Βλέπουν μια σειρά γεγονότων που «δείχνουν» ότι η λύση είναι δύσκολο να επιτευχθεί, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη – Όλα θα ξεκαθαρίσουν όμως εντός του τρέχοντος τριμήνου
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Το σενάριο για την διαχείριση του υπόλοιπου της πενταετίας του Νίκου Αναστασιάδη χωρίς Λύση, τράβηξαν από το συρτάρι στο Προεδρικό μετά από μια σειρά γεγονότων, τα οποία το Προεδρικό κρίνει ότι αυτά «δείχνουν» μια μη θετική κατάληξη στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.
Από τη μια, η επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αλλά και από την άλλη η «απότομη ουδέτερη στάση» των ΗΠΑ στα διάφορα κεφαλαιώδη ζητήματα (όπως αυτό των Εγγυήσεων) έθεσαν σε συναγερμό το Προεδρικό, το οποίο άρχισε τις ασκήσεις επί χάρτου για μια πορεία έως το 2018 χωρίς την ύπαρξη λύσης του προβλήματος.
Όπως εκτιμάται, η δημόσια «επιμονή» του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και μάλιστα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές και θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ, όπως δηλαδή την Εγκατάσταση και την Περιουσία, δεν είναι τυχαία με το όλο κλίμα. Άλλωστε η στροφή Ακιντζί στο θέμα του Περιουσιακού έγινε εδώ και δυο μήνες, αλλά αυτή διατηρήθηκε σε χαμηλούς τόνους, χωρίς δημόσιες τοποθετήσεις, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επαναστροφής του τ/κ ηγέτη.
Αντ’ αυτού, κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, διαφάνηκε ότι και η Ουάσιγκτον διατηρούσε μια «κρύα» στάση έναντι ζητημάτων στα οποία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά, όπως στο θέμα των Εγγυήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το κυβερνητικό περιβάλλον, η στάση των ΗΠΑ δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στη Συρία και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως η όποια εξέλιξη στο κυπριακό θα πρέπει να αναμένεται μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Η σκλήρυνση της στάσης των Τουρκοκυπρίων δια του Μουσταφά Ακιντζί σε θέματα στα οποία γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά από τους Ελληνοκύπριους προσγείωσε τις όποιες προσδοκίες δημιουργούνταν για εξεύρεση λύση στο επόμενο 3μηνο.
Όλα αυτά, οδήγησαν το Προεδρικό στο PlanB δηλαδή για μια πορεία προς το 2018 χωρίς την ύπαρξη λύσης.
Καθόλου άσχετα με την «στροφή» Προεδρικού δεν ήταν οι πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία Υφυπουργείου, για πρόωρες αυξήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και την προώθηση ΜΟΕ, άσχετων με την λύση, όπως η διάνοιξη των Οδοφραγμάτων με την συμφωνία για το Οδόφραγμα της Δερύνειας (ΑΠΟΨΗ: Μα ποια Λύση; Αφού πανηγυρίζουμε για Οδοφράγματα…). Ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και οι δημόσιες τοποθετήσεις με την πλέον πρόσφατη αυτή του Διαπραγματευτή, Αντρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του «στο κλίμα ευφορίας που δημιουργείται».
Όπως και να έχουν τα πράγματα, τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος του 2015, όπου και θα ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό επί του κυπριακού.