ΑΠΟΨΗ: Το μήνυμα του Πούτιν πίσω από τον Γρίβα…

Ο Πούτιν με λίγα λόγια μας έστειλε το μήνυμα πως η όποια λύση βρεθεί στο Κυπριακό, δεν πρόκειται να προνοεί τίποτα λιγότερο για τους Τ/κ και τίποτα περισσότερο για τους Ε/κ απ’ ότι προνοούσε η Συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου… και ο νοών νοείτω…

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
«Εκείνος που δεν θα εδέχετο την Συμφωνία (Ζυρίχης – Λονδίνου) και θα εσυνέχιζε τον Αγώνα θα εδίχαζε όχι μόνο τον κυπριακό λαό αλλά πιθανώς και ολόκληρο το Έθνος. Τα δε αποτελέσματα του εθνικού διχασμού θα ήσαν απείρως καταστρεπτικότερα από τα τοιάυτα, τα οποία τινές νομίζουν θα επιφέρει η δοθείσα λύσις. Το κατ’ εμέ είναι προτιμοτέρα η λύσις αυτή, έστω και αν δεν είναι εκείνη που αναμέναμε και η οποία θα ικανοποιεί τους πόθους μας, παρά ο εθνικός διχασμός, γιατί σ’ ένα τέτοιο διχασμό, θα τα χάσωμεν όλα».

Τα ανωτέρω αναγράφονται στο ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δωρίσει προσωπικά στον Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για την πρωτότυπη δακτυλογραφημένη διακήρυξη του Γεωργίου Γρίβα με την οποία κήρυσσε τη λήξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1959.

Μάλιστα ο Πούτιν για να εξασφαλίσει την διακήρυξη του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, έστειλε απεσταλμένους στην Κύπρο ώστε να πληρώσουν τον Κύπριο πωλητή της, ο οποίος την δημοπρατούσε στο eBay, όπου και απ’ εκεί εντοπίστηκε από τους «ανθρώπους του Πούτιν».

Το να κάνει ένας Πρόεδρος, και δη ο Πρόεδρος της Ρωσίας ένα τέτοιο δώρο προς ένα άλλο Πρόεδρο (τον οποίο μάλιστα το δώρο τον αφορά και άμεσα και έμμεσα), δεν είναι κάτι το συνηθισμένο αλλά και να ήταν, σημασία έχει κάτι άλλο. Ότι ένας Πρόεδρος δεν κάνει τυχαία σε κάποιον ομόλογό του τέτοια δώρα. Πρόκειται στην ουσία για μήνυμα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζοντας προφανώς την επιδερμική προσέγγιση πραγμάτων από τους Κύπριους, και θεωρώντας πως ενδεχομένως το δώρο του ή καλύτερα το μήνυμα του δώρου του να πάει του βρόντου, φρόντισε να το κάνει πιο σαφές. Δίδοντας την διακήρυξη του Γρίβα στον Αναστασιάδη, από μόνος του το συνέδεσε με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στην Κύπρο για εξεύρεση λύσης «με στόχο την ευημερία του συνόλου του λαού του νησιού». Είναι, όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «το προσωπικό μου δώρο» και παρέδωσε την διακήρυξη του Γρίβα στον Νίκο Αναστασιάδη.

Άρα. Τι έχουμε μέχρι στιγμής; 1. Ένα προσωπικό δώρο του Πούτιν προς Αναστασιάδη. 2. Αυτό το δώρο το συνέδεσε ο ίδιος ο Πούτιν με την λύση του Κυπριακού. 3. Αυτό το δώρο κάτι γράφει.

Για να αποκρυπτογραφήσουμε το μήνυμα Πούτιν λοιπόν μας απομένει άλλη μια παράμετρος. Ποια; Το τι γράφει η Διακήρυξη. Διότι εκεί είναι το νόημα.

Και μεταξύ άλλων γράφει η Διακήρυξης: «Εκείνος που δεν θα εδέχετο την Συμφωνία (Ζυρίχης – Λονδίνου) και θα εσυνέχιζε τον Αγώνα θα εδίχαζε όχι μόνο τον κυπριακό λαό αλλά πιθανώς και ολόκληρο το Έθνος. Τα δε αποτελέσματα του εθνικού διχασμού θα ήσαν απείρως καταστρεπτικότερα από τα τοιάυτα, τα οποία τινές νομίζουν θα επιφέρει η δοθείσα λύσις. Το κατ’ εμέ είναι προτιμοτέρα η λύσις αυτή, έστω και αν δεν είναι εκείνη που αναμέναμε και η οποία θα ικανοποιεί τους πόθους μας, παρά ο εθνικός διχασμός, γιατί σ’ ένα τέτοιο διχασμό, θα τα χάσωμεν όλα».

Παράλληλα καλεί τους Έλληνες της Κύπρου σε ενότητα, να συσπειρωθούν γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να εφαρμοστεί η λύσις. Ποια λύσις; Οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Με λίγα λόγια ο Πούτιν μας έγνεψε με νόημα πως η βάση μας ή καλύτερα το όριο μας για μια λύση του Κυπριακού είναι οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επιλέξαμε ως βάση λύσης την Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία είναι μια εξέλιξη του Συντάγματος του ’60 (δεν το λέω εγώ αυτό αλλά όλοι όσοι υπέγραψαν διαχρονικά Συμφωνίες με πρώτο τον Μακάριο) και η οποία υποτίθεται θα κάλυπτε τις αδυναμίες εκείνων των Συμφωνιών του ’60.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όταν μιλάς για λύση, δεν μπορείς να λοξοδρομήσεις από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, δεν μπορείς να τις υπερβείς και κατ’ επέκταση δεν μπορείς να ζητείς περισσότερα απ’ όσα σου δίνονταν σε εκείνες τις συγκεκριμένες Συμφωνίες.

Καλώς ή κακώς οι πολιτικοί ταγοί αυτού του τόπου επέλεξαν αυτή την οδό και μας οδήγησαν σε ένα δρόμο που ουδείς μπορεί μετά από 41 χρόνια να διαφύγει… Υπάρχουν μόνο δυο εναλλακτικές. Της Λύσης με βάση την ΔΔΟ και της Λύσης με βάση τα δυο Κράτη…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s