ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Άφησαν για το τέλος, μαζί με Λύση, την Αμμόχωστο και Τύμπου

Θετικά αποτιμάται η απόφαση Αναστασιάδη και Ακκιντζί να μην ασχοληθούν στο πλαίσιο των ΜΟΕ αλλά ως μέρος της συνολικής λύσης θέματα υψηλής πολιτικής 

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Στα πλαίσια της συνολικής λύσης θα συζητηθούν τα θέματα της Αμμοχώστου αλλά και του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και όχι στη βάση των ΜΟΕ, ήταν η κοινή προσέγγιση των δυο ηγετών.

Καθόλου τυχαία προς τούτο δεν ήταν άλλωστε και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι οι δυο ηγέτες κατά το δείπνο της Δευτέρας (11/5) συμφώνησαν να προχωρήσουν παράλληλα με την έναρξη των συνομιλιών και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) «χαμηλής πολιτικής και τα οποία να μπορούν να προωθηθούν άμεσα και γρήγορα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ηγέτες δεν διαφώνησαν στην άποψη, την οποία έθεσε στο τραπέζι ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, ότι οι δυο πλευρές δεν θα έπρεπε να αναλωθούν σε ΜΟΕ υψηλής πολιτικής (σ.σ. όπως το θέμα επιστροφής Αμμοχώστου και νομιμοποίησης αεροδρομίου Τύμπου), κάτι που θα απαιτούσε ιδιαίτερες προσπάθειες και αρκετό χρόνο και ενδεχομένως να δημιουργούσε και δυσκολίες στις συνομιλίες για μια συνολική λύση του κυπριακού.

Δεν αποκλείεται ωστόσο  οι δυο ηγέτες να αναθέσουν σε Επιτροπές να εξετάσουν τα δυο θέματα παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με τις τελικές ωστόσο αποφάσεις να λαμβάνονται είτε λίγο πριν είτε μαζί με την τελική συμφωνία.

Επ’ αυτού, ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημείωσε πως «συμφωνήθηκε, αφού και οι δύο ηγέτες βλέπουν και αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που θα έχουν στη διαπραγμάτευση και στο στόχο που καλείται η διαπραγμάτευση να εξυπηρετήσει, να αρχίσει η συζήτηση με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής τα οποία μπορούν να προωθηθούν άμεσα και γρήγορα. Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, «η προστιθέμενη αξία που τα ΜΟΕ μπορούν να έχουν προς εξυπηρέτηση του στόχου των διαπραγματεύσεων παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και όχι ως υποκατάστατο της. Την ίδια στιγμή είπαν ότι μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για ΜΟΕ και αυτή να ξεκινήσει μάλιστα από ΜΟΕ που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στο onlycy πως η εν λόγω απόφαση των δυο ηγετών (και η μη επιμονή τους σε ΜΟΕ υψηλής πολιτικής) είναι ιδιαίτερα θετική αφού τούτο, δείχνει, όπως σημειώθηκε από τους ίδιους κύκλους, ότι και οι δυο ηγέτες επιθυμούν και αναζητούν την συνολική λύση του προβλήματος και όχι μόνο λύση σε επί μέρους ζητήματα.

(Δημοσίευση στο onlycy.com στις 13/5/2015)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s