικτη» λόγω της «εξελεγκτικής θεώρησης» πραγμάτων, η οποία επιτρέπει μια αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του τόπου.

Αλλά λύση, η οποία να προνοεί την συνέχιση του λόγου και του ρόλου της Άγκυρας –είτε άμεσα είτε έμμεσα- στο κράτος της Κύπρου, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Εάν η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν αυτό το μήνυμα, τότε ναι, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου και να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή.

Εάν όμως θεωρούν ότι θα γίνονται προσπάθειες για συμφωνία στα 5 κεφάλαια και να απομείνει το κεφάλαιο των Εγγυήσεων για να «παίξουν» παιχνίδι στο παρά ένα, είναι καλύτερα να συνειδητοποιήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Και όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουν τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας.

Και σε τούτο, σημαντικό ρόλο έχει η ΕΕ αλλά και ο Διεθνής Παράγοντας. Πρέπει, πρώτα και κύρια, αυτοί να αντιληφθούν το πιο πάνω.

Πρέπει η ΕΕ να καταστήσει σαφές, ότι δεν δέχεται εγγυήσεις ευρωπαϊκού εδάφους, ευρωπαϊκού κράτους από τρίτες χώρες.

Αντί η Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, να βγαίνει και να μας λέει αοριστολογίες και μπούρδες περί «υποστήριξης της ΕΕ στην διαδικασία συνομιλιών», θα ήταν πιο βοηθητικό –αλλά και πιο λογικό- να δήλωνε και να ξεκαθάριζε ότι η ΕΕ διαφωνεί με την διατήρηση εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της Κυπριακής Δημοκρατίας ή μέρος αυτής.

Αντί ο Μπάιτεν να κάνει εισηγήσεις περί «Στρατιωτικής Βάσης Τουρκίας στην Κύπρο» έστω και με χρονοδιάγραμμα, θα ήταν καλύτερα να έλεγε προς την Τουρκία ότι δεν νοείται σε μια νέα τάξη πραγμάτων, η Άγκυρα να διατηρεί ρόλο και λόγο στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτά τα λογικά όμως δεν τα ακούσαμε. Τουναντίον βλέπουμε τους Δυτικούς –αλλά και τους Ανατολικούς- να στρουθοκαμηλίζουν και να αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί μιας πτυχής, η οποία ενδεχομένως να γείρει και την πλάστιγγα υπέρ ενός ενδεχόμενου Σχεδίου Λύσης.

Το κυπριακό βρίσκεται όντως σε μια πολύ σημαντική συγκυρία. Είτε θα επιτευχθεί Συμφωνία Λύσης εντός των επόμενων βδομάδων, είτε δεν θα λυθεί σε αυτή τη διαδικασία. Αν τώρα επιτευχθεί Συμφωνία και θα πρέπει να σπαταληθεί άλλο ένα τρίμηνο για να συγγραφούν οι Ομοσπονδιακοί Νόμοι και η προσαρμογή τους με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς και όλα να γίνουν βάσει του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, είναι άλλη υπόθεση, και ολίγον επηρεάζει την ουσία.

Το σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Τουρκίας στην μετά-λύση εποχή πριν από όλα αυτά. Πριν δηλαδή υπεισέλθουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες και στην τεχνοκρατική φύση της συγγραφής των Νόμων.

Συνεπώς, ναι και μια πολυμερής διάσκεψη, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο, ώστε να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της Άγκυρας.

Και αντί να φωνάζουμε «γιατί να γίνει πολυμερής», θα έπρεπε να φωνάζαμε για επίσπευση της Πολυμερούς Διάσκεψης για τα θέματα των Εγγυήσεων, ώστε να ξέρουμε και τι γίνεται, και αν τελικά αξίζει τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια.

Εν κατακλείδι, οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Εάν γνωρίζουμε που πάμε και που πατάμε, εάν έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, τις εξελίξεις πρέπει να τις κυνηγάμε, να τις επιδιώκουμε και να τις δημιουργούμε.

«Τα μακρινά, κοντινά γινήκαν». Και όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Και η Κυβέρνηση, και η Αντιπολίτευση αλλά και οι Εταίροι (με ή χωρίς εισαγωγικά) εκ δυσμάς αλλά και εξ ανατολάς…

Twitter: @tsangarisp

Δημοσιεύτηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ 8/10/16

arthro-fileleytheros-20161008

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s