Πρόεδρε, άκου τους Πολίτες και όχι τα συμφέροντα

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί λοιπόν το ΓΕΣΥ, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα πρέπει να κωφεύσει προς τα Συμφέροντα. Αυτά άλλωστε τα έλαβαν υπόψη οι προηγούμενοι και γι’ αυτό και δεν έγινε μέχρι σήμερα το ΓΕΣΥ…

img_0619-1ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Από τότε που ψηφίστηκε η πρώτη Νομοθεσία για το ΓΕΣΥ, το 2001, πέρασαν 15 χρόνια. Η Κυβέρνηση Κληρίδη δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει. Ούτε η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Ούτε και η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Διανύουμε τώρα τη θητεία της τέταρτης κατά σειράς Κυβέρνησης, αυτής του Νίκου Αναστασιάδη, και ζούμε και πάλι την «εποχή του ΓΕΣΥ».

Θα εφαρμοστεί; Ή δεν θα εφαρμοστεί; Θα πετύχει ή δεν θα πετύχει; Οι Γιατροί τι λένε; Οι Ασφαλιστικές τι λένε; Οι Φαρμακέμποροι και οι Κλινικές τι λένε; Όλα αυτά τα ερωτήματα λάμβανε υπόψη η εκάστοτε Κυβέρνηση για τα τελευταία 15 χρόνια και ΓΕΣΥ δεν είδαμε…

Ποτέ όμως δεν διερωτήθηκαν: Καλά, οι Πολίτες τι λένε; Για όλους και για όλα ρωτούσαν, αλλά ποτέ δεν ρώτησαν τον κόσμο. Τους πολίτες. Τους ασθενείς.

Φτάσαμε στο γελοίο σημείο, να πηγαίνει ένας στο Νοσοκομείο για εγχείρηση κήλης και να του ορίζουν ραντεβού σε 18 μήνες (!!!). Για καταρράκτη, 12 μήνες (!!!). Για να σε δει Καρδιολόγος σε 8 μήνες (!!!). Να μην αναφερθούμε και σε σοβαρά περιστατικά και σε σοβαρές ασθένειες. Πηγαίνουν οι γέροι στο Νοσοκομείο από τις 5 το πρωί για να γραφτούν και να πάρουν σειρά, για να τους δει ο γιατρός η ώρα 2 το μεσημέρι. Να πάρουν φάκελο, να φέρουν φάκελο. Να πάρουν τίκετ για φάρμακα. Να περιμένουν στην σειρά για φάρμακα. Η κατάσταση όχι μόνο είναι γελοία, αλλά και τραγική και τριτοκοσμική.

Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που συζητούν εδώ και 15 χρόνια, και που θα πουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ για το ΓΕΣΥ (Πολιτικοί, Βουλευτές, παράγοντες, κτλ κτλ), επισκέφθηκαν καμιά φορά τα Δημόσια Νοσοκομεία είτε «ως συνηθισμένοι και όχι ως VIP» ασθενείς είτε ως συνοδοί ασθενών για να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Προφανώς και όχι. Διότι απλούστατα, εάν τους τύχαινε, θα συνειδητοποιούσαν και πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα. Να επέλθει δηλαδή μια ισορροπία στον τομέα της υγείας προς όφελος του πολίτη.

Επιπλέον, είμαστε η μοναδική ίσως χώρα στον Δυτικό Κόσμο, που δεν υποχρεώνει δια Νόμου την Ασφάλιση Υγείας. Είναι υποχρεωτικό δια Νόμου να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου, αλλά τον εαυτό σου και τα παιδιά σου όχι (!!!).

Για 15 χρόνια λοιπόν, η Πολιτεία άκουγε και λάμβανε υπόψη όλες τις κατηγορίες των ατόμων, των επιχειρήσεων και των οργανισμών, των οποίων θα επηρεαστούν τα συμφέροντα εάν εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ και ως εκ τούτου, ΓΕΣΥ δεν βλέπαμε. Και ακόμη δεν βλέπουμε…

Για να δούμε ΓΕΣΥ, τα πράγματα είναι απλά όταν υπάρχει η θέληση (η στήλη είναι της άποψης, και το ξαναγράψαμε, ότι όταν γίνεται λόγος για «πολύπλοκη υπόθεση» είναι επειδή δεν υπάρχει η βούληση για να γίνει κάτι).

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί λοιπόν το ΓΕΣΥ, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα πρέπει να κωφεύσει προς τα Συμφέροντα. Αυτά άλλωστε τα έλαβαν υπόψη οι προηγούμενοι και γι’ αυτό και δεν έγινε ΓΕΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης λοιπόν, πρέπει να κωφεύσει στα Συμφέροντα και να ανοίξει τα αυτιά του στον κόσμο. Να κάνει ένα ΓΕΣΥ το οποίο θα σέβεται τον Πολίτη, τον Ασθενή. Ένα ΓΕΣΥ, όπου με μια κάρτα ο ασθενής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα Νοσηλευτήρια, Δημόσια και Ιδιωτικά, και να επιλέγει τον Γιατρό της αρεσκείας του.

Αυτή είναι η φιλοσοφία και αυτό είναι το νόημα του ΓΕΣΥ. Και αυτό πρέπει να πράξει αυτή η Κυβέρνηση. Πρέπει έως το Καλοκαίρι του 2017 να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά το ΓΕΣΥ.

Υγ. Προς πολίτες: Για να εφαρμοστεί σωστά το ΓΕΣΥ πρέπει να πληρώσουμε. Όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα, θα πληρώνουν περισσότερα από τους υπόλοιπους. Το ίδιο και οι εργοδότες θα πρέπει να συμβάλλουν στην ασφάλιση των υπαλλήλων τους.

Υγ2: Παράδειγμα: Ως Ένωση Συντακτών διατηρούμε ένα Ταμείο Υγείας. Όσοι συμμετέχουν, πληρώνουμε αναλογικά με βάση τα εισοδήματα. Με τα ίσα όμως δικαιώματα και ωφελήματα. Αλληλέγγυα και συναδελφικά.

Υγ3: Έτσι είναι, και έτσι πρέπει να είναι και στο ΓΕΣΥ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός που εισπράττει περισσότερα, θα δίνει και περισσότερα. Οπόταν ας μην βγούμε αύριο στους δρόμους να διαμαρτυρόμαστε (κυρίως οι Δημόσιοι) ότι «μας κόβουν πολλά». Το όφελος για όλους μας, για όλο τον κόσμο θα είναι πολύ περισσότερο από τις αποκοπές.

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s