Αντί η Μογκερίνι να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ ΔΕΝ δέχεται κανένα τρίτο κράτος (είδε Τουρκία) να εγγυάται μέρος των εδαφών της ΕΕ (είδε Κύπρος), μας λέει γενικότητες και μπούρδες περί υποστήριξης της ΕΕ για τις συνομιλίες. Συγκεκριμένα πράματα, να μας πείτε και τις αοριστολογίες αφήστε τις. Δέχεται ή δεν δέχεται η ΕΕ τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο μετά τη λύση;
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Αν είναι μια χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη που μπορεί να αντιληφθεί την κενότητα και την αδυναμία της ΕΕ να διαδραματίσει ένα γεωστρατηγικό ρόλο, ακόμη και εντός της ζώνης την οποία υποτίθεται ελέγχει ως ευρωπαϊκό χώρο, είναι η Κύπρος.
Και διευκρινίζω: Αν είναι να χωρίσουμε την ΕΕ σε τρεις τομείς, Α/ την Ασφάλεια, Β/ την Εσωτερική Αγορά / Οικονομία και Γ/ στα Δικαιώματα των Πολιτών, το πρώτο σκέλος σαφώς θα λάμβανε βαθμολογία πολύ πιο κάτω από την βάση.
Και επ’ αυτού ακριβώς ο λόγος. Μιλάμε δηλαδή, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της ΕΕ και όχι για τα άλλα θέματα, για τα οποία η ΕΕ όταν θέλει να εφαρμοστούν και να ισχύουν και μπορεί και επιμένει. Όπως για παράδειγμα τα θέματα οικονομίας και ενιαίας αγοράς. Και βεβαίως και για μερικά άλλα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των πολιτών, καταναλωτών κτλ, τα οποία εν πάση περιπτώσει αποτελούν και το περιτύλιγμα της όλης υπόθεσης.
Επί της ουσίας λοιπόν. Για χρόνια τώρα συζητούμε για το Κυπριακό. Πέραν από γενικότητες λεκτικές υποστηρικτές μπαρούφες είδαμε στην πράξη κάποια υποστήριξη από την ΕΕ; Ακόμη και αυτά τα αυτονόητα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, είναι η δική μας πλευρά, σχεδόν μόνη, που προσπαθεί να αποδείξει την ορθότητά τους και να υιοθετηθούν από την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ακόμη και μέχρι προχθές, και ενώ υποτίθεται βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο στο Κυπριακό, και ενώ –προσέξτε τώρα- και ενώ λοιπόν εκκρεμούν σοβαρά σημαντικά θέματα όπως αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η Κομισιόν της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση και τι μας είπε;
Δείτε τι μας είπε και θα επανέλθουμε: «Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διαδικασία στο Κυπριακό και εργάζεται με τον ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν, δεδομένης της σημασίας που αυτή θα έχει όχι μόνον για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε ύστερα από τη συνάντηση που είχε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φρεντερίκα Μογκερίνι με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης στο Κυπριακό».
Τρία σημεία:
1/ Είπαμε. Είμαστε υποτίθεται σε κομβικό σημείο στο Κυπριακό.
2/ Εκκρεμεί το κεφάλαιο της Ασφάλειας / Εγγυήσεων διότι η Άγκυρα επιμένει να θεωρεί ότι πρέπει να έχει εγγυητικό λόγο και ρόλο στην Κύπρο και μετά τη λύση.
3/ Η ανακοίνωση γίνεται μετά από συνάντηση του Έιντε με ποια παρακαλώ; Την Μογκερίνι, η οποία υποτίθεται είναι η υπεύθυνη της ΕΕ για «Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας».
Ωραία. Τι μας είπε η Μογεκρίνι; Μπούρδες!!! Λογικά δεν έπρεπε να βγει με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ως ΕΕ και να ανακοινώσει, ότι η ΕΕ ΔΕΝ αποδέχεται οποιαδήποτε μορφή Εγγυήσεων στην Κύπρο μετά τη λύση;
Μα έχουμε ξεφύγει εντελώς. Ποιου έδαφος είναι η Κύπρος; Δεν είναι της ΕΕ; Δεν είναι ευρωπαϊκό έδαφος;
Η ΕΕ αποδέχεται Τουρκικές Εγγυήσεις σε δικό της έδαφος; Διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται. Ένα μέρος εδαφών της ΕΕ, θέλει να το εγγυάται η Τουρκία, και η Μογκερίνι και κατ’ επέκταση η Κομισιόν και η ΕΕ, αντί να το ξεκαθαρίσουν, βγαίνουν να μας πουν μπούρδες και γενικότητες…
Να μας ξεκαθαρίσει η Μογκερίνι και η ΕΕ. Αποδέχεται εγγυήσεις ευρωπαϊκού εδάφους από τρίτες χώρες; Εάν δεν μπορεί η ίδια να εγγυηθεί την νομιμότητα και την συνταγματικότητα εντός των ορίων της τότε να μας το πει ξεκάθαρα…
Εκτός και αν όντως ισχύει αυτό που η Στήλη έγραψε ξανά, ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για θέματα Στρατηγικής και Ασφάλειας, διότι απλούστατα η ΕΕ είναι ένα λόμπι οικονομικών συμφερόντων και ως μόνο τέτοιο πρέπει να αντικρίζεται…