Υφυπουργό αποκτά ο Χάρης εντός 3μήνου – Τι «κλέβει» από 3 Υπουργεία

Πριν το τέλος του 2015 προγραμματίζεται να συσταθεί το Υφυπουργείο Ανάπτυξης – Ο Υφυπουργός θα υπάγεται στον Υπουργό Οικονομικών – Και ο ΚΟΤ υπό του Υφυπουργού

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
«Το γοργόν και χάριν έχει». Υπό αυτό το μότο φαίνεται να κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής (10/10) εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Το Υφυπουργείο, όπως πληροφορείται το onlycy θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου τριμήνου δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα πριν το τέλος του 2015.

Μάλιστα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης θα βρίσκεται υπό του Υπουργού Οικονομικών και στο χαρτοφυλάκιο του θα «μαζέψει» αρκετές υπηρεσίες και τμήματα από τρία Υπουργεία. Πρόκειται για τα Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορίου.

Βασικά όλα τα τμήματα των εν λόγω τριών υπουργείων που έχουν να κάνουν με θέματα ανάπτυξης θα βρίσκονται πλέον υπό του Υφυπουργού Ανάπτυξης, τμήματα δηλαδή όπως ο ΚΟΤ, Άδειες για Καζίνο, μέρος Πολεοδομίας κτλ.

«Φιλοδοξούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον εφιάλτη της γραφειοκρατίας, ενώ είμαστε αποφασισμένοι να καταργήσουμε δαιδαλώδεις διαδικασίες οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως ανάχωμα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», σημείωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξήγγειλε την πρόθεση του για δημιουργία Υφυπουργείο Ανάπτυξης, «χαρτογραφώντας» έτσι και τις ευρύτερες αρμοδιότητες του εν λόγω Υφυπουργείου.

Πρόσθεσε παράλληλα πως «το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει την απλοποίηση των διαδικασιών για  αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, νέο αναπτυξιακό νόμο που προνοεί διαδικασία ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων και νέο κανονιστικό πλαίσιο και θεσμικό πλαίσιο για ζωτικούς τομείς της οικονομίας».

Αρχικά 7 Υφυπουργεία… 
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς ο Νίκος Αναστασιάδης είχε προεκλογική θέση για επτά Υφυπουργεία:
1/ Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Έρευνας,
2/ Ενέργειας,
3/ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,
4/ Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπηρεσιών,
5/ Μετανάστευσης – Πρόνοιας και Κοινωνικής Ένταξης,
6/ Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης και
7/ Υφυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μετά μειώθηκαν σε 5
Ωστόσο, αργότερα κρίθηκε ότι το Υφυπουργείο Ενέργειας θα μπορούσε να παραμείνει υπό του Υπουργείου Εμπορίου και έτσι δεν θεωρείται «αναγκαίο», ενώ τα θέματα Μετανάστευσης  τυγχάνουν πιο επισταμένης διαχείρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Βουλή και Κυβέρνηση συμφώνησαν σε 3
Ως εκ τούτου, από τα πέντε Υφυπουργεία που απέμειναν, Βουλή και Κυβέρνηση, σε μια πρώτη συζήτηση κατά τον Οκτώβριο του 2013 συμφώνησαν πως υπό τις περιστάσεις θα μπορούσαν να συσταθούν τρία Υφυπουργεία. Αυτά είναι τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Γίνεται παράλληλα κατανοητό ότι τα θέματα Τουρισμού μεταφέρονται στο Υφυπουργείο Ανάπτυξης και συνεπώς «διαγράφεται» άλλο ένα (ή μισό) Υφυπουργείο από τα 7 που εξήγγειλε προεκλογικά ο Πρόεδρος (Υφυπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού), και συνάμα το «Υφυπουργείο  Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Έρευνας» διευρύνεται.

Πάντως δεν αποκλείεται, αν και απομακρυσμένο, να υπάρχει και η δυνατότητα διορισμού στη θέση του Υφυπουργού Δημοσίου Υπαλλήλου (κλίμακας Α13 και άνω).

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s