ΑΠΟΨΗ: Η FOCUS, η στραβάρα μας και το δούλεμα…

Αντί δηλαδή, να σταθούν όρθιοι και να μας πουν «μάλιστα Κύριοι, λάβαμε και από την FOCUS, λάβαμε και από την «Χ» εταιρεία, λάβαμε και από τον «Ψ» επιχειρηματία εισφορές», μας παίζουν κρυφτό λες και απευθύνονται σε ηλίθιους.

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Τα κόμματα στην Κύπρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια χρημάτων. Αυτή ήταν και παραμένει προσωπική μου θέση, η οποία συνάγεται μέσα από πολλές αναφορές, παραδοχές, μαρτυρίες αλλά και μέσα από δημοσιογραφικές έρευνες, όπου μια εξ’ αυτών κατέδειξε ότι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ περνούν ετησίως από τα κόμματα άγνωστης προέλευσης. Τα συμπεράσματα αυτής της δημοσιογραφικής μου έρευνας, δημοσιοποιήθηκαν στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», όταν τότε είχα συνεργασία με την εν λόγω εφημερίδα, στις 10 Μαΐου 2009.

Υπενθυμίζω ακόμη την δημόσια μαρτυρία του Χρήστου Πουργουρίδη ότι στα κόμματα κατέφθαναν μετρητά μέσα σε μαυροσάκουλα (διαβάστε εδώ:
Τα μαυροσάκουλα, οι πολιτικοί – δικηγόροι και τα χαϊβάνια)

Και η στήλη δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα της Διαφάνειας στα κόμματα (και όχι μόνο. Και για να μην θεωρηθεί ότι αφήνονται τα ΜΜΕ εκτός, η στήλη τοποθετήθηκε και επί τούτου, σημειώνοντας, πως η Κύπρος αποτελεί την μοναδική χώρα στην ΕΕ, όπου δεν υπάρχει επίσημη Αρχή καταμέτρησης και δημοσιοποίησης πωλήσεων, τηλεθέασης, ακροαματικότητα και επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια θολούρα τόσο στο θέμα τιμολόγησης των διαφημίσεων όσο και ευρύτερα στα οικονομικά των ΜΜΕ) (Οι 21.000, τα ΜΜΕ και η διαφάνεια)

Τώρα ζούμε ένα άλλο κυκεώνα με το θέμα των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων. Όπου η εταιρεία FOCUS κατά την προεκλογική περίοδο του 2008 χρηματοδότησε δυο κόμματα, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Το πρώτο με μισό εκατομμύριο ευρώ και το δεύτερο με ενάμιση περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ βάλτε μια υποσημείωση ότι η Focus Maritime Corporation του Μιχάλη Ζολώτα διατηρούσε υψηλά μη εξασφαλισμένα (σήμερα) δάνεια από την τότε Λαϊκή. Και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τι λέει; Ότι βασικά ο Ζολώτας με Βγενόπουλο τα έκαναν πλακάκια και ο πρώτος λάμβανε δάνεια χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (έγιναν δημόσιες δηλώσεις από Βγενόπουλο ότι δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Ζολώτα και ότι τα δάνεια, τότε που δίδονταν ήταν με επαρκείς εξασφαλίσεις). Και συνεπώς, βάσει της ίδια περιρρέουσας ατμόσφαιρας, αφού αυτοί οι δυο τα έκαναν πλακάκια και διδόταν φθηνό χρήμα από την Λαϊκή προς την FOCUS, η τελευταία «φρόντισε να έχει και τα πολιτικά κόμματα καλά», δίδοντας τους «γενναίες εισφορές».

Πίσω στο θέμα μας. Ποια ήταν η αντίδραση; Ποια ήταν η αντίδραση από πλευράς των δυο κομμάτων που εμπλέκονται; Προσέξετε τώρα λογική. Ο μεν ΔΗΣΥ έμεινε «κολλημένος» στις 50,000 ευρώ, τις οποίες παραδέχτηκε προ πολλού ότι τις έλαβε, και τις επέστρεψε στην Διαχειρίστρια της Λαϊκής, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί και να δώσει εξηγήσεις για τις άλλες 450,000 ευρώ. Το δε ΑΚΕΛ, αναμένει λέει το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα. Και ο λόγος; Δεν ξέρουν αυτοί αν τα πήραν ή όχι και αν ναι τι τα έκαναν; Και αναμένουν τον Γενικό Εισαγγελέα;

Ξέρετε ότι μόλις πριν 3 βδομάδες οι Βουλευτές ψήφισαν να μην ισχύσει η νέα Νομοθεσία για τήρηση οικονομικών καταστάσεων για τα κόμματα για το έτος 2012 αλλά να παρουσιάσουν τα οικονομικά τους βάσει του παλαιότερου Νόμου;

Με λίγα λόγια, μας δουλεύουν και από πάνω. Αντί δηλαδή, να σταθούν όρθιοι και να μας πουν «μάλιστα Κύριοι, λάβαμε και από την FOCUS, λάβαμε και από την «Χ» εταιρεία, λάβαμε και από τον «Ψ» επιχειρηματία εισφορές», μας παίζουν κρυφτό λες και απευθύνονται σε ηλίθιους.

Και ξέρετε γιατί δεν μας λένε και γιατί δεν μας δίδουν εξηγήσεις; Διότι, «οι εισφορές δεν ήταν καθαρές». Διότι «υπήρχε συνδιαλλαγή». Είναι γεγονός αυτό; Όχι. Είναι όμως ένα ισχυρό συμπέρασμα. Διότι δεν γίνεται να μιλάει ολόκληρη η Κύπρος για τις χρηματοδοτήσεις των δυο κομμάτων και τα εμπλεκόμενα κόμματα να αρνούνται επίμονα να ασχοληθούν με την ουσία. «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει;» Όχι βέβαια. Αλλά είναι κάπου που η ακολουθία της λογικής, υπερβαίνει των απτών γεγονότων, και κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα Ηθικής, Πολιτικής Ηθικής.

Το ότι όμως, τα πολιτικά κόμματα, μας εμπαίζουν σχετικά με τα της διαφάνειας των χρημάτων που περνούν μέσα από τα ταμεία τους, επιβεβαιώνεται και μέσα από μια άλλη πράξη τους. Πρόσφατη. Πολύ πρόσφατη.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, η Ολομέλεια της Βουλής, ενέκρινε μια Πρόταση Νόμου, την εξής: «Ο περί Πολιτικών Κομμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2014. (Πρόταση νόμου)».

Ξέρετε τι λέει αυτή η Τροποποίηση; Δείτε εδώ τι λέει:
«Τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 [Νόμος αρ. 175(Ι) του 2012], ώστε η διάταξή του που αφορά την υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να τηρούν πλήρη στοιχεία και κατάλληλα λογιστικά βιβλία και να καταρτίζουν για κάθε ημερολογιακό έτος ξεχωριστές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις να μην εφαρμοστεί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, αλλά να ισχύσουν οι αντίστοιχες πρόνοιες της νομοθεσίας που ήταν σε ισχύ κατά το 2011, η οποία καταργήθηκε με το νόμο του 2012».

Το είδατε πουθενά αυτό; Ή από τους τόσους που κόπτονται για την διαφάνεια, που μας κάνουν και τους ειδήμονες, ακούσατε κάτι; Όχι βεβαίως. Ούτε και θα ακούσετε. Η ζωή συνεχίζεται και ενόσω οι Πολιτικοί αισθάνονται ότι οδηγούν ένα τσούρμο από στραβούς, ούτε θα συγκινηθούν ούτε και θα ενδιαφερθούν ποτέ για την ουσία…

Υγ. Είμαστε ή δεν είμαστε μια Νήσος της Κλίκας;

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s