ΑΠΟΨΗ: Το μήνυμα Κάμερον προς Τουρκία για Εγγυήσεις…

…η Βρετανία με έμμεσο διπλωματικό τρόπο ωθεί την Άγκυρα να τοποθετηθεί και η ίδια στο θέμα των Εγγυήσεων

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Στις 15 Ιανουαρίου 2014, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν μια βαρυσήμαντη συμφωνία για τις περιοχές των Βάσεων στην Κύπρου, όπου επιτράπηκε η ανάπτυξη της γης από τους ιδιοκτήτες της.

Οι διαπραγματεύσεις για εκείνη την Συμφωνία άρχισαν από τις 2 Οκτωβρίου 2013 και η Συμφωνία όπως υπογράφτηκε στις 15/1/14 δίδει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας. Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.
Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Οι δε περιοχές που επηρεάζονται (θετικά) από την εν λόγω Συμφωνία είναι αρκετές. Πρόκειται για περιοχές στις Κοινότητες: Ακρωτήρι, Κολόσσι, Ερήμη, Επισκοπή, Ασώματος, Τραχώνι, Αυδήμου, Παραμάλι, Σωτήρα, Περιοχές Δήμου Ύψωνα/ μια μικρή περιοχή Δήμου Κάτω Πολεμιδίων, Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια, Πύλα, Δασάκι Άχνας, Αχερίτου Βρυσούλλες, Αυγόρου, Φρέναρος, Περιοχή Στροβιλιών κοντά στο οδόφραγμα που ανήκει στον Δήμο Δερύνειας.

Την 1η Ιουνίου 2015 η Βρετανική Κυβέρνηση, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ότι η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή αρκετών εδαφών των Βάσεων υπό την κυριαρχία της Κύπρου, ισχύει και βρίσκεται στο τραπέζι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Κάτι που επαναβεβαίωσε και στις 2 Ιουλίου 2015 ο Λόρδος Στόπφορντ (εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση) κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή των Λόρδων.

«…ως μέρος μιας αρμόζουσας και συνολικής λύσης θα παραδώσουμε σχεδόν τη μισή από τη μάζα γης των εδαφών των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων», είπε συγκεκριμένα.

Την περασμένη Παρασκευή (18/9/15) η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε ακόμη ένα βήμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη – Κάμερον, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθάρισε ότι δεν το ενδιαφέρει να συνεχίσει να είναι μέρος των Εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι είναι έτοιμο να αποχωρήσει από Εγγυήτρια Δύναμη, εάν αυτό θέλουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο στα πλαίσια μια συνολική επίλυσης του Κυπριακού.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού στην ουσία η Βρετανία με έμμεσο διπλωματικό τρόπο ωθεί την Άγκυρα να τοποθετηθεί και η ίδια στο θέμα των Εγγυήσεων και παράλληλα στέλλει το μήνυμα προς Ερντογάν ότι το Η.Β. δεν θεωρεί πως το θέμα των Εγγυήσεων θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα για οπισθοδρόμηση των Συνομιλιών και κυρίως πως δεν θα ανεχτεί να «χαλάσει η όποια συμφωνία», λόγω του θέματος των Εγγυήσεων.

Η πολιτική σκοπιμότητα της δήλωσης Κάμερον περί Εγγυήσεων σε αυτό αποσκοπεί και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αφού μετά την Ελλάδα τώρα και η Βρετανία ξεκαθαρίζει το θέμα των Εγγυήσεων, αφήνοντας ουσιαστικά την Άγκυρα μόνη σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.

Στην όλη εξίσωση θα πρέπει να ενταχθούν και τα γεγονότα τα οποία προαναφέρθηκαν πιο πάνω, τα οποία καταγράφηκαν στο εν λόγω άρθρο, ώστε να γίνει πιο εμφανής η «εικόνα» της στάσης της Βρετανίας έναντι της παρούσας διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του κυπριακού.

Ανεξαρτήτως όμως της στάσεως του Λονδίνου, η ουσία παραμένει… στην Άγκυρα. Η οποία θα πρέπει και αυτή να τοποθετηθεί επί του θέματος των Εγγυήσεων. Και τόσο το Λονδίνο, όσο και η Ουάσιγκτον αλλά και οι Βρυξέλλες, θα πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες σε τούτο… εάν βεβαίως επιθυμούν να συμβάλουν βοηθητικά στην εξεύρεση λύσης.

Twitter: @tsangarisp 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s