Μείωση στο ΦΠΑ από 19% σε 5% για Ανακαινίσεις

Θα ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα – Ποιες πέντε κατηγορίες εργασιών θα έχουν ΦΠΑ 5% και τι γίνεται με τα υλικά – Επιπλέον κίνητρα για Ενεργειακή Απόδοση και Ενίσχυση Στατικής Επάρκειας ακινήτων για ευάλωτες ομάδες και κατοίκους ακριτικών περιοχών 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Μείωση ΦΠΑ από 19% σε 5% για εργασίες επισκευής / ανακαίνισης σε όλες τις κατοικίες προωθεί η Κυβέρνηση. Η απόφαση έχει ληφθεί, οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η έγκριση της απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy αυτή δεν αποκλείεται να παρθεί και στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού, εντός της βδομάδας δηλαδή.

Η πρόταση προνοεί μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% για εργασίες επισκευής, διόρθωσης και ανακαίνισης κατοικιών και δεν περιορίζεται μόνο σε εργασίες που αφορούν την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, ο μειωμένος συντελεστής του 5% θα αφορά και άλλες εργασίες για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και για τις ακριτικές περιοχές.

Για ΟΛΕΣ τις κατοικίες, ΟΛΑ τα διαμερίσματα, ΟΛΑ τα εξοχικά
Πιο συγκεκριμένα, 5% ΦΠΑ θα ισχύει για:
1/ Υδραυλικές εργασίες
2/ Ηλεκτρολογικές εργασίες
3/ Ξυλουργικές εργασίες
4/ Εργασίες Ελαιοχρωματισμού
5/ Οικοδομικές Εργασίες
6/ Για ΟΛΑ τα υλικά που δεν ξεπερνούν το 50% της αξίας της παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας

Ευάλωτες Ομάδες, Ακριτικές περιοχές 
Παράλληλα για ευάλωτες ομάδες (πχ όσες ομάδες υπόκεινται και σε μειωμένη τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος) αλλά και για όσους ζουν σε ακριτικές περιοχές, θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ της τάξεως του 5% για όλα τα πιο πάνω και επιπλέον για:

1/ Εργασίες για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (μονώσεις οροφών, παράθυρα κτλ)
2/ Εργασίες για ενίσχυση της στατικής τους επάρκειες

Οι εργασίες αυτές θα υπόκεινται στο 5% ΦΠΑ νοουμένου ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία έτη από την πρώτη εγκατάσταση τους.

Προεδρικό και ΥΠΟΙΚ 
Τα μέτρα για μειωμένο ΦΠΑ λήφθηκαν από πλευράς Προεδρίας (μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πετρίδη) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης και των δράσεων που προωθούνται για ώθηση της ανάπτυξης, ενώ υπόψη λήφθηκαν και οι εισηγήσεις του ΕΤΕΚ.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό κίνητρο που στόχο έχει την ενθάρρυνση της ανακαίνισης οικοδομών και την τόνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για πρώτες ή μόνιμες κατοικίες και όχι για όλα τα ακίνητα ανεξαιρέτως, όπως θα ισχύει με την έγκριση της εν λόγω πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s