Η πρόνοια της Ελεύθερης Διακίνησης, Εγκατάστασης και άσκησης Επαγγέλματος είναι η πεμπτουσία ενός Σχεδίου Λύσης, το οποίο θα καταστήσει το νέο κράτος ισχυρό και βιώσιμο
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
«Το σημαντικότερο εδώ είναι η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών. Και εδώ δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία».
Αυτά δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε για το θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών, όπου και διευκρίνισε: «δεν υπάρχει ανάλογο θέμα και δεν συζητείται. Αν θέλετε εκείνο για το οποίο έχω ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και θα το πω και δημόσια είναι για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι».
Η ρήτρα αυτή: «Ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και άσκηση επαγγέλματος» είναι μια πολύ βασική και θεμελιώδη πρόνοια, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα από τα κύρια συστατικά του πυρήνα του νέου Ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει. Μια βασικότατη παράμετρος, η οποία μαζί με άλλες 5 πρόνοιες που θα υπάρξουν, θα αποτελούν την εγγύηση της βιώσιμης λύσης.
Οι άλλες 5 είναι:
Η απαγόρευση άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τα κρατίδια,
Η απαγόρευση άσκησης αμυντικής πολιτικής από τα κρατίδια,
Η απαγόρευση απόσχισης
Η μια, ενιαία Κυριαρχία, Ιθαγένεια και Υπηκοότητα
Η μεταφορά των Εγγυήσεων από Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Οι τρεις ρήτρες με τις απαγορεύσεις είναι ουσιαστικά η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Ομοσπονδιακών και Συνοσπονδιακών Συστημάτων, όπου για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα Σύστημα Ομοσπονδιακό πρέπει να συνυπάρχουν ρητά και οι τρεις απαγορεύσεις.
Όμως με τις υπόλοιπες ρήτρες θα ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά. Το «Δικαίωμα Ελεύθερης Μετακίνησης, Εγκατάστασης και Άσκησης Επαγγέλματος» είναι λοιπόν μια βασικότατη πρόνοια, η οποία έχει να κάνει άμεσα με την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Είναι η ρήτρα, η οποία θα μπορεί να αλλάξει το ρου της Κύπρου, του νέου κράτους που θα προκύψει, και θα σπείρει την αλληλοεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων η οποία και θα αποτελέσει ένα γερό θεμέλιο για μια βιώσιμη και διαρκή λύση. Διότι χωρίς να υπάρξει ώσμωση μεταξύ του λαού, δεν μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.
Είναι η ρήτρα, βάσει της οποίας ο Κερυνειώτης θα μπορεί να εγκατασταθεί στην πόλη του, είναι η πρόνοια βάσει της οποίας ο Αμμοχωστιανός ξενοδόχος θα επαναλειτουργήσει ή θα επαναδραστηριοποιηθεί στην Αμμόχωστο.
Η δύναμη, η ισχύς αυτής της πρόνοιας είναι πασιφανής και θα ήταν «υπερκάλυψη του αυτονόητου» η περαιτέρω επιχειρηματολογία για το πόσο θετικά αναμένεται να επιδράσει συγκεκριμένη ρήτρα στην εφαρμογή της λύσης.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Κάτι που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προφανώς αρκετοί θα εμφανιστούν και να προχωρούν σε συνειρμούς και ερμηνείες εκτός κάθε πολιτικής λογικής. Και αυτό αφορά την «Δικοινοτικότητα». Και ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε: «Το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι».
Και επειδή αρκετοί είναι που το παρερμήνευσαν και υποστηρίζουν πως πρόκειται για συνομοσπονδιακό στοιχείο, θα πρέπει να λεχθεί πως ουδέν αναληθέστερο. Διότι αν ήταν έτσι για παράδειγμα στις ΗΠΑ δεν θα είχαμε Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν την θανατική ποινή και Πολιτείες όπου την απαγορεύουν. Ούτε και Πολιτείες που επιτρέπουν την χρήση Κάνναβης και Πολιτείες που την απαγορεύουν. Ούτε και θα είχαμε Κρατίδια στην Γερμανία όπου επιτρέπεται η πορνεία ενώ σε κάποια άλλα όχι.
Και διότι έρχονται αρκετά σημαντικές εξελίξεις, οι Αρχηγοί των Κομμάτων θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα, ψυχραιμία και κυρίως να μην προάγουν και να μην συντηρούν την διαστρέβλωση και την σκόπιμη παρερμηνεία…
Twitter: @tsangarisp