Τριμερή για Κυπριακό μετά τον Νοέμβριο – Τριμερή για ΦΑ την Τετάρτη

Οι ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου συναντώνται στην Νέα Υόρκη στις 30/9 – Την Δευτέρα μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη και ο Μουσταφά Ακιντζί – Θα συναντηθεί με Μπαν, και Κέρι 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Τριμερή Διάσκεψη με την συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ και των δυο ηγετών προετοιμάζεται για εντός του Δεκεμβρίου, με τον Μπαν Κι Μουν να θέλει την πραγματοποίησή της μόνο εάν οι δυο ηγέτες βρίσκονται σε «ακτίνα συμφωνίας», έτσι ώστε κατά την Τριμερή συνάντηση να δώσει το «σφύριγμα» για την τελική ευθεία της Συμφωνίας για Λύση.

Όπως εκτιμάται έως τον προσεχή Δεκέμβριο οι δυο πλευρές θα καλύψουν αρκετό δρόμο στις συνομιλίες αφού αυτό το διάστημα πέραν των συναντήσεων των δυο ηγετών οι τεχνοκρατικές ομάδες των δυο πλευρών εργάζονται «νύχτα-μέρα» σε διάφορες πτυχές και λεπτομέρειες τεχνοκρατικής φύσεως αφού ο όγκος εργασίας που απαιτείται να γίνει παραμένει αρκετά μεγάλος.

Οι συναντήσεις στην Νέα Υόρκη, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του τ/κ ηγέτη (ο οποίος μεταβαίνει στην ΝΥ την Δευτέρα 28/9) κυρίως με τους ΓΓ του ΟΗΕ και Αμερικανό ΥΠΕΞ, αν και θεωρούνται λίγο – πολύ καθιερωμένες και τυπικές, στην παρούσα φάση του κυπριακού κρίνονται ως άκρως σημαντικές, αφού τόσο οι Αμερικανοί όσο και ο ΟΗΕ «βλέπουν» και επιθυμούν την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο κυπριακό εντός των επόμενων μηνών.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για δύο σημαντικές συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων  ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία και ποια τα επόμενα βήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη (29/9) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τέσσερεις, πέντε εκκρεμότητες και «Πάρε – Δώσε»
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μια τριμερής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να λάβει χώρα μετά τον Νοέμβριο, «διότι εντός εκείνου του διαστήματος εκτιμάται ότι τα πράγματα στο κυπριακό θα είναι πλέον ξεκάθαρα και πέραν κάποιων ενδεχομένως διαδικαστικών ζητημάτων τα σοβαρά εκκρεμούντα θέματα που θα παραμείνουν δεν θα ξεπερνούν τα τέσσερα – πέντε».

Όπως αντιλαμβάνεται το Onlycy, πρόκειται για το ζήτημα της Εκτελεστικής Εξουσίας, το Περιουσιακό ως προς τον πρώτο λόγο, οι χάρτες για το εδαφικό και οι Εγγυήσεις. Κάτι που το πλέον πιθανό είναι να επιλυθούν σε μια διαδικασία «Πάρε-Δώσε».

Τριμερής ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου
Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου στην Νέα Υόρκη, όπου κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η Ενέργεια.

Τα νέα δεδομένα μετά και την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Zohr» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και η απόφαση της ΕΝΙ για χρήση του Τερματικού Υγροποίησης στην Damietta αναμένεται ότι θα απασχολήσουν τους τρεις ΥΠΕΞ, οι οποίοι θα εξετάσουν τις διάφορες πτυχές που ενδεχομένως να προκύπτουν για συνεργασία.

Επίσης, το «καυτό θέμα» της ΑΟΖ (καθορισμός μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας) αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου εξαγγέλθηκε από τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Κάιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος προχώρησαν σε δυο συναντήσεις Κορυφής, με τους τρεις Αρχηγούς να συναντώνται πρώτα στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014 και μετέπειτα στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου 2015.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s