ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 8 εκατομμύρια ευρώ για Μικρομεσαίους – Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση 60% μισθού

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές έως τον Νοέμβριο εκτός και εάν κριθεί Συνταγματικός ο Νόμος από το Ανώτατο Δικαστήριο ενωρίτερα – Νομικοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο εν λόγω Νόμος για το ωράριο είναι Αντισυνταγματικός  

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Οκτώ εκατομμύρια ευρώ έχει εξοικονομήσει η Κυβέρνηση, τα οποία και θα παραχωρήσει μέσω διαφόρων σχεδίων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα η Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης 60% μισθού υπαλλήλου που θα προσληφθεί από ΜμΕ εάν η τελευταία θα παραμένει ανοικτή και τις Κυριακές.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, εξοικονόμησε 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα διαθέσει προς ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Διάφορα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ανακοινωθούν λίαν συντόμως.

Ιδιαίτερα θετική ωστόσο εντύπωση τόσο ανάμεσα στην Κοινωνία όσο και στους Μικρομεσαίους προκάλεσε η εξαγγελία της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ότι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμένουν ανοικτές τις Κυριακές και επιθυμούν να προσλάβουν υπάλληλο θα μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο επιδότησης 60% του μισθού του προσληφθέντα υπαλλήλου.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που θα μπορούν να αιτηθούν για να επωφεληθούν, το πρωτοποριακό ομολογουμένως αυτό μέτρο, δεν θα πρέπει να εργοδοτούν πέραν των 4 υπάλληλων και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να ανοίγουν και τις Κυριακές και ως εκ τούτου θα απαιτείται πρόσληψη ενός ακόμη υπαλλήλου.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται σχετικώς το onlycy, οι εταιρείες για να μπορούν να αιτηθούν για το εν λόγω Σχέδιο θα πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία του Λιανικού Εμπορίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες και επίσημη εξαγγελία από πλευράς Υπ. Εργασίας αναμένεται να γίνει μέχρι αύριο, Παρασκευή (15/5).

Στο μεταξύ, αναφορικά με το διάταγμα της Υπουργού για λειτουργία των Καταστημάτων και την Κυριακή, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης (στο δελτίο ειδήσεων του SIGMA, 13/5), «υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που αναφέρει ότι η Υπουργός έχει το δικαίωμα να εκδώσει διάταγμα για τα ωράρια» σημειώνοντας παράλληλα ότι μια αγορά δεν πρέπει να ρυθμίζεται με πολιτικές αποφάσεις και ένα σύγχρονο κράτος θα πρέπει να αφουγκράζεται και τα αιτήματα της Κοινωνίας αλλά και των Καταναλωτών.

Πρόσθεσε δε, πως ο Νόμος για τα ωράρια, κρίνεται από πλευράς Κυβέρνησης ως Άνισος και κατ’ επέκταση πολύ πιθανό και Αντισυνταγματικός αφού γίνεται ξεκάθαρη διάκριση Επιχειρήσεων, ποιες δηλαδή θα μπορούν να εργάζονται Κυριακές και ποιες όχι.

Ενδεικτικό ήταν και το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Πετρίδης λέγοντας συγκεκριμένα πως «δεν είναι δυνατόν δια Νόμου να λέμε σε ένα Μικρομεσαίο που έκανε επένδυση για ένα κατάστημα 150 τετραγωνικών μέτρων ότι δικαιούται να ανοίγει, και σε ένα άλλο επιχειρηματία, διπλανό του πρώτου, στον ίδιο δρόμο με τον πρώτο, επειδή έκανε επένδυση για κατάστημα 170 τετραγωνικών μέτρων να του λέμε πως δεν δικαιούται να δουλεύει την επιχείρησή του τις Κυριακές».
(Δημοσιεύτηκε στο onlycy στις 14/5/15)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s