ΑΠΟΨΗ: Να βγει μπροστά ο Κασουλίδης…

Ο τόπος έχει ανάγκη την καθαρότητα υγιούς πολιτικής σκέψης όπως του Ι. Κασουλίδη, του οποίου η παρουσία τον τελευταίο καιρό δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή…

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Την Παρασκευή το βράδυ (14/2) ο Ι. Κασουλίδης, φιλοξενούμενος, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, προχώρησε σε μια τοποθέτηση. Επί της Κρίσης. Είναι καιρός, είπε, η ΕΕ και η ΕΚΤ να αφήσουν κατά μέρος τον αυστηρό συντηρητισμό τους και να προχωρήσουν. Εξήγησε δε πως όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν σε ύφεση, έκαναν το απλό. Τύπωσαν λεφτά, τα έριξαν στην Οικονομία και άφησαν τα πράγματα να λειτουργήσουν και εν πολλοίς να ρυθμιστούν από μόνα τους. Το ίδιο έπραξε και η Μεγάλη Βρετανία, πρόσθεσε.

Η προσέγγιση Κασουλίδη, ίσως να είναι η μοναδική τοποθέτηση που ακούστηκε από πλευράς Κύπρου (και εννοώ από πλευράς όλων των Πολιτικών, Οικονομολόγων και «Οικονομολόγων» εντός Κύπρου) με τόσο ξεκάθαρο και κρυστάλλινο τρόπο. Τίποτα το πολύπλοκο και βαρύγδουπο. Λιτός και κατανοητός.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, εξήγησε και κάτι άλλο. Ναι είπε, εάν πετύχει η Ελλάδα και βεβαίως θα ωφεληθεί και η Κύπρος. Και συμπλήρωσε πως δεν θα πρέπει να συγκρίνονται οι δυο περιπτώσεις. Στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζεται Πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει διέξοδο, σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου το Πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και δυο χρόνια, υπήρξαν με απώλειες αλλά τουλάχιστον η ύφεση τερματίστηκε. Και έχει δίκαιο.

Προσθέτω επί τούτου και κάτι άλλο που είπε ο Ι. Κασουλίδης όταν παραχώρησε συνέντευξη στον γράφοντα από τον Μάιο του 2014. Είπε τότε: Οι ενδείξεις στην Οικονομία αποτυπώνονται πρώτα στους αριθμούς και μετά στην αγορά. Όταν πέφταμε σε ύφεση οι αριθμοί το έδειχναν από το 2009 αλλά νιώσαμε την ύφεση από το 2011 και μετά. Τώρα οι αριθμοί δείχνουν τέρμα της ύφεσης οπόταν εμείς, ως αγορά, ως πολίτες θα το αντιληφθούμε περί τα τέλη του 2015.

Αν έχει δίκαιο και περί τούτου θα φανεί.

Αλλά το σημείο του άρθρου είναι άλλο. Και είναι πως ενώ όλοι σχεδόν οι πολιτικοί και οι δήθεν οικονομολόγοι περιπλέκονται σε αναλύσεις και εμφανίζονται ως ειδήμονες, ο Ι. Κασουλίδης για άλλη μια φορά «καθάρισε» λέγοντας πέντε κουβέντες, μέσα από τις οποίες αποτύπωσε την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι:

Α. Κακώς η ΕΕ δεν διοχετεύει χρήμα στην αγορά
Β. Άλλο η Ελλάδα και άλλο η Κύπρος και τα δυο δεν θα πρέπει να συγκρίνονται (διότι αφενός εάν η Ελλάδα δυσκολεύεται μια φορά να τα βάλει με όλη την ΕΕ, πόσο μάλλον η Κύπρος και αφετέρου η Ελλάδα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία (ας πούμε) να ισχυρίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα απέτυχε).

Η πεμπτουσία όμως όλων των ανωτέρων και η αφορμή του άρθρου μπορεί να συνοψιστεί σε δυο σημεία:

1. Ότι η Κύπρος, παρά το ότι βρισκόμαστε στο 2015, ασθενεί σοβαρά από σοβαρούς πολιτικούς, και η παρουσία Κασουλίδη στην ενεργό σκηνή, αποτελεί μια αχτίδα στην όλη θολούρα που υπάρχει.

2. Ότι ο Κασουλίδης, αφού επέλεξε να παραμείνει στην Κύπρο παρά τω πλευρώ του Νίκου Αναστασιάδη (απορρίπτοντας τη θέση του Επιτρόπου) θα πρέπει να γίνει πιο ενεργός και πιο ενεργητικός ως προς τα ευρύτερα θέματα στα οποία ο Πρόεδρος χρειάζεται βοήθεια, όπως για παράδειγμα στο θέμα του Κυπριακού και στο θέμα μια ενδεχόμενης συμφωνίας με την Μόσχα στην περίπτωση των διευκολύνσεων.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s