ΑΠΟΨΗ: 5 Μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος στις 19/4/2013…

«Για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου». (!!!)

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Στις 19 Απριλίου 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης με μια τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρόντες ήταν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βουλευτές, ειδικότερα από τα συγκυβερνώντα κόμματα, αξιωματούχοι ανεξάρτητων θεσμών, ανώτατοι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού και τραπεζίτες, εξήγγειλε 49 (!!!) μέτρα για την Οικονομία και την επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Δεν θα αναλύσουμε βεβαίως τα 49 μέτρα του Νίκου Αναστασιάδη στο άρθρο αυτό, αλλά θα δούμε μερικά από αυτά (πέντε), για να δούμε κατά πόσο μετά από 2,5 χρόνια υλοποιήθηκαν.

ΜΕΤΡΟ 01 
Είπε ο Πρόεδρος: «Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, έχει επιτευχθεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση, η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών».

Δηλαδή αντί να ξοφλήσεις σε 20 χρόνια σου επιμηκύνουν το δάνειο να εξοφληθεί σε 25 ή 30 χρόνια. Αλλά τι σημαίνει «χωρίς επιπλέον επιβάρυνση οφειλετών»;

Μήπως ο Πρόεδρος εννοούσε χωρίς να καταβληθούν από τον οφειλέτη τα έξοδα ανανέωσης του δανείου ή/και χαρτόσημα (ή όπως αλλιώς ονομάζονται), τα οποία αναλόγως ποσού μπορεί να είναι καμιά 100στή ευρώ;

Ή μήπως να γίνεται επιμήκυνση αλλά ο οφειλέτης όσα θα έδινε στην τράπεζα με την αποπληρωμή στα 20 χρόνια να τα δώσει και με την αποπληρωμή στα 25 ή στα 30 χρόνια; (τεχνητό και έμμεσο κούρεμα χρέους δηλαδή).

Όμως, ό,τι κι’ αν εννοούσε ο Πρόεδρος, αυτό το Μέτρο έμεινε στα λόγια.

ΜΕΤΡΟ 02
«Στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, η κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων».

Μειώθηκαν; ΝΑΙ

Μειώθηκαν σε βαθμό που να συμβαδίζουν με το τι πραγματικά γίνεται έξω στο παζάρι και στην αγορά; ΟΧΙ

Μειώθηκαν και συμβαδίζουν γενικώς με τα επιτόκια που επιβάλλονται στις άλλες χώρες μέλη του ΕΥΡΩ; ΟΧΙ

Η στήλη προσθέτει και ένα άλλο ερώτημα: Οι Τράπεζες μειώνουν το επιτόκιο σε αναδιαρθρωμένα δάνεια ώστε το ύψος του επιτοκίου να μην καθιστά το αναδιαρθρωμένο δάνειο και πάλι Μη Εξυπηρετούμενο και Μη Βιώσιμο; ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΝΑΙ

(Ειρωνεία; Οι εμπορικές τράπεζες να είναι ευέλικτες ή πιο ευέλικτες από τον κατά τα άλλα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ; ΚΑΙ ΟΜΩΣ !!!)

ΜΕΤΡΟ 03
«Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Για το σκοπό αυτό θα διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής».

Διορίστηκε όντως με την πάροδο όμως σχεδόν 1,5 χρόνου από την εξαγγελία.

ΜΕΤΡΟ 04
«Για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου».

Αμάν!!! Πρόεδρε… Χρειάζεται σχόλιο επ’ αυτού; Το σημαντικότερο ίσως ΜΕΤΡΟ αλλά σήμερα συζητάμε εάν θα πουληθούν τα δάνεια σε τρίτους και βλέπουμε το ΔΗΚΟ να προτείνει λίγο – πολύ αυτό που είπατε εσείς τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2013!!!

ΜΕΤΡΟ 05
«Για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θα μειωθεί περεταίρω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Έγιναν όντως προσπάθειες…

Νομίζω πως τα όποια σχόλια για τα ανωτέρω περιττεύουν.

Αυτό όμως που πραγματικά απορώ, είναι πού πήγε εκείνος ο Αναστασιάδης του 2013;

Πώς είναι δυνατόν όλα αυτά, τα οποία ήταν άκρως σημαντικά για την αναθέρμανση της Οικονομίας αλλά προπάντων της προστασίας του Κοινωνικού Ιστού του κράτους, και τα οποία και ο ίδιος ο Πρόεδρος τα αντιλαμβανόταν ως τέτοια (αλλιώς δεν θα τα εξήγγελλε) να έμειναν μόνο λόγια…

Twitter: @tsangarisp 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s