Εγγυημένες Καταθέσεις (ε όχι και όσο νομίζετε)

Την Δευτέρα (12/10) στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε ένα Νομοσχέδιο που αφορά Οδηγία της ΕΕ, βάσει της οποίας μεταφέρεται σε εθνικό επίπεδο η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100,000ευρώ (και για ταμεία προνοίας, συντάξεων, εφάπαξ κτλ έως τις 150,000ευρώ).

Δεν θα ασχοληθώ με το τι είπαν οι Βουλευτές, οι οποίοι διερωτήθηκαν «μα καλά τόσο καιρό οι εγγυήσεις ήταν σε επίπεδο ΕΕ και τώρα θα πάνε σε Εθνικό» διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Θα σας πω κάτι άλλο όμως. Απλά πράματα:

ΕΝΑ. Για να λες «εγγυημένες καταθέσεις» σημαίνει πως σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, η ΚΤ /Κράτος πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει τις καταθέσεις έως και 100,000ευρώ στον κάθε καταθέτη.

ΔΥΟ. Για να είσαι σε θέση όμως να επιστρέψεις τα λεφτά αυτά πίσω στους καταθέτες, πρέπει να τα έχεις. Σωστά;

ΤΡΙΑ. Άρα πρέπει να κάνεις ένα Ταμείο.

ΤΕΣΣΕΡΑ. Αυτό το Ταμείο, σύμφωνα με την ίδια οδηγία της ΕΕ, θα πρέπει να διατηρεί αποθεματικά, ξέρετε πόσα λεφτά; Θα μου πείτε, αν είστε εντελώς αδαείς από οικονομικά «μα φυσικά όσες είναι και οι εγγυημένες καταθέσεις». Αν είστε λίγο αδαείς, σαν εμένα, θα πείτε «ένα σοβαρό ποσοστό επί των εγγυημένων καταθέσεων». Ας πούμε αν οι εγγυημένες καταθέσεις του banking system της χώρας είναι 100εκατομμύρια τότε στο Ταμείο πρέπει να έχεις τουλάχιστον καμιά 20αριά. Σωστά; Ένα 20%, τουλάχιστον, ας πούμε.

ΠΕΝΤΕ. Το αποθεματικό όμως δεν πρέπει να είναι όμως ούτε 100%, ούτε 50%, ούτε 20%, ούτε 10% αλλά ούτε και 5%. Το Ταμείο πρέπει να έχει αποθεματικό μόλις 0,8% επί του συνόλου των εγγυημένων καταθέσεων!!! Μάλιστα. Αυτό προβλέπει η οδηγία της ΕΕ.

ΕΞΙ (και πρακτικά). Στην Κύπρο υπάρχουν 22,5δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται σε λογαριασμούς με καταθέσεις κάτω των 100,000ευρώ. Δηλαδή 22,5δις. εγγυημένες καταθέσεις. Ε, το Ταμείο που θα εγγυάται αυτά τα 22,5δις θα έχει μέσα μόλις 180εκ ευρώ…

ΕΠΤΑ (και τέλος). Συνεπώς, το τι θα κάνετε τα μετρητά σας, εάν και όσοι έχετε, είναι δουλειά δική σας. Εμείς σας λέμε τα δεδομένα, μην μας πείτε μετά ότι δεν σας ενημερώσαμε.

Υγ. Η φωτογραφία αποτελεί σκίτσο που κυκλοφόρησε στα γερμανικά ΜΜΕ όταν αποφασίστηκε το κούρεμα. Αναγράφεται: “Ληστεία αλά κυπριακά”. 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s