Τέρμα τα cash… Μόνο πλαστικό χρήμα;

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ολοένα και εντείνονται οι φωνές ανά το παγκόσμιο, οι οποίες ζητούν την κατάργηση των μετρητών και την χρήση μόνο του πλαστικού χρήματος.

Μάλιστα αυτό όπως υπολογίζεται θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία γύρω στο 2%, αφού η διατήρηση και η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και νομισμάτων (που αποτελούν δηλαδή τα cash) είναι πολύ πιο δαπανηρή απ’ ότι το πλαστικό χρήμα.

Επιπλέον τα έμμεσα οφέλη από την κατάργηση των μετρητών θα είναι τεράστια για την οικονομία, αφού με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η φοροδιαφυγή αλλά και το «μαύρο χρήμα».

Πάντως ένα δημοσίευμα της «Κ» της Ελλάδος κάνει λόγο για προώθηση σχετική νομοθεσίας εντός Νοεμβρίου, βάσει της οποίας όλες οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν από το 2016 θα απαγορεύεται να συναλλάττονται με μετρητά και θα συστήνονται με το υποχρεωτικό καθεστώς για χρήση πλαστικού χρήματος.

Βεβαίως θα δοθούν και διάφορα κίνητρα (ανταλλάγματα) στις εταιρείες αυτές, τα οποία θα φθάνουν ακόμη και «στη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και ακατάσχετο λογαριασμό με άμεση πληρωμή του ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται υποβολή περιοδικής δήλωσης. Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων θα απαλλαγούν και οι κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα έσοδα θα πιστώνονται σε μία κάρτα, όπως επίσης και τα έξοδά τους».

«Στη λίστα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών εντάσσονται μεταξύ άλλων γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο νέο σύστημα, ανάλογα με την τουριστική κίνηση», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Η στήλη εύχεται καλή αρχή, στην νέα εποχή…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s