Η «Προσέγγιση Βαρουφάκη» αποτελεί ανάθεμα για τις Βρυξέλλες αλλά ενδεχομένως να είναι και η απαρχή μιας νέας «οικονομικής εποχής» για όλη την ΕΕ, η οποία θα επιστρέψει την Ένωση στην Ανάπτυξη…
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Η Διεθνής Κοινότητα (ναι η Διεθνής) παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης. Πολύ δε περισσότερο παρακολουθεί και προσπαθεί να κατανοήσει την οικονομική προσέγγιση πραγμάτων των Αθηνών, η οποία εκφράζεται από τον νέο Υπουργό Οικονομικών της χώρας, τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Για να είμαστε όμως ορθότεροι και πιο ακριβείς θα ήταν καλύτερα να γράψουμε πως αυτοί που προσπαθούν να κατανοήσουν την Οικονομική Προσέγγιση του Βαρουφάκη δεν είναι οι παράγοντες και οι οικονομικοί αναλυτές της Διεθνούς Κοινότητας και των Βρυξελλών. Διότι αυτοί και αντιλήφθηκαν και κατανόησαν την «Φιλοσοφία Βαρουφάκη». Ασχέτως εάν προσπαθούν να εμφανίζονται ως έκπληκτοι ή/και ωσάν να έχουν ακούσει την πιο εξωφρενική θεώρηση στην καριέρα τους έτσι ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα και στις μάζες ότι πρόκειται ουσιαστικά «για την μεγαλύτερη βλακεία» που άκουσαν ποτέ τους.
Αυτοί που πραγματικά δεν αντιλήφθησαν την «Φιλοσοφία Βαρουφάκη» είναι οι απλοί πολίτες ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των πολιτών.
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να σας μεταφέρουμε την πεμπτουσία αυτής της Προσέγγισης, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.
Για να γίνει κατανοητή λοιπόν αυτή η Προσέγγιση, η οποία αποτελεί ανάθεμα για την ΕΕ και για τα «white collars» των Βρυξελλών, θα προχωρήσουμε σε δυο παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν ακριβώς την ουσία της «Φιλοσοφίας Βαρουφάκη».
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι. Επιλέξετε τι πιστεύετε, νομίζετε ότι ισχύει στις δυο πιο κάτω περιπτώσεις:
1. Τι πιστεύετε;
Α. Ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα πτώχευσε ή μήπως
Β. ότι απλώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα «ρευστότητας το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος (από το οποίο θα αποπληρωθούν να παλαιά και τα νέα δάνεια)»;
2. Τι πιστεύετε;
Α. Ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποδεχθεί την χρεοκοπία και ως τέτοια να την διαχειριστεί ή μήπως,
Β. Να δανείζεται και να προσποιείται ότι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη μπορούν να αποπληρωθούν;
O Έλληνας Υπουργός Οικονομικών λοιπόν, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν λέει κάτι το διαφορετικό απ’ ότι προφανώς θα λέτε κι εσείς. Διότι, στα δυο πιο πάνω ερωτήματα, όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς επιλέξαμε το «Α» και όχι το «Β» (αυτό ακριβώς λέει και αυτός. Αυτό έγραφε και γράφει στα άρθρα του και στο μπλοκ του)
Έλα όμως που για 5 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα βαδίζει με βάση τις «Β» απαντήσεις. Και έλα όμως που στις «Β» απαντήσεις εμμένει και επιμένει η ΕΕ.
Δεν θα υπεισέλθουμε στη λογική της ειδικότερης και πιο λεπτομερούς ανάλυσης των πραγμάτων. Διότι, η ουσία, η πεμπτουσία αν θέλετε, των πραγμάτων κρύβεται στις δυο πιο πάνω περιπτώσεις και ως προς τον ποιο δρόμο θα επιλέξεις για την «αναδιάρθρωση της Οικονομίας και του Κράτους» εξαρτάται ποιες απαντήσεις θα έχεις εκ των προτέρων επιλέξει.
Εάν λοιπόν όλοι ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα χρεοκόπησε και πως ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως έτσι θα πρέπει να λάβει τα διορθωτικά μέτρα, τότε γιατί να επιμένουμε στην αντίθετη οδό; Του υπερβολικού δανεισμού για αποπληρωμή άλλων δανείων;
Άλλο παράδειγμα.
Ένα δεύτερο παράδειγμα που αποκαλύπτει την ορθότητα της «Φιλοσοφίας Βαρουφάκη» είναι το εξής, το οποίο επανέλαβε (γράφω επανέλαβε διότι εν πολλοίς το ρεζουμέ του παραδείγματος εντοπίζεται σχεδόν σε όλα τα σχετικά άρθρα του Γ. Βαρουφάκη, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προ πολλών ετών) ο ίδιος στην προχθεσινή συνέντευξη του στο BBC (η προέκταση του παραδείγματος δική μας):
Εάν σας προσέγγιζε ένας φίλος και σας έλεγε πως είναι χρεοκοπημένος ή τέλος πάντων είναι πνιγμένος στα χρέη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις, τι θα τον συμβουλεύατε; Θα του δίνατε μια Πιστωτική Κάρτα και θα του λέγατε «να παίρνεις από την Πιστωτική λεφτά για να πληρώνεις τα άλλα σου δάνεια και τις καθημερινές σου ανάγκες;»
Προφανώς, λέμε εμείς τώρα και όχι ο Βαρουφάκης, αυτό θα ήταν μια λύση. Αλλά σίγουρα όχι μια λύση, την οποία θα προτείνατε σε ένα πραγματικό σας φίλο ή έστω σύμμαχο. Ενδεχομένως θα το πράττατε αυτό για κάποιον «Χ» ώστε να κερδοσκοπήσετε. Διότι σε ένα φίλο / σύμμαχό σας, μετά βεβαιότητας θα του δίδατε μια άλλη συμβουλή. Να κατανοήσει την πραγματικότητα (ότι δηλαδή στην ουσία είναι χρεοκοπημένος) και ως έτσι να ενεργήσει έτσι ώστε βάσει κάποιου χρονοδιαγράμματος και κάποιων στόχων να μπορέσει να εξέλθει από αυτή την κατάσταση. Στο πρόγραμμα δε της αναδιάρθρωσης, ασχέτως της κατάστασης του, δεν θα φτάνατε στο σημείο να του προτείνετε ή να τον υποχρεώσετε να «πουλήσει» και την γυναίκα του… Διότι αφενός υποτίθεται είναι φίλος / σύμμαχός σου και αφετέρου είναι αναμενόμενο ότι σε κάποιο σημείο θα αντιδράσει… (καλό θα ήταν να ρίχναμε και καμιά ματιά στον ξένο Τύπο και ιδιαίτερα στον Αμερικανικό όπως Wall Street Journal και Washington Post όπου με άρθρα τους διερωτώνται προς τι η έκπληξη της ΕΕ στην αντίδραση των Ελλήνων αφού όπως σημειώνεται «δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σ’ έναν λαό όπως φέρθηκε η Ε.Ε. στην Ελλάδα και να περιμένεις να μην επαναστατήσει»).
Η προσέγγιση Βαρουφάκη λοιπόν τι λέει; Το αυτονόητο. Ας παραδεχτούμε όλοι τις πραγματικότητες, και ας βρούμε ένα τρόπο να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει και τις δανειακές της υποχρεώσεις. Και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως μια χώρα που πτώχευσε ή που θα πτωχεύσει θα πρέπει να βρεθεί και εκτός Ευρωζώνης…ή εκτός ΕΕ ή ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ!!!
Υγ. Θα πετύχει η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδος; Εάν μείνει σταθερή στις αρχικές της θέσεις τότε καλώς. Αλλιώς μια από τα ίδια… Τι Τσίπρας, τι Σαμαράς, τι Βενιζέλος;