ΑΠΟΨΗ: Και όμως η ΕΕ τους θεωρεί Λαθρομετανάστες…

Η πραγματικότητα είναι πως η ίδια η ΕΕ τους θεωρεί λαθρομετανάστες. Φραστικά και μόνο υποστηρίζει πως είναι Πρόσφυγες αφού πρακτικά δεν αναιρεί τον Κανονισμό 2001/51/ΕΚ τουλάχιστον για τους Σύριους… Είναι τελικά ή δεν είναι Πρόσφυγες; Αυτό να μας πει η ΕΕ… 

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 

Στις 22 Απριλίου 2015, ο Hans Rosling*, δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube, όπου εξηγούσε γιατί όλοι αυτοί οι πρόσφυγες επιλέγουν την είσοδο σε Ευρωπαϊκές χώρες μέσω σαπιοκάραβων παρά μέσω της κανονικής και εύκολης οδού, δηλαδή να ταξιδέψουν προς την ΕΕ με ένα αεροπλάνο.

Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι βεβαίως πολύ πιο φθηνά απ’ όσα δίδουν όσοι αναζητούν την είσοδο στην ΕΕ, αφού είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι καταβάλλουν πέραν των 1000ευρώ στα διάφορα κυκλώματα για να τους φυγαδεύσουν σε ευρωπαϊκή χώρα, με καράβια και βάρκες, τα οποία τα περισσότερα δεν είναι σε θέση καν να κάνουν ένα ταξίδι μερικών χιλιομέτρων (πόσο μάλλον εκατοντάδων).

Την ίδια εξήγηση έδωσε και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος αφού πρώτα υπέβαλε την ερώτηση: «Γιατί δεν παίρνουν ένα αεροπλάνο για να φτάσουν με 400 ευρώ σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;», απάντησε:

«Διότι το απαγορεύει ο Κανονισμός 2001/51/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι κάθε αεροπορική (ή/και ναυτιλιακή) εταιρεία που μεταφέρει ένα άτομο χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα για την είσοδο του στην ΕΕ πρέπει μα μπει στο ίδιο αεροπλάνο και να επιστρέψει απ εκεί που  ήρθε, πληρώνοντας και το εισιτήριο της επιστροφής. Έτσι οι αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζοντας τον κανονισμό   δεν αποδέχονται επιβάτες από τις χώρες αυτές».

Αυτός ο Κανονισμός έχει βεβαίως και μια επιπλέον παράγραφο. Εξαιρούνται, λέει, οι πρόσφυγες βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

Αλλά ποιος αποφασίζει ότι είναι πρόσφυγες; Η ΕΕ, όπως σημειώνει ο Hans Rosling, μετέφερε αυτή την ευθύνη (την λήψη απόφασης για το ποιος είναι και ποιος όχι) στην χώρα από την οποία ο Πρόσφυγας θέλει να διαφύγει (!!!).

Δηλαδή η ΕΕ από τη μια ήθελε να επιδείξει (δήθεν) σεβασμό στην Σύμβαση της Γενεύης (βάσει της οποίας καθορίζεται ποιος είναι και ποιος δεν είναι πρόσφυγας), αλλά την ίδια ώρα μετέθεσε αυτή την ευθύνη στην χώρα από την οποία ένας πρόσφυγας προσπαθεί να διαφύγει (!!!) εκμηδενίζοντας ουσιαστικά αυτή την ρήτρα και έτσι ουδείς πλέον χωρίς VISA δεν εισέρχεται εντός της ΕΕ.

Και πρόκειται όντως για άλλη μια παραδοξότητα από πλευράς της ΕΕ. Και αυτή η παραδοξότητα γίνεται σχιζοφρενική όταν βλέπεις την ΕΕ τώρα να καλωσορίζει υποτίθεται τους πρόσφυγες (όσοι επιβίωσαν από το ταξίδι θανάτου, και όπως πολύ ορθά σημείωσε ο Τ. Χατζηγεωργίου «είναι σαν να τους υποβάλλουν σε ένα τεστ κοπώσεως και επιβιώσεως, κάτι σαν reality show»), να παρακολουθεί αμέτοχη τις χώρες που δέχονται τα κύματα προσφύγων (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) και την ίδια ώρα να δημιουργείται φραστικός και λεκτικός εμφύλιος μεταξύ των πολιτών αυτών των κρατών κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι είναι Πρόσφυγες ή Λαθρομετανάστες…

Και όμως, η ίδια η ΕΕ, τους θεωρεί Λαθρομετανάστες. Εμείς όλοι που λέμε πως είναι πρόσφυγες είμαστε κατ’ αντίθεση των Κανονισμών της ΕΕ, η οποία ασχέτως εάν τώρα ανασκουμπώθηκε και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει (δήθεν).

Και το μέγα ερώτημα είναι: Εάν η ΕΕ, ήθελε πραγματικά να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα προχωρούσε σε αλλαγές του εν λόγω Κανονισμού; Δεν θα έβρισκε τρόπο να βοηθήσει να διαφύγουν αυτοί οι άνθρωποι από την χώρα τους; Αφού είναι πρόσφυγες, όχι μόνο πρέπει, αλλά οφείλεις να τους φυγαδεύσεις από την χώρα από την οποία κινδυνεύουν.

Υγ Το άρθρο γράφτηκε την Παρασκευή (11/9). Χθες, Κυριακή (13/9), η Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση προσώπων μεταξύ των Χωρών – Μελών – Σένγκεν της ΕΕ, έτσι ώστε να ελέγχει πλέον ποιοι εισέρχονται εντός της χώρας για να αποτρέψει την άτακτη είσοδο Προσφύγων εντός της Γερμανίας.

Twitter: @tsangarisp 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s