Φόρος Ακίνητης: 5 Ερωτήματα και ο Φόρος Πλούτου

Εάν θέλουμε να φορολογήσουμε τους Έχοντες και Κατέχοντες τότε να εφαρμόσουμε τον Φόρο Πλούτου, όπως σε Ελβετία, Ιταλία και Γαλλία


tsaggaris BWΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Επικρατεί μια τεράστια σύγχυση. Ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα για να μην μπλεκόμαστε.

1. Πρέπει να υπάρχει Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας; Προσωπικά πιστεύω πως δεν εξυπηρετεί τίποτα πέραν από κάποιες εισπράξεις στα Ταμεία του Κράτους. Πρόκειται για επιπλέον Φόρο που δεν έχει ούτε λογική ούτε και κάποια χρησιμότητα. Είναι καθαρά φοροεισπρακτικός.

2. Τι ίσχυε μέχρι το 2010; Ένα ακίνητο φορολογείται στην αγορά και στην πώληση του. Επίσης φορολογείται μέσω των Δημοτικών Τελών. Το κράτος εισέπραττε από την φορολογία ακίνητης περιουσίας μέσω των Δήμων περίπου 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έως δηλαδή το 2010 δεν υπήρχε επιπλέον φορολογία ακίνητης περιουσίας.

3. Τι ισχύει από το 2010 έως σήμερα; Μετά την κρίση (από το 2010 και μετά) επιβλήθηκε επιπρόσθετος φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας και συνολικά το κράτος εισπράττει περίπου 90εκατομμύρια τον χρόνο.

4. Μέσω του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας φορολογούνται οι «Έχοντες και Κατέχοντες»; Όχι. Διότι απλούστατα ένας μπορεί να αγοράσει Ακίνητο μέσω Δανείου ή κάποιος άλλος μπορεί να βρέθηκε με περιουσία που σήμερα έχει μεγάλη αξία λόγω κληρονομιάς αλλά ο ίδιος είτε να είναι άνεργος είτε να εργάζεται με ένα μισθό των 1000 ευρώ τον μήνα. Ούτε η μια, ούτε η άλλη περίπτωση θεωρείται ότι πρόκειται για «έχοντα και κατέχοντα».

 5. Τι γίνεται με τους εμπόρους γης; Οι έμποροι γης δεν διαφέρουν ποσώς από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ή από τους εμπόρους αυτοκινήτων ή από τους μεγαλοκαταθέτες. Αν κάποιος διαθέτει 100 εκατομμύρια ευρώ και τα καταθέσει, θα φορολογείται; Όχι. Θα φορολογείται στο κέρδος των καταθέσεων του. Μα το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με ένα έμπορο γης. Όταν κάνει κέρδος από μια αγοραπωλησία πληρώνει πέραν των διαφόρων τελών και φόρο εισοδήματος. Πληρώνει φόρο δηλαδή επί των κερδών του. Η γη είναι το προϊόν του. Θα φορολογείς το στοκ των προϊόντων; Ή θα φορολογείς το κέρδος από την αγοραπωλησία των προϊόντων; Στην προκειμένη, με τον Φόρο Ακίνητης, φορολογείς και το στοκ (κακώς) και το κέρδος (ορθώς).

 6. Φορολογία Πλούτου Εάν πραγματικά θέλουμε να φορολογήσουμε τους Έχοντες και Κατέχοντες τότε πρέπει να εφαρμοστεί η Φορολογία Πλούτου. Και επειδή δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό στην Κύπρο, ανάλογη Φορολογία ισχύει σε αρκετές χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία. Η οποία Φορολογία πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με τα εισοδήματα αλλά γενικά με ολόκληρη την περιουσία, ακίνητη και κινητή καθώς και με τις επενδύσεις ενός ατόμου. Τα όποια χρέη του ατόμου αφαιρούνται από την αξία της συνολικής περιουσίας και εάν το πρόσημο στην πράξη είναι θετικό πχ κατά 1εκ ευρώ και άνω (τα ποσά ποικίλουν ανά χώρα) τότε το άτομο αυτό καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο. Στις ΗΠΑ δε, εφαρμόζεται ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο λειτουργεί με βάση το ετήσιο εισόδημα και εάν αυτό ξεπερνά πχ τις 400,000 δολάρια τον χρόνο τότε το άτομο αυτό υποχρεούται να πληρώνει επιπλέον φόρο για επιπλέον εισοδήματα με υψηλότερο συντελεστή, επιπλέον φόρο στο Σύστημα Υγείας και φόρο για τις όποιες επενδύσεις προβεί σε ακίνητη ή κάποιες κατηγορίες κινητής περιουσίας, ανεξαρτήτως μάλιστα απόδοσης (για πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δεν φορολογείται η επένδυση αλλά το κέρδος από την επένδυση.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, Κυριακή 10 Ιουλίου 2016)

20160710 ARTICLE

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s