ΑΠΟΨΗ: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα είναι αν μένει ή φεύγει η Κυβέρνηση Τσίπρα και όχι όλα τα υπόλοιπα, τα οποία είναι ψευδοδιλλήματα… Δεν δίνω απολύτως καμία σημασία στις δηλώσεις Μέρκελ διότι έχουν σκοπιμότητα, σε αντίθεση με την στάση Ομπάμα και Λιου, η οποία πηγάζει από πολιτικά και γεωστρατηγικά κριτήρια… 

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Θα ήταν αστείο να επιχειρούσαμε να αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά ενός ΟΧΙ ή ενός ΝΑΙ. Και είναι αστείο αυτό που επιχειρούν διάφοροι δημοσιογράφοι και διάφορα ΜΜΕ να μας πείσουν είτε υπέρ της μιας επιλογής είτε υπέρ της άλλης. Γιατί; Μα εδώ επιφανείς οικονομολόγοι, παγκοσμίου φήμης, και δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ;

Το ΔΝΤ για παράδειγμα ήρθε με την δημοσιοποίηση της έκθεσης να υιοθετήσει την άποψη Βαρουφάκη και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει κανένα νόημα για το ίδιο το ΔΝΤ να συμμετέχει σε νέα χρηματοδότηση διότι απλούστατα αυτό δεν οδηγεί πουθενά, εάν πρώτα δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους (κούρεμα δηλαδή είτε άμεσα είτε έμμεσα).

Την ίδια άποψη διατηρεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Την ίδια άποψη διατηρούν και Νομπελίστες Οικονομολόγοι, και είναι παντελώς γελοίο να ακούς ή να διαβάσεις άσχετους ή και εν μέρει σχετικούς να αναλύουν επιδερμικά και επιφανειακά τα υπέρ και τα κατά ενός ΝΑΙ και ενός ΟΧΙ.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, επειδή ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητας να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός ΝΑΙ ή υπέρ ενός ΟΧΙ, η προσπάθεια καταπιάστηκε και αναλώθηκε στην φτηνή λαϊκή προπαγάνδα. Είτε για το ΝΑΙ είτε για το ΟΧΙ.

Προσωπικά, δεν δίνω καμία απολύτως σημασία στο τι υποστηρίζει η Μέρκελ ή η ΕΕ. Διότι ακριβώς και αυτοί παίζουν τα δικά τους παίγνια ώστε να προστατέψουν τα δικά τους προσωπικά πολιτικά συμφέροντα αλλά και αυτά των τραπεζών τους.

Για παράδειγμα η Financial Times σε προχθεσινή ανάλυσή της σημείωνε πως «εάν η Ελλάδα επρόκειτο να χρεοκοπήσει έναντι όλων των χρεών του επίσημου τομέα, η Γαλλία και η Γερμανία μόνο θα χάσουν περίπου €160 δισ. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα μείνουν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί ‘losers’».

Με λίγα λόγια ενώ μεν η Άγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορούσε αυτό να το στηρίξει και να το υποστηρίξει, αφού μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στον γερμανικό λαό, αλλά και στις γερμανικές τράπεζες, για ποιο λόγο η ΕΕ συνέχιζε να δανείζει την Ελλάδα από την στιγμή που το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και τώρα βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος είτε κούρεμα (άρα μερικές απώλειες) είτε χρεοκοπία (άρα πλήρη απώλεια των δανεικών).

Εξού και γίναμε μάρτυρες μιας παράστασης δεσποτισμού και πολιτικής αλητείας από πλευράς της ΕΕ έναντι σε ένα μέλος τους. Διότι ακριβώς ο κάθε ένας προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα και όχι αυτό που επιβάλλεται για την διαφύλαξη της Ευρωζώνης και του Ευρώ (μεγάλη συζήτηση αυτή που αγγίζει και την πτυχή της ανύπαρκτης πολιτικής ενοποίησης, η οποία φαίνεται να είναι και η μόνη λύση, αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα και δεν θα το αγγίξουμε σε αυτό το άρθρο).

Από την άλλη όμως, είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να αποτυγχάνει στις 5μηνες διαπραγματεύσεις και να καταφεύγει ως «κρετίνος πολιτικός» στο λαό, για να μοιράσει τις όποιες ευθύνες του αναλογούν.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται χωρίς εναλλακτικό σενάριο, το ερώτημα στο Δημοψήφισμα έχει ξεπεραστεί και πλέον οι Έλληνες μεταβαίνουν στις Κάλπες την Κυριακή με ένα άλλο ερώτημα: Παραμονή κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία ή όχι;

Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα και όχι τα ψευδοδιλήμματα περί εξόδου από το ευρώ και περί πτώχευσης και επιστροφή στη Δραχμή… (κάτι που δεν θα ήταν καθόλου κακό σενάριο, εάν όμως υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο, κάτι που δεν ακούσαμε).

Εν κατακλείδι, οι Έλληνες σήμερα αποφασίζουν: Μένει ή Φεύγει η Κυβέρνηση Τσίπρα; Και το επόμενο ερώτημα είναι: Εάν όχι ο Τσίπρας ποιος; Ο Σαμαράς; Ή το ΠΑΣΟΚ;

Μα αυτοί δεν είναι που υπερχρέωσαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα;

Twitter: @tsangarisp 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s